fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Женски хормони, стрес и възрастови промени – част 2

Hormoni

Храните се здравословно, спазвате стриктен режим, спортувате и правите детоксикация на организма, но въпреки това имате проблеми с теглото. Освен това, може да имате кожни несъвършенства, да сте по-емоционални или изнервени, чудейки се каква е причината. Можем да предположим – най-вероятно виновни са вашите женски хормони.

В първа част на поредицата за женски хормони положихме основите, с които да ви помогнем да разберете какво представляват и как работят във ваша полза. Има редица фактори, които могат да допринесат за хормонален дисбаланс и сега ще се спрем на тях.

Женски хормони и нарушен хормонален баланс

Стресът на работа или в къщи, рязка промяна в теглото, често главоболие, напрежение в гърдите, прекалено окосмяване, поява на акне и омазняване на кожата – все неприятни симптоми на нарушени полови женски хормони. Всички токсини в околната среда, замърсените храни и динамиката на ежедневието често не ни оставят време за пълноценна почивка. Това сериозно повлиява нормалните нива на женски хормони в организма, което може да допринесе за настъпване на хормонален дисбаланс.

Сред основните причини за покачване на теглото и нарушение на женски хормони е новопоявила се или неизлекувана инсулинова резистентност. В част 1 ще откриете обяснение за ролята на инсулина в метаболитните и храносмилателни процеси.

Прекомерният стрес предизвиква недостиг на някои женски хормони и свръх продукция на други, например на кортизол. И тогава се случва това, от което се страхува всяка жена – започва натрупване на мазнини в областта на корема.

Преяждането също може да е сигнал за нарушаване на вашите женски хормони. Това може да се дължи на по-големи количества захар и млечни продукти, което води до нарушена бъбречна функция или отново инсулинова резистентност.

Когато вашите женски хормони не са в норма, тялото ви ще го усети и ще ви даде безброй сигнали за това. Необходимо е да му обърнете внимание, защото от доброто репродуктивно здраве зависят много бъдещи събития в живота на всяка една жена.

Женски хормони, които трябва да познавате

За да ви помогнем да се справите по-лесно с познаването на всички женски хормони, тук ще разгледаме:

  • Основните полови хормони – естрон, естрадиол и естриол (трите разновидности на естрогена)
  • Прогестерон и тестостерон
  • Надбъбречни – DHEA и кортизол

Естрогените са полови женски хормони, които имат пряка връзка с овулацията и сексуалното поведение на жените. Благодарение на тях жените изглеждат така, както ги познаваме с характерните за пола си форми и черти. В тази група женски хормони влизат естрон, естрадиол и естриол. Те участват в процеса на стимулиране хормона на растежа, производство на инсулин и разпределяне на мастната тъкан.

Прогестерон и тестостерон са следващите ключови женски хормони.

Прогестеронът има ключово значение за месечния цикъл, бременността и раждането. Той служи за образуване на костна тъкан, контролира растежа на женските гърди, съдейства за нормално развитие на плода през бремеността и има кръвосъсирващи свойства. Синтезира се в половите и надбъбречни жлези, в мозъка и в плацентата.

Тестостеронът при жените има различни проявления. Ако е в по-големи количества, предизвиква силно окосмяване, а ако е в по-ниски намалява либидото. По-често за тестостерона се говори като за мъжки хормон, но е доказано, че той има място сред другите женски хормони, тъй като помага на дамите да поддържат сексуалните си функции. Синтезира се в яйчниците и в по-малка степен от надбъбречните жлези.

DHEA или дехидроепиандростерон е прекурсор на стероидните хормони с основна градивна единица холестерол. Произвежда се в надбъбречните жлези и често е наричан хормонът-майка на горните три.

Неговите трансформации са строго индивидуални в зависимост от това дали говорим за женски хормони или мъжки. Иначе казано, DHEA има способността да се преработва в други хормони според годините, пола и нуждите на организма.

Той отговаря за регулиране на мазнините и минералите, докато може, защото с напредване на годините неговите нива постепенно намаляват. Освен тези функции, DHEA подобрява костната плътност, предпазва от заболявания като диабет и Алцхаймер и поддържа мозъчната дейност.

Кортизолът се отделя най-усилено при стресови ситуации, което не е благоприятно за организма. При нормални нива, той спомага за по-добро изгаряне на мазнини, потиска възпаления и ускорява зарастване на тъкани.

Той е един от онези женски хормони, които трябва да държите под око, защото при него ключовият фактор е контролът. Това означава да не злоупотребявате с кафе, диети, алкохол, цигари и да се наспивате, за да бъдат всички женски хормони под контрол.

Финални думи

Ако имате съмнения, че нещо не е наред с вашите женски хормони и искате да установите дали има дисбаланс, вижте какво включва хормоналното изследване чрез слюнка тест. Този метод е подходящ за изследване, защото е най-обективен, удобен и прецизен, отчитайки свободни хормонални нива в организма.

За допълнителна информация и въпроси може да се свържете с нас или да ни посетите в DeTox Center – София, кв. Павлово, ул. Купените 10 или DeTox Center – Бургас, ул. Любен Каравелов 61.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар