fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Заболявания на щитовидната жлеза – кога не работи правилно

Щитовидна жлеза

Автоимунните заболявания са сред най-често срещаните в днешно време. Те са разпространени по-малко сред мъжете, като редица фактори определят по-широкото разпространение на заболявания на щитовидната жлеза сред жените.

Този вид заболявания заемат основна част от ендокринните заболявания, които се обуславят от хормонален дисбаланс в жлезата. Щитовидната жлеза е с изключително важни функции и е отговорна за регулиране на телесната температура, настроението, добрия сън и всички процеси, свързани с репродуктивните способности.

Най-общо може да се направи условно разделение в 4 групи на различните заболявания на щитовидната жлеза. Ето ги и тях:

 • Заболявания, свързани с функционални нарушения на жлезата – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм
 • Заболявания на щитовидната жлеза, свързани с деформации в структурата и размерите ѝ – нодозна и дифузна струма
 • Възпалителни заболявания на щитовидната жлеза – остри, пдостри, хронични тиреоидити
 • Злокачествени заболявания на щитовидната жлеза – тиреоиден карцином

Най-важни за доброто функциониране на жлезата са два щитовидни хормона – Т3 и Т4 (тироксин и трийодтиронин). Те са под опеката на хипоталамуса и хипофизата и съответно действат в посока на стимулиране или потискане на щитовидните хормони. Когато са налице неблагоприятни фактори, които водят до заболявания на щитовидната жлеза, тези хормони приемат различни стойности и объркват някои процеси в организма и репродуктивното здраве.

Често са налице някои предпоставки за възникване на тези болести, като това могат да са :

 • Генетична предиспозиция
 • Други автоимунни заболявания
 • Употреба на определени лекарства
 • Консумация на храни, които влошават усвояването на йод

Обект на изследване и лечение в Detox Center са няколко от тези заболявания на щитовидната жлеза, на които ще обърнем по-голямо внимание. Процесът на диагностициране може да отнеме и повече време, за да се направят необходимите изследвания на хормони, кръв, разпит на пациента, палпация, образна диагностика и други методи.

Струма (гуша)

Тази разновидност на заболяванията на щитовидната жлеза се среща при недостатъчен прием на елемента йод. Това е основната причина за развитие на щадяща струма. При нея няма характерни оплаквания, но при по-големи размери може да се увреди трахеята, хранопровода и да се затруднят нормалните ежедневни процеси на хранене и почивка.

Най-общо гушата е сигнал за увеличени размери на жлезата, но без наличие на възпалителни процеси и злокачествени образувания. По произход се дели на ендемична, епидемична и спорадична гуша, като има и различни степени на развитие. За изясняване на всички обстоятелства, водещи до поява на този вид болест, се извършва диагностика – лабораторна (включва хормонални изследвания), биорезонансна диагностика и други.

Хипотиреоидизъм

Това е болест на обмяната, при която щитовидната жлеза не може да произведе достатъчно количество тиреоидни хормони. Тук имаме и по-бавно протичане на всички процеси на обмяната на веществата, човек се чувства отпаднал, вечно уморен, гласът е по-дрезгав и дълбок.

Характерно при това заболяване на щитовидната жлеза е, че тялото се подува заради задържаната вода. За да се развие болестта обикновено има причина, която е увредена жлеза. Най-често в България наблюдаваме изключително често срещания тиреоидит на Хашимото.

В напреднал стадий на болестта могат да се отбележат струма, хипотермия, суха и груба кожа, забавени реакции. Хипофункцията на жлезата води до намален апетит, повишена чувствителност към студ, сънливост и други реакции.

В никакъв случай такива заболявания на щитовидната жлеза не трябва да се подценяват. Техният ход не би могъл да се обърне от само себе си и винаги е необходим индивидуален подход, който започва с:

 • Лабораторна диагностика – липиден профил, ПКК, изследване на Т3, Т4, ТАТ, МАТ, TSH
 • Ехографско изследване
 • Биорезонансна диагностика и други

Лечението в повечето случаи се изразява в прием на тиреоидни хормони, тоест синтетично произведени хормони, които са идентични с тези, произвеждани от жлезата. Дозировката зависи от това какви количества са нужни за нормализиране на стойностите на TSH.

Все повече жени търсят начин да избегнат хормонозаместващата терапия, която лекарите предначертават до края на живота им. Оказва се, че тиреоидитът на Хашимото може да бъде овладянан, като една книга дава нова светлина върху болестта. Това е Първопричината на Изабела Уенц, в която се съдържат години изследователска и медицинска дейност, поднесени на достъпен език за широката публика.

При търсене на информация за тези заболявания на щитовидната жлеза може да попаднете на хора, които са възприели така наречения Автоимунен протокол. Той се базира на откритията на Изабела Уенц и помага на болните с Хашимото да открият причината и да тръгнат по пътя на успешното самолечение.

Хипертиреоидизъм

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е обратното на предишното състояние. Тук имаме повишена функция на жлезата и по-голямо производство на тиреоидни хормони. В някои случаи това води до тиреотоксикоза, което е сред най-сериозните заболявания на щитовидната жлеза.

Всъщност тиреотоксикозата се подразделя на Базедова болест, токсичен аденом и базедофицирана гуша. При тиреотоксикоза симптомите могат да са много и различни. Най-често се появяват раздразнителност, безпокойство, изпотяване, хиперактивност, сърцебиене, треперене, нарушения на менструалния цикъл и други.

Тук основното изследване е това на TSH, както и Т3 и Т4, като при високи стойности на Т3 и Т4 и нисък TSH може да се приеме, че е налице тиреотоксикоза.

Тъй като има още много разновидности на последната група заболявания на щитовидната жлеза най-добрият подход е поставянето на диагноза от лекар в ранен стадий на заболяването. При по-леки разновидности е възможно да се постигне ремисия или нормализиране на хормоналните нива с помощта на медикаментозна терапия, промяна в хранителните и двигателните навици. При други напреднали или по-тежки състояния е необходимо по-комплексно и продължително лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Затова най-важното е да намерите добри специалисти, които да изследват и назначат правилното лечение.

Не трябва да се пренебрегва и наследственият фактор, както и евентуалните хранителни непоносимости или алергии. Всички диагностични методи и терапии може да намерите в менюто Услуги, както и подробна информация за различни заболявания.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар