fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Женски хормони, стрес и възрастови промени – част 1

Hormoni

Емоциите, физическото израстване и метаболизма се регулират и управляват от хормони. Без тях, нищо не би било в ред и в норма, защото те участват в почти всички процеси в тялото.

Въпросът е как ние да се справим с промените в тях и как да овладеем процесите, които предизвикват някои хормони. От женските хормони зависи свежестта на външния вид, еластичността на кожата, здравината на ноктите, блясъка на косата и най-вече – телесното тегло.

Нарушението на баланса може да има неприятни последици в различни посоки, а за да не допуснете това трябва да познавате вашите хормони и тяхното предназначение.

Нарушен баланс на хормони – лошо ли е това

Колебанията в нивата на женските хормони съставляват хормоналния дисбаланс, който може да се получи поради нарушения на менструалния цикъл, менопаузата или тежък предменструален синдром.

При ендокринни проблеми се появяват отличителни симптоми, които дават сигнал за нарушен баланс. Това може да са неочаквано или рязко напълняване, тревожност, болки в гърдите, главоболие, по-голямо окосмяване и други. Всички те са сигнали за проблеми с вашите хормони и обикновено се свързват с нарушена функция на щитовидната жлеза.

Има и втори вариант, при който отслабвате рязко въпреки добрия апетит, имате сърцебиене, обилно изпотяване и странни настроения. Това сигнализира за повишена функция на щитовидната жлеза.

А защо споменаваме тази жлеза всъщност – тя произвежда някои важни хормони и е най-голямата ендокринна жлеза. Нейната основна функция е производство на тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3), обърнат трийодтиронин (rT3) и калцитонин.

Освен тях, някои други органи секретират хормони, като например тестостерон и окситоцин в надбъбречните жлези, инсулин – от панкреаса и още, за които ще обясним подробно в тази статия.

Но преди да го направим, нека разберем защо се стига до хормонален дисбаланс.

Хормони  и дисбаланс – каква е връзката

Ефектът от производството на хормони засяга всички системи в организма, а те трябва също да бъдат регулирани от нещо. Ролята на контрольор в случая се пада на централната нервна система, а различните видове хормони отговарят за различни ефекти.

Гландотропните хормони регулират синтеза на хормони, отговорни за физиологичните ефекти. Последните се наричат ефекторни хормони. А либерини и статини са другите хормони, които оказват влияние върхи гландотропните.

Както сами виждате, въобще не е толкова лесно да се сложи ред измежду всички тези пакостници. При тях има един основен принцип, на който отговарят. Това е отрицателната обратна връзка. Ако той е нарушен поради някаква причина, е възможно да настъпи хормонален дисбаланс, предизвиквайки нарушение на някои функции.

Причините за нарушение на баланса често засягат половите хормони, които обуславят външния вид и здравето на жената. Дисбалансът може да е предизвикан от напрежение и стрес на работното място, рязка промяна в хранителните навици и теглото, депресивни състояние, изживяване на коренна промяна – от местене в друга държава, развод или бременност.

Всички тези стресиращи организма промени могат да допринесат за нарушаване нивата на женските хормони и промяна в здравословното състояние.

Основно от следващите в статията хормони зависят вашето добро настроение, апетит и цялостна визия.

Женските хормони, които трябва да познавате

Според химическата си структура, те могат да бъдат в няколко групи:

  1. Белтъци и пептиди: хипофизни хормони (пролактин, соматотропин), инсулин, глюкагон, паратхормон и други;
  2. Производни на аминокиселини: адреналин, норадреналин, тироксин и др.;
  3. Стероидни съединения – полови и хормони на надбъбречната кора.

Без да задълбаваме подробно в класификация, ще ви запознаем с онези женски хормони, които задължително трябва да наблюдавате и проверявате поне веднъж годишно.

Соматотропин от пептидната група, секретиран от хипофизата и регулира растежа. Има основно анаболен ефект, влияе върху мастната обмяна и укрепва съединителната тъкан. Най-високите му нива са до 25-годишна възраст и след това започва да намалява.

За да бъде в норма, консумирайте предимно въглехидрати с нисък гликемичен индекс и избягвайте храни, които покачват кръвната захар. Те предизвикват покачване на инсулина и потискат отделянето на соматотропин;

Тестостерон в групата на стероидните хормони, той се произвежда на базата на холестерола. Секретира се от яйчниците при жените и от тестисите при мъжете. Неговите функции отново са анаболни, повишаващи метаболизма, увеличава плътността на костите и либидото при двата пола.

Неговите нива също започват да намаляват след 25-годишна възраст. Стресът, наднорменото тегло, алкохолът са ключови фактори, които пречат на нормалното производство на тестостерон;

Инсулин – пептиден хормон, произвеждан от задстомашната жлеза, като основните му функции са насочени към усвояване на глюкоза от мускулите и черния дроб. Инсулинът способства за разграждане на мазнините и увеличаване на синтеза в черния дроб. Без него, аминокиселините не могат да се усвоят правилно, а контролът му е основна задача пред вас.

Защо контролът ли – защото той е с леко двойствена природа. Не бива да се потиска или произвежда в по-големи количества. Когато нивата му се покачат, нивото на глюкагона и кортизола спада, а при намаляване използва мазнините като източник на енергия и увеличава техния синтез. Ето затова трябва да сте много внимателни с такива хормони, търсейки златната среда.

Къде е тя обаче? Дръжте нивото на инсулина ниско и го стимулирайте единствено след тренировка. Той е в тясна взазимовръзка с храненето, защото зависи от поетото количество въглехидрати с висок гликемичен индекс. Колкото по-висок е той, толкова повече инсулин ще произведете.  Високи нива са нужни само след тренировка за запълване на изчерпания вече гликоген и ускоряване на възстановителните процеси;

Кортизол от стероидните  хормони, произвежда се от надбъбречната жлеза при стресови ситуации, осигурявайки допълнително количество енергия за преодоляване на стресов момент. Той също трябва да се държи под око, защото високите нива забавят метаболизма и на щитовидната жлеза.

Логично е да внимавате много с кортизола, защото той се проявява основно в критични случаи и е добре да не го предизвиквате. Такива случаи са прием на кофеинови и алкохолни напитки, натравяне на организма, диети, потиснат гняв, депресия, цигари и много други.

Освен това, непълноценното хранене или гладуване също може да повлияе в посока покачване на кортизола. Затова не си правете шега с такива хормони като инсулин и кортизол, а се хранете 4-5 пъти дневно с храни, богати на белтъчини, полиненаситени мазнини и бавни въглехидрати;

Окситоцин синтезира се в надбъбречните жлези и присъства в особено големи количества след раждане. Той предизвиква ритмичното свиване на матката по време на раждане и спомага за нейното по-бързо възстановяване.

Има специална роля като един от типично майчинските хормони, отговорни за установяване на връзката майка-дете. Недостигът му може да породи раздразнителност и безпокойство.

Изследване на хормони в  DeTox Center

За да установите какъв е балансът на хормони във вашия организъм може да се възползвате от специалния метод за диагностика – Хормонални панели чрез слюнка тест. В него се включва изследване на:

  • Основните полови хормони: естрогени (естрон, естрадиол и естриол);
  • Прогестерон и тестостерон;
  • Надбъбречни: DHEA и кортизол.

За тях ще говорим повече във втората част на статията за женските хормони, определящи вашето физическо и психическо здраве.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар