fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Бактериални патогени

 • Клостридиа (Clostridium)
 • Клостридиите са голямо семейство грам положителни, но някои от тях и грам отрицателни бактерии. Те произвеждат спори, живеят в почвата, водата, разлагащи се растителни и животински материали. Някои видове са анаеробни по природа, а други аеробни. За тях е важно, че за да спорообразуват, средата трябва да е бедна на кислород. Това подсказва, че при лечението на инфекции с Клостридия, трябва да се избягват антиоксиданти (вит. А, В, С, Е и др.), а оксидантите подпомагат борбата с инфекцията. От опит е доказано, че магнезиевите соли и озоновата терапия имат силен ефект срещу Клостридията.

  За бактерията е характерно свойството плеоморфизъм, което значи, че те могат да съществуват в различна форма, в зависимост от средата: пръчици, пръчици с власинки, с форма на лимон, вретеновидни или кълбовидни и могат да се променят от грам положителни в грам отрицателни.

  Много са патогенните щамове Клостридия. Между тях Cl. Perfrigens и Cl. Sporogenes са част от бактериалната флора в червата на човека. Тези бактерии се срещат в дебелото черво на здравите хора. Ненормално развитие може да започне в тънките черва, произвеждайки много видове токсини, някои от тях смъртоносни и некротизиращи. Cl. Defficile е друг вид бактерия, засягаща храносмилателната система на човека и причиняваща чревни инфекции. Най-честите симптоми са диария със спазми и болки в корема, остри или хронични състояния. При тежки инфекции може да се получи псевдомембранозен колит. Cl. Defficile стои на първо място между пет вида бактерии, причиняващи тежки диарии: Cl. Defficile, Yesrsinia enterocolitica, Campylobacter, Pseudomonas и Staphylococcus.

  Други патогени от семейство Clostridium са: Cl. Acetobutilicum, Cl. Septicum, Cl. Oedemattiens (Cl. Novyi), Cl. Tetani, Cl. Botulinum, Cl. Bifermentas, Cl. Sordelii, Cl. Hystolyticum. Всеки от тях има своите субгрупи и плеоморфни форми. Те са много токсични, причиняват газова гангрена, тетанус, хранителни отравяния и сепсис на кръвта.

  Видовете от семейство Clostridium са повече ферметиращи захар, отколкото трансформиращи протеини. Това означава, че най-важната стъпка в диетата е да се спре приемането на захарта.

  Изследването на д-р H. Clark показва резонансни честоти в спектралните области: 361.0-364.55 KHz; 362.05-365.6 KHz; 382.8-391.15 KHz; 394.2-398.1 KHz.

  Диагностика:

  – Фецес диагностика Vitalan (попитайте за подходящ панел за изследване);
  – Биорезонансна диагностика.

  Холистична терапия:

  – Биорезонансна терапия;
  – Озонова терапия;
  – Диетичен режим;
  – Фитотерапия.

 • Йерсиниа (Yersinia)
 • Бактериите от рода Yersinia са познати също като Pasteurella и Francisella.

  Те са малки, овални Грам-отрицателни бацили, изключително полиморфни, променящи размера и формата си при различни условия. Те могат да бъдат аеробни или анаеробни, но са чувствителни към кислородна терапия.

  Yersinia pestis е причината за бубонната и белодробната чума, отговорни за най-ужасните периоди на епидемии в историята на Европа. Източник на инфекцията за човека е черният плъх.

  Pasteurella pseudotuberculosis причинява тежки инфекции, засягащи черния дроб, далака, мезентералните лимфни възли и може да причини еритема нодозум. Инфекцията идва от плъхове.

  Pasteurella multocida (Pasteurella septica) може да причини хеморагична септицемия при животни и птици. При човека тя може да причини локални абсцеси след ухапване от животно, менингит след нараняване на главата и възпаления на дихателните пътища.

  Francisella tularensis причинява болест по гризачите и зайците и може да бъде пренесена на човека чрез бълхи, чрез директен контакт с инфектирани животни или чрез заразена вода. Състоянието е известно като Туларемия и включва тифоидна треска, язва на мястото на инфекцията, възпалени и разязвени лимфни възли.

  Yersinia enterocolitica е една от петте чревни бактерии, които в днешно време предизвикват сериозни случаи на диария, завършващи с хоспитализация. Инфекцията се проявява като силна диария, остър илеит, мезентеричен аденит, апендисит и еритема нодозум.

  Резонансните честоти, намерени от практически опит, подходящи за Yersinia enterocolitica са : 184 KHz, 353 KHz, 378 KHz.

  Диагностика:

  – Фецес диагностика Vitalan (попитайте за подходящ панел за изследване);
  – Биорезонансна диагностика.

  Холистична терапия:

  – Биорезонансна терапия;
  – Озонова терапия;
  – Диетичен режим;
  – Фитотерапия.