fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Алергии

 • Хранителна алергия
 • Налице е алергична реакция срещу хранителните съставки и добавки или нежелани примеси в храната.

  Най-често срещаните алергени са краве мляко (най-важен алерген при децата в ранна възраст), кокоши яйца, риба, морски храни, соя, ядки, жито (цьолиакия или свръхчувствителност на тънкочревната лигавица към глиадините в житното брашно), царевица, целина, плодове, подправки, мая, плесенни гъбички.

  Повечето пациенти с алергия към пресните плодове едновременно проявяват кръстосана алергия към поленови алергени (напр. полени от круша с тези от ябълки / праскови или див пелин с целина / моркови / подправки).

  Среща се най-често в ранна детска възраст, половината от пациентите страдат от атопични заболявания (алергичен ринит / бронхиална астма, атопичен дерматит, хронична умора, подуване на корема и др.)

  Симптоми:

  • Кожни сиптоми (в 50%) – уртикария, оток на Квинке, сърбеж, екзантем
  • Дихателни пътища (в 20%) – оток на ларинкса, астма, ринит
  • Стомашно-чревен тракт (в 20%) – повръщане, спазми, диария, флатуленция
  • Сърдечно-съдова система (в 10%) – тахикардия, хипотония, анафилактичен шок

  Диагностика:

  • Хранителна алергия тип 1- кръвен тест за IgE тотал и тестови панели за IgE алергени (инхалаторни, хранителни, животни, полени и др).
  • Хранителна алергия тип 3 – кръвен тест ImuPro за IgG алергени (избор на панел межу 22, 44, 90 или 270 вида храни)
  • Кръвен тест за хистаминова непоносимост – тест на ензим DAO
  • Vitalan фецес диагностика – секреторен Ig A, EDN/EDX, хистамин, зонулин, антиглиадин IgA
  • Биорезонансна диагностика – тест алергени

  Терапии:

  • Биорезонансна терапия
  • Фитотерапия и хомеопатия
  • Колон хидротерапия
  • Индивидуален хранителен режим базиран на лабораторните резултати
 • Хранителна непоносимост
 • Хранителната непоносимост е реакция на имунната ни система с образуването на IgG антитела към определени храни или части от тях. Реакциите са разнообразни, бавно формиращи се и не са животозастрашаващи, както би могло да се случи при хранителната алергия. Затова не трябва да бъркате хранителната несъвместимост с алергията, която се изразява с отчетливи и бързи реакции от лигавиците, кожата или вътрешните органи.

  При хранителната непоносимост първият контакт е в храносмилателният тракт, за който е известно, че генерира около 80% от имунната система. Пробивът на чревната защита води до образуването на IgG антитела срещу хранителният дразнител в резултат на което се създават редица верижни реакции натоварващи метаболизма. Процесът не се развива бързо и обикновено изисква продължителен контакт на хранителният дразнител с имунната ни система.

  Към кои храни най-често се проявява несъвместимост?

  За съжаление това са травиалните за нашата кухня храни, а именно: мляко, пшеница, ядки, домати, шоколад, соя, свинско месо, яйца и т.н.

  Какви са симптомите?

  Хранителната непоносимост (несъвместимост) не се проявява с типична симптоматика, която да ви насочи към конкретния причинител. Обикновено симптомите са: отпадналост, хронична умора, колит, метеоризъм, наднормено тегло, кожни заболявания (атопичен дерматит, псориазис), главоболие и др.

  Каква е причината?

  Причината се корени в коренната промяна на храната ни – масово използване на пестициди и химикали, GMO продукти, електромагнитни и радиационни облъчвания, стероиди и антибиотици. Качествено променената храна сериозно агресира нашият организъм и естествено имунната ни система реагира.

  Как се диагностицира хранителна непоносимост?

  Сред най-надеждните мотоди са:

  • ImuPro IgG кръвен тест за 22, 90, 180 или 271 храни в IV степенна скала на дразнимост;

  • Vitalan фецес тест за хистамин, серотонин, антиглиадин, Ig A, G и Е в червата;

  • Биорезонансен;

  • ЕАV тест за хранителна непоносимост;

  Каква е терапията?

  Въпреки, че хранителната несъвместимост не е фатална диагноза тя изисква сериозно и упорито отношение. Резултатите от тестовете се съпровождат от индивидуални диетично-елиминационни програми (ImuPro 200 и ImuPro 300), базирани на степента на дразнимост на изследваните храни. Допълнително чрез Биорезонансна терапия може в кратки срокове да се елиминира реакцията на организма към идентифицираните дразнители.

  ImuPro 300 Demo Report

 • Реакция към пшеница
 • Има много видове непоносимости към храни и алергии, но непоносимостта към пшеницата е една от най-разпространените. Най-честите оплаквания са: хронична умора, постоянна диария или запек, сърбежи и дразнимост на кожата, обриви, безрезултатни борби с килограмите, синдром на раздразненото черво и др.

  Ако до този момент тези симптоми са били третирани безуспешно, то е време сериозно да погледнете на този проблем, защото вероятно страдате от хранителна алергия или непоносимост към пшеница.

  Не всички реакции към пшеница са еднакви. Най-общо казано здравословните проблеми, свързани с прием на пшеница се разделят в три категории:

  Цьолиакия

  Цьолиакията е заболяване изразяващо се с имунологичен отговор в стомашно-чревния тракт към много специфичен протеин, съдържащ се в пшеницата и някои други зърнени култури, наричен глиадин (глутен). Заболяването има много други имена, включително глутеново алергия, глутенова ентеропатия, глутенова непоносимост и спру цьолиакия. В основата е генетично предразположение. Клиничната картина е тежка (диария, болки) водеща до малабсорбционен синдром. С течение на времето, то може да доведе до увреждане на стомашно-чревния тракт, но може да бъде ефективно лекувано чрез безглутенова диета. Лошата новина е, че цьолиакията е заболяване за цял живот. Добрата е, че вредите нанесени върху тялото може да се възстановят след своевременно отстраняване на глутена от хранителния режим.2Алергия към пшеница

  Алергията към пшеница

  Това е имунологичен отговор към пшеницата, но за разлика от цьолиакията реакцията е към различни протеини откривани при пшеницата и житните култури. Проявата може да бъде гастро-интестинална, но може да бъде и подобна на сенната хрема, причиняваща астма-подобни дихателни симптоми, копривна треска, обриви, контактен дерматит, кашлица, хрема и сърбеж в очите. Понякога наречената “хлебна алергия”, пшенична алергия може да се усложни от упражнения или прием на аспирин, причинявайки много агресивно и опасно, дори живото-застрашаващо състояние наречено анафилаксия.

  Непоносимост към пшеница

  Объркващо цьолиакията понякога се нарича “глутенова непоносимост”. Въпреки това пшеничната непоносимост се изразява с не-алергична негативна реакция при храненето с пшеница. Пшеничната непоносимост обикновено е неагресивна или остра реакция както е при алергията, и може трудно да бъде диагностицирана защото симптомите могат да се проявят много часове след консумация, дори няколко дни по-късно. Въпреки, че е трудно да се разбере, това е все пак имунно свързан отговор, но реакция на съвсем различна част от имунната система формираща антителата IgG. Тук попада огромната група от хора страдащи от далеч неподозиращите изброени по-горе симптоми или част от тях.

  Диагностика:

  • ImuPro IgG кръвен тест за хранителна алергия
  • Vitalan – ImuPro Screening тест за IgE, инхалационни алергени и 22 базови храни
  • Vitalan фецес тест за IgA, IgE, IgG, хистамин, антиглиадин (глутен)
  • Биорезонансна диагностика
  • ЕАV тест

  Imu Pro 300 Demo Report

 • Млечна непоносимост
 • Ако здравето е главният ви преоритет при избора на храни, имате десетки основателни причини да не консумирате пастьоризирано краве мляко.

  Кравето мляко се нарежда сред една от най-честите причини за хронични алергии и непоносимости, и често се явява основен стресов фактор при заболявания, като невродермит, хронична екзема, хронични чревни оплаквания, колит, хронични инфекции на пикочния тракт, рецидивиращи инфекции на дихателните пътища, рецидивиращи ставни възпаления, податливост към инфекции, хронично главоболие, хиперактивност и др. Много често краве млякото се явява “задействащ фактор” за възникването на други алергии, като поленова, домашен прах, мухъл, животински косми и редица други хранителни алергии.

  Краве млякото съдържа с 400% повече белтъчини от човешкото, сред които големи количества казеин – изключително жилав и лепкав протеин, който се използва за лепило в книжната индустрия. Представете си какво предизвиква това във вашите черва. Следващият проблем изхожда от липсата на активни ензими, станали жертва при пастьоризацията на млякото. Повечето хора не синтезират тези ензими, което води до несмилане на белтъчините и образуването на голямо количество слуз по стените на червата. С времето тази слуз става подходяща среда за развитие на вторични чревни инфекции (Кандида, Клостридия, редица паразити и др.).

  Сигурно си задавате въпроса защо нашите родители не са имали подобни проблеми, след като млякото е било основна храна? Тук е и разковничето на проблема – масовото прилагане в днешно време на синтетични хормони и антибиотици за увеличаване на млекодобива и разбира се намаление на болестите по добитъка. Остатъци от тези силни хормони влизат в човешкия организъм и това може да предизвика сериозен дисбаланс на ендокринната система, особено при жените и децата. През последните десет години педиатри сигнализират за твърде ранно съзряване на момичетата. Хормоните приемани с млякото са също и главен заподозрян за хормонални проблеми при възрастни жени. Според специалистката по хранене Анмари Колбин, консумацията на мляко и млечни продукти, очевидно е свързана с различни смущения в женската полова система, в това число тумори и кисти на яйчниците, вагинални течения и инфекции.

  А как да набавим необходимият ни калций?

  За съжаление това е твърде остаряло схващане. Ако проследите статистиките, колкото е по-голяма консумацията на мляко толкова ръста на остоеопороза е по-висок. Причината е, че човешкото тяло не може да усвои калция от кравето мляко, поради високото му съдържание на фосфор, който блокира абсорбцията в червата. От друга страна гниенето на млякото в червата предизвиква киселинни реакции, които принуждават организма да дърпа калций от костите за да възстанови алкалният баланс в кръвта. Така се оформя добре познатият порочен кръг: мляко – киселинност – остеопороза – мляко. Звучи ли ви познато? Дори и да не се съгласите с тази теза, добре е да знаете, че има много по-богати на калций хранителни източници, които не предизвикват храносмилателни смущения. Например 100 гр. краве мляко съдържат 118 мг. калций, същото количество бадеми дават 254 мг калций, броколи – 130 мг, сардини – 400мг, кафяви водорасли (келп) – 1093мг, сусам – 1106мг., но безспорен рекордьор са червените водорасли “Литотамнион калкареум” (Коксамин), при които 1 гр (1000мг) водорасли съдържа 360 мг елементен калций и още куп други полезни микроелементи.

  Така че на кого му трябва краве мляко?

  Ако все пак искате в менюто ви да присъстват млечни продукти добре е да се вслушате в следните съвети:

  Уверете се, че не страдате от лактозна или млечна непоносимост или алергия. Това може да бъде причина за редица неподозирани здравословни проблеми. Диагностични матоди предлагани в DeTox Center са: Биорезонасен тест, Фецес тест за хистамин, ентерален IgE и IgG на Виталан, кръвен тест за IgG за 22, 90, 180 и 271 храни на Виталан (ImuPro) включващи задължително мляко и лактоза.
  Ако се открие имунна реакция към млякото или млечната захар (лактозата), това не трябва да ви тревожи. Диета в комбинация с Биорезонансна терапия дават уникални терапевтични резултати. В допълнение може да се добави фитотерапия, чревно озониране или колон-хидротерапия за изчистване на чревната лигавица и намаляване на възпалението.

  Дори да нямате реакция или някои от споменатите по-горе оплаквания, избягвайте пастьоризираното краве мляко, а млечни продукти като сирене, кашкавал и сладолед редувайте с почивка през няколко дни. ImuPro 200 и ImuPro300 тестовете за хранителна непоносимост и алергии съдържат индивидуална елиминационно диетична програма, ротационни диети и готварска книга, което дава свобода в хранителния режим и елиминира риска от непълноценно хранене, честа слабост на крайните диети.

  Заменете кравето мляко и млечни продукти с такива от козе произход. Те притежават алкализиращи свойства, както и хранителен състав с близки до майчиното мляко пропорции.

  Съвременна алтернатива на кравето мляко са соевото, оризово и овесено мляко и субпродукти.

  Imu Pro 300 Demo Report