fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Възстановяване на тазовата мускулатура след бременност

Tips-For-Losing-Weight-After-Pregnancy

Милиони хора имат проблем с уринирането, вариращи от инконтиненция до спешно нощно уриниране. Тези симптоми могат да бъдат леки или тежки, причиняващи притеснение или тревога. Това пречи на хората да общуват и да се наслаждават на живота си.

Раждането е утвърден рисков фактор за незадържане на урина сред младите жени и тези на средна възраст. Учените предполагат, че вагиналното раждане е основен фактор, допринасящ за увеличаване на инконтиненцията, поради увреждане на мускулната тъкан или нервите. Въпреки това, самата бременност причинява хормонални и структурни промени, които също предизвикват инконтиненция.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАЗОВАТА МУСКУЛАТУРА?

Това е широка лента от мускули, сухожилия и тъкани, които се простират от срамната кост в предната част на тялото на жената, до основата на гръбнака. Тазовите мускули наподобяват батут, защото се разтягат, когато нещо ги притисне надолу, след което и отново се връщат в същото положение. За разлика от батута, обаче, ако мускулите са изложени дълго време на определен натиск, както по време на бременност, тези мускули и тъкани стават разтегнати и слаби.

ЗАЩО ТАЗОВИТЕ МУСКУЛИ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ?

Тазовите мускули поддържат пикочния мехур, червата и матката и дават пълен контрол над тяхното използване. Когато тазовите мускули са слаби, става по-трудно за пациента да свива мускулите и сфинктера в долната част на пикочния мехур. Така се предизвиква изтичане на малко количество течност при кашлица, кихане или упражнения. Една трета от всички родилки имат стресова инконтиненция.

Тазовите мускули се отразяват на вагиналните мускули. Тогава половият акт става по-малко задоволителен. Ако вагиналните мускули са слаби, в бъдеще това би довело до провисване на матката, червата или пикочния мехур и тяхното притискане към стените на влагалището ( пролапс ).

КАК РАЖДАНЕТО ИМА ЕФЕКТ ВЪРХУ ТАЗОВИТЕ МУСКУЛИ?

Самата бременност отслабва тазовите мускули дори и раждането да не е по естествен път. По време на раждането, тазовите мускули се разтягат, за да се позволи главата на бебето да мине през утробата и влагалището. Нервите, които се свързват с тазовите мускули също са опънати. Това прави зоната между вагината и ануса ( перинеум ) по-чувствителна и действията с тазовите мускули по-трудни.

Тазовите мускули могат да бъдат засегнати по време на раждането, ако:

 • Напъните са за дълъг период от време;
 • Бебето е голямо;
 • Има тежки разкъсвания;
 • Използва се форцепс.

Разпространението на инконтиненцията сред жените е 20,7%, като умерената и тежка инконтиненция е 8,7%. Разпространяването на стресовата инконтиненция е 12,2%, смесен тип инконтиненция – 5,9%. Разпространението на всички видове инконтиненция се увеличава с напредване на възрастта, индекса на телесна маса, годините след последното раждане.

КАК СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА ТАЗОВАТА МУСКУЛАТУРА СЛЕД БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ?

Единият начин за възстановяване на тазовата мускулатура е практикуването на упражнения за подобряване на мускулатурата. Този вид упражнения ще:

 • Помогнат на перинеума и влагалището да се възстановят по-бързо;
 • Предотвратят и лекуват случайното изпускане на урина;
 • Подобрят циркулацията на кръв към перинеума, което ще намали отока.

Ако родилката има катетър, поставен в пикочния ѝ мехур след раждането, то тя трябва да изчака до неговото отстраняване, преди да започне с упражненията.

Обикновено, първите няколко дни след  започването на упрежненията не се чувства особена промяна в тазовата мускулатура. Това е напълно нормално и се случва, защото нервите на тазовите мускули са били разтегнати по време на раждането. Упражненията помагат, дори трениращия да им чувство, че нямат ефект. Трябва да се продължи с тренировките и усещането за здрава тазова мускулатура скоро ще се усети.

Упражненията трябва да започнат, докато жената е в леглото, в положение по гръб или на една страна. Жената вдишва дълбоко и при издишване свива мускулите на таза си (все едно се стиска силно ) и издърпва мускулите си нагоре. Отново вдишва и отпуска мускулатурата си, все едно се опитва да уринира или да изпусне въздух от вагината си. Това действие трябва да продължи 7-8 секунди, докато вдишва и издишва през устата. При тази ситуация, мускулите на корема се стягат, което е още един плюс. Последно, жената трябва да стегне горните си мускули на корема ( над пъпа ) и задните части и да задържи така, колкото може.

Резултатите се появяват от 6 до 12 седмици, след започване на практиката, в зависимост от изходната сила на мускулите.

След като жената е усвоила този етап е ред на следващия. Той представлява 5 бързи мускулни контракции, които постепенно да стигнат до 10. Това упражнение помага да се засилят мускулите на таза при кашлица, кихане или рязко движение.

Целта  е да се правят по няколко упражнения на час в първите дни и бавно да се достигне до 8-10 упражнения, три пъти дневно. Мускулите трябва да се стягат толкова силно, колкото трениращия може. Възстановяването и стягането на тазовата мускулатура може да отнеме средно до три месеца.

Друг начин за подобряване на тазовата мускулатура е, чрез упражнения с кегел след раждането. Така се увеличава притока на кръв към тазовите мускули и подпомага бързото им възстановяване. Противно на очакванията, тези упражнения намаляват натиска върху шевовете и помагат за облекчаване на чувствителността на перинеума. Упражненията помагат за облекчаване на отока на вагината, хемороидите и аналните фисури.

Упражненията се извършват на празен пикочен мехур, като първо трябва да се свият тазовите мускули в продължение на 5 секунди. След това се отпускат за 5 секунди. Трябва да се направят 5 повторения през първия ден и  методично да се увеличава времето на всяка фаза до 10 секунди. Трябва да се избягва свиване на мускулите на корема, бедрата или задните части, както и задържане на дъха. Диша се свободно, за да не се натоварва друга част от тялото. Правят се 3 серии от 10 повторения на ден. Първоначално тези упражнения изглеждат странни, но колкото по-дълго се практикуват, толкова по-бързо ще се възстанови пикочния мехур. Като бонус упражненията с кегел увеличават сексуалното удоволствие.

За пълна тренировка на тазовата мускулатура има два вида упражнения. Първите са кратки свивания, които са бързи мускулни съкращения, което бързо спира потока на урина, за да се предотврати изпускане. Мускулите бързо се стягат, надигат и освобождават. Свиването се извършва при издишане, а след това се продължава нормалното темпо на дишане/ издишане.

Вторите упражнения поддържат силата на мускулите и са продължителни свивания. Мускулите бавно се съкращават, постепенно се стягат, надигат и задържат в продължение на няколко секунди. Първоначално е малко трудно да се свиват за повече от 1 или 2 секунди. Целта е да се задържи свиването в продължение на 10 секунди. След това почивка за 10 секунди. Планът за упражненията, които да се изпълняват е 3 серии по 10 къси и 10 дълги контракции, два пъти на ден. Подобрението се получава в рамките на от 3 до 6 месеца.

ПРИЗНАЦИ НА ПОДОБРЕНИЕ

Никой не бива да се обезкуражава, ако не е в състояние да контролира пикочния си мехур веднага, щом иска. Затова трябва да се разгледат признаците, че упражненията действат, когато:

 • Има по-дълго време между посещенията на тоалетната;
 • Има по-малко „инциденти”;
 • Извършват се съкращения на мускулите по-дълго или се правят повече повторения;
 • Бельото е сухо, без постоянно мокро усещане.

Ако търсите по-бързи резултати или изпитвате трудности при извършването на горе-описаните упражнения, може да се доверите на Neo Control терапия.

NeoControl провежда нехирургическа, неагресивна терапия за лечение на пикочна и фецес инконтиненция, инконтиненция, вследствие на бременност и раждане,  след радикална простатектомия, болки в таза, невъзможност за еректиране и други сексуални нарушения, хемороиди, възстановяване на вагиналния тонус и други. NeoControl предоставя възможност за извличане на уникални терапевтични ползи. За разлика от други видове терапии, NeoControl упражнява всички мускули от таза, за да възвърне силата и издръжливостта им и възстановява контрола върху пикочния мехур.

Терапията е напълно безболезнена. Нищо друго освен столът не докосва пациента. Чувства се лека вибрация или потупване и, разбира се, съкращаване на тазовите мускули.

Лечебната сесия отнема около 20 минути и обикновено се провежда всеки ден или през ден в кабинета на лекаря. Обикновено има подобрение след 6-8 сесии, но оптималният резултат ще бъде постигнат след 20 сесии.

За някои от пациентите това лечение ще излекува напълно инконтиненцията. За други може да бъде необходимо да повтарят лечението за поддържане контрола над мускулите.

Изключително важно е да се помни, че инконтиненцията и проблемите на тазовата мускулатура винаги имат решение и не бива да се приемат за нещо нормално.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар