fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Връзката Алуминий – Алцхаймер

аlzheimer

Отдавна е известно, че е алуминият е невротоксичен, все повече се увеличават доказателствата, че хроничното излагане е фактор при много неврологични заболявания, включително деменция, аутизъм и болестта на Паркинсон.

Въпреки това, окончателни научни доказателства е трудно да бъдат посочени, поради липсата на продължителни проучвания, както и заради отпора на индустрията, в която много производители използват алуминий в своите продукти. Въпреки недостига на убедителни изследвания, многото научни доказателства наистина оставят малко място за съмнение.

В ново изследване проведено в Университета в Кийл, Великобритания, недвусмислено се доказват високи нива на алуминий в мозъка на индивид, изложен на алуминий на работното си място, който по-късно умира от болестта на Алцхаймер. Докато излагането на алуминий има връзка с болестта на Алцхаймер и редица други неврологични заболявания, това изследване заявява, че в този случай се доказва за първи път „пряка връзка“ между болестта на Алцхаймер и повишените нива на алуминий в мозъка, вследствие на излагане на работното място.

Връзката Алуминий–Алцхаймер

66-годишен мъж от бялата раса развил агресивна форма на ранен стадий на болестта на Алцхаймер, след като осем години бил изложен на алуминиев прах на работното си място. Заключението на учените:

Предполага се значителна роля на обонятелната система и белите дробове за натрупването на алуминий в мозъка.

Това не е първият случай, в който високи нива на алуминий са били открити в тъканите на някого, който е починал от болестта на Алцхаймер. Например, през 2004 г. високи стойности на алуминий са били открити в тъканите на жена от Великобритания, която е починала от внезапно развил се Алцхаймер. Това станало 16 години след индустриален инцидент, по време, на който били изхвърлени 20 тона алуминиев сулфат в местния източник на питейна вода. Съществуват много проучвания, които отчитат повишени нива на алуминий в живите индивиди, разкриващи широк спектър от неврологични симптоми.

Алуминият може да представлява опасност на работното място

Излагането на алуминий за съжаление е професионален риск за тези, които работят в индустрии като мини, фабрики, дейности, свързани със заваряване, както и в селското стопанство. Да не говорим, че Вие поглъщате алуминиеви пари всеки път, когато носът Ви подуши цигарения дим, който се носи наоколо.

Вдишването на алуминиев прах или изпарения изпраща алуминиевите частици директно в белите Ви дробове в силно усвоима форма, където те преминават в кръвта и се разпределят в цялото Ви тяло, включително във Вашите кости и мозък. Известно е, че алуминиевият прах може да предизвика белодробна фиброза, а във фабриките за алуминий работниците са предразположени към астма. Изследванията на алуминиевите пари и на ефекта им върху здравето са доста мрачни и посочват високи нива на невротоксичност.

Алуминият е навсякъде

Въпреки че алуминият се среща естествено в почвата, водата и въздуха, ние допринасяме за обременяването на нашите тела чрез добива и преработката на алуминиеви руди, производството на алуминиеви продукти, както и чрез експлоатацията на въглищни електроцентрали и инсталации за изгаряне. Алуминият в околната среда не може да бъде унищожен, той само променя своята форма чрез прикрепване към или отделяне от други частици. Дъждът отмива алуминиевите частици от въздуха, оттам те попадат в източниците ни на питейна вода, където са склонни да се натрупват, а не да се разпадат. Ако живеете в промишлена зона, несъмнено сте много по-изложени на алуминий от средното.

Според CDC (Център за контрол на заболяванията на САЩ), средностатистическият възрастен в САЩ приема с храната си около 7-9 мг алуминий дневно и малко по-малко с въздуха и водата. Само около един процент от алуминия, който сте погълнали през устата, се абсорбира в тялото Ви – останалата част се придвижва извън него от храносмилателния тракт, при условие, че той функционира добре.

При лабораторни изследвания, замърсяване с алуминий е било открито в голям брой продукти, налични на пазара – от храни и напитки до фармацевтични продукти, което подсказва, че самият производствен процес е съществена част от проблема. Алуминий е открит в шокиращ брой храни и потребителски стоки като например:

Храни: бакпулвер, самонабухващо брашно, сол, бебешки адаптирани млека, сухи сметани за кафе, предварително изпечени храни, преработени храни, оцветители, други съставки за сладкиши.
Лекарства като: антиациди, аналгетици, лекарства против диария, капки за нос и др., добавки като магнезиев стеарат.

Ваксини – Хепатит А и В, Hib, DTaP (дифтерия, тетанус, коклюш), пневмококова ваксина, Gardasil (ваксина срещу човешки папиломавирус – HPV)и др.

Козметични и хигиенни продукти като антипреспиранти, деодоранти (включително солни кристали, направени от алуминий), лосиони, кремове против слънце и шампоани.
Алуминиеви продукти, включително фолио, кенове, опаковки за сокове, кутии, бутилки за вода.

Съдържа ли алуминий Вашата замразена храна?

Замърсяването с алуминий в източниците ни на храна е много по-значителен проблем, отколкото Вие може би си мислите. В проучване, публикувано в списанието Environmental Sciences Europe, учените анализирали 1431 храни и напитки от неживотински произход за съдържание на алуминий. Ето какво открили те:

 • 77.8% имали концентрация на алуминий до 10 mg/kg;
 • 17.5% % имали концентрация на алуминий между 10 и 100 mg/kg;
 • 4.6% от пробите имали концентрация на алуминий над 100 mg/kg.

Алуминиеви съединения често се използват като хранителни добавки. Допълнително заразяване настъпва, когато храната е в контакт с алуминий, както и други елементи, тъй като алуминият е нестабилен в присъствието на киселини и основи. Алуминиевото оборудване има защитен оксиден слой, но той може да бъде повреден, когато се появят фини пукнатини в резултат от нормалното износване.

При термично обработените храни нивата са много високи, заради широко разпространената практика на печене и съхранение на храни в алуминиеви тави. Ако приготвяте храна в алуминиево фолио, Вие се подлагате на свое собствено замърсяване. Едно изследване установи, че готвенето на меса в алуминиево фолио увеличава значително концентрацията на алуминий в тях. Изследователите заключават: „консумирането на ястия, приготвени в алуминиево фолио, може да носи риск за здравето, чрез добавянето на още алуминий към този, който приемаме от други източници“. Както е и с много токсини, ние не сме изложени на едно нещо тук, а на друго там и това е много тревожно. Това е ефектът на натрупване на множество по-малки експозиции с течение на времето, което може да доведе до претоварване с токсични метали и до увреждане на Вашето здраве. Според проучване от 2006 г., готвенето на месо в алуминиево фолио увеличава алуминиевите нива, както следва:

 • Червени меса, готвени в алуминиево фолио, показват увеличение на алуминия с 89 до 378%;
 • При птичето месо увеличението е от 76 до 214%.

Нивата на алуминия нарастват с увеличаването на температурата за готвене и с удължаването на времето за готвене.

Алуминият отива право в мозъка Ви

Алуминият прави на Вашата централна нервна система това, което пушенето на цигари прави на белите Ви дробове. Учените са пределно ясни, че токсичните метали увреждат мозъчната тъкан и водят до дегенеративни заболявания чрез продуцирането  на оксидативен стрес, а алуминият е един от най-опасните от тях. Случаите на Алцхаймер нарастват главоломно, ето защо е особено притеснително, че ние сме изложени на риск от замърсяване от много страни. Точно както е с частиците в околната среда, веднъж щом алуминият попадне в тъканите ви, тялото Ви започва да се мъчи да се освободи от него. Този токсичен метал няма абсолютно никакво биологично приложение, така че е най-добре да поглъщате възможно най-малко от него.

След като веднъж попадне в тялото Ви, той пътува лесно и безпрепятствено, поет от транспортната Ви система (трансферин), която разнася желязото. С особено висок риск от алуминиева токсичност се считат хора с нарушена бъбречна функция, поради това, че алуминият естествено се екскретира чрез урината. Алуминият преминава биологичните бариери, които обикновено имат за цел да държат други видове токсини навън, каквато е и кръвно-мозъчната бариера. С течение на времето, алуминият може да се натрупа в мозъка Ви и да причини сериозни неврологични увреждания, независимо от възрастта Ви. Натравянето с алуминий може да причини толкова вреда на нашите деца, колкото и на по-възрастните ни близки хора.

Мозъчно възпаление при деца и възрастни

Ваксините  представляват особено проблематичен източник на токсични метали. Алуминият е най-често използваният адювант при ваксините и се счита за „безопасен“, въпреки че изследванията показват, че той може да предизвика сериозни имунологични разстройства и неврологични усложнения при хората.

Д-р Дейвид Аюб, лекар-рентгенолог, популяризира статистика за токсичния риск на алуминия, използван в момента масово като адювант във ваксините. Броят на алуминий съдържащите ваксини, които се прилагат на деца, са се увеличили четирикратно през последните 30 години. През седемдесетте години, децата са приемали само 4 съдържащи алуминий ваксини преди да навършат 18-месечна възраст. Сега те обикновено приемат 17. Натоварването с алуминий при децата се е увеличило, както и честотата на неврологичните заболявания в детска възраст. Проучване установило, че 90% от децата развили ADHD (СДВХ – синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) в рамките на само една учебна година, като техните токсични профили са разкрили огромни количества алуминий.

Алуминият присъства във ваксините, където се използва като адювант. Ако погледнете етикета на ваксината, за да видите съдържанието на алуминий, ще откриете, че количеството, което приемат децата, е прекомерно, но ако добавите алуминия, който НЕ Е описан на етикетите – и представлява „случайно излагане“, поради замърсяване – това е много по-сериозен проблем. Д-р Аюб се позовава на проучване, в което били открити 5 до 6 пъти повече алуминий във ваксините, отколкото е било описано на етикетите.

Когато описвате и определяте симптомите на натравяне с алуминий, ще откриете, че те са шокиращо сходни със симптомите на аутизма, СДВХ, Алцхаймер, Паркинсон и други неврологични състояния. Адювантите във ваксините могат да предизвикат сериозно хронично мозъчно възпаление. Алуминият се цели в малкия мозък и вегетативната нервна система – частта, отговорна за биологичните процеси, за които нямате никакъв съзнателен контрол (дишане, кръвно налягане, равновесие, координация и т.н.).

Когато погледнете в списъка с данни за безопасните материали (MSDS) за алуминия, ще видите симптоми, поразително сходни при най-често срещаните неврологични заболявания, включително проблеми с паметта, речеви увреждания и афазия, деменция, депресия, мускулна слабост, нарушения в моториката и други неврологични проблеми. Списъкът продължава още и още.

Изследователите твърдят, че нов кръвен тест може да предскаже Алцхаймер

Никога не е съществувал начин точно да се предвиди кой ще развие Алцхаймер, но това може би е на път да се промени. Учени от Университета в Джорджтаун и Университета в Рочестър претендират, че са открили кръвен тест, който може да предвиди това с 90% точност и – невероятно – без лъжливи отрицателни резултати. Ако последващите изследвания потвърдят онова, което очакват учените, това ще бъде пробив в медицината с епични размери. Тестът включва измерване на моделите на 10 специфични липиди (съединения, подобни на мазнините), свързани с плаките, открити в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер. Тези 10 липида подсказват дали ще развиете, или не когнитивно увреждане. Всички хора, подложили се на изследването, са били около 70-годишни, така че следващата стъпка е да се определи дали тестът би бил точен и на по-ранна възраст, да речем при 40-50-годишните. Изследователите твърдят, че все още предстоят няколко години до започването на прилагането на теста, но всички са много обнадеждени.

Биомаркерите, също като липидите, „хитруват“ при болестта на Алцхаймер, защото те се променят в хода на болестта. Някои от тях се наблюдават във високи нива по време на ранната фаза на болестта и след това действително намаляват, след като симптомите се проявят – така че те са зависими от етапа, на който е заболяването. Наистина, трябва да бъдат проведени много повече изследвания, преди да имаме възможност да се справим с тази болест.

Дори и да разполагахме с тест, който да може да предскаже дали Вие сте на път да развиете деменция, не съществува достатъчно добро лечение, ако се разболеете от нея. Така че Вие трябва да правите всичко възможно да предотвратите развитието на заболяването. Една от стратегиите е да се помогне на Вашето тяло да се детоксикира от металите, един от които е алуминият.

Следете нивото на алуминиеви отлагания в тъканите

Говорейки за превенция, няма по-добър начин да се предпазим, ако същевременно проследяваме какво е нивото на токсични тежки метали в тъкани и в частност алуминият. Така своевременно ще приложим всички познати начини за детоксикация преди да има дори минимално неврологично или друго увреждане. Тестовете за токсични метали са достатъчно надеждни, за да им се доверим. Предвид търсенето на хронични отлагания, стандартното изследване на кръв или урина не ни сигнализира нищо повече от експозиция в последните 48 часа, затова тестовете се прилагат с т.нар. провокация за извеждане на метали от тъканите. Методът е известен като провокативен тест на урина. Диагностика на биологични материали като коса и нокти е също надежден, но по-скоро предпочитан при деца.

Алуминият уврежда способността на организма Ви да се детоксикира

Премахването на живака от ваксините и заместването му с алуминий може би задълбочава проблема И ПРИ ДВАТА токсина във Вашето тяло. Причината за това е, че алуминият уврежда способността на организма да екскретира живака, като пречи на производството на глутатион. Глутатионът е най-важният вътреклетъчен детоксификатор, необходим за да настъпи обрат на оксидативния стрес. Така че, ако нивата Ви на алуминий са високи, Вашето тяло ще стане потенциално по-токсично заради живака от, да речем, противогрипната Ви ваксина или консумирането на риба, тъй като Вие ще бъдете в „алуминиево свръхнатоварване“, а Вашата детоксикираща система вече не функционира добре.

За да произвежда глутатион, Вашето тяло се нуждае от сяра. Това превръща сярата в изключително важен хранителен елемент, що се отнася до детоксикирането от метали. Приемът на сяра може да бъде оптимизиран чрез храната. Лукът и чесънът са добър източник на сяра, ако са отглеждани върху богати на сяра почви, но за съжаление, повечето почви са бедни на сяра. Затова животинските протеини изглежда са най-добрият Ви избор. Протеиновият концентрат от суроватка е много богат на цистеин – една от двете носещи сяра аминокиселини, които са директни прекурсори на глутатиона.

Моля, обърнете внимание, че ако избягвате консумацията на протеини от животински произход, е МНОГО лесно да развиете серен дефицит – това е може би един от най-значимите рискови фактори при избора на диета, която изключва животинските протеини. Това не означава, че трябва да се претоварвате с месо! Повечето хора се нуждаят от само от около 1 грам протеин на килограм телесна маса. Добре е да купувате месо от животни, хранени с трева, тъй като месата от повечето промишлено отглеждани животни са с ниско качество и са замърсени с много ветеринарни лекарства, включително антибиотици и растежни хормони.

Как да се прочистим от алуминия

Съществуват няколко хелатообразуващи агенти, които могат да се използват при детоксикиране от алуминий. Естествено, първото, което трябва да направите, е да избягвате по-нататъшно излагане на алуминий. Това означава да избягвате продукти като:

 • пасти за зъби, съдържащи алуминиев оксихидроксид;
 • антипреспиранти (препарати против изпотяване), съдържащи алуминиев хлорид, алуминиев хлорхидрат или алуминиево-циркониеви съединения;
 • напитки в алуминиеви ламинирани опаковки;
 • алуминиеви съдове за готвене;
 • алуминиеви кафе машини.

При сериозно състояние на Алцхаймер, могат да помогнат следните хелатори:

Глутатион: Глутатионът е най-мощният вътреклетъчен антиоксидант, намиращ се във всяка клетка на човешкото тяло, но основно в черния дроб. Оксидативният стрес, в т.ч. и тежките метали в лицето на алуминия имат негативен ефект върху естественото образуване и повишават необходимостта от допълнително производство, перорален прием или дори интравенозно приложение. За съжаление остаряването на организма намалява естественото образуване на глутатион. Затова помислете своевременно да подпомагате производството на глутатион или допълнителното му набавяне.

Всичко, което повишава глутатиона: Вашето тяло синтезира глутатион от три аминокиселини: цистеин, глутамат и глицин. Суровите плодове и зеленчуци, особено авокадото, аспержите, грейпфрутът, ягодите, портокалите, доматите, пъпешът, броколито, бамята, прасковите, тиквичките и спанакът са богати на прекурсорите глутамат и глицин. Храните, източници на цистеин, са: яйца, месо, червени чушки, чесън, лук, брюкселско зеле, суроватъчен протеин и пшенични зародиши

Мелатонин: Изследванията показват, че мелатонинът има свойството да се свързва с металите и е подходяща хранителна добавка при лечението на неврологични заболявания, където има намесен оксидативен стрес (тук се включва и болестта на Алцхаймер). Мелатонинът преминава свободно през клетъчните стени, улеснявайки премахването на токсичните метали, какъвто е алуминият. Той също така изглежда, че потиска оксидативната дейност на алуминия в мозъка.

Други полезни неща, които подпомагат метаболизма на глутатиона, включват:

 • Упражнения – те се отразяват на нивата на Вашия аденозин трифосфат (АТР), който е необходим за производството на глутатион;
 • Увеличаване на нивата на витамин D чрез по-често излагане на слънце – съществуват доказателства, че витамин D увеличава вътреклетъчните нива на глутатиона;
 • Бани с английска сол;
 • Витамин В6;
 • Прием на хранителни добавки с метилсулфонилметан (MSM);
 • Добавянето на N-ацетил L-цистеин (NAC) също може да е от полза. NAC е хранителен елемент, който ограничава скоростта на формирането на вътреклетъчния антиоксидант глутатион.

Куркумин: В някои изследвания се твърди, че куркуминът има предпазен ефект срещу уврежданията, предизвикани от алуминия чрез модулиране на степента на оксидативния стрес. Също така той намалява бета-амилоидните плаки, свързани с Алцхаймера, забавя невронната деградация, хелатира металите, намалява образуването на микролия и има общ противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. В редица изследвания се доказва, че куркуминът подобрява паметта при пациенти с Алцхаймер. Има няколко противопоказания – куркуминът не се препоръчва, ако имате запушване на жлъчните пътища (тъй като той стимулира жлъчната секреция), камъни в жлъчката, обструктивна жълтеница или остра жлъчна колика.

В обобщение

Не може повече да бъде оспорвано, че алуминият играе роля при невродегенеративните заболявания като например Алцхаймер – доказателствата са пределно ясни и са все повече. Вече не е изненадващо, че пациентите с алуминиево натравяне показват много симптоми, характерни за пациентите с деменция, Паркинсон, СДВХ, аутизъм и други неврологични заболявания, тъй като алуминият уврежда точно същите области в мозъка и нервната система.

Най-добрият начин да се предпазите е да бъдете много внимателни, когато избирате храни и други продукти за лична употреба, да минимизирате употребата на ваксини и други лекарства, които често са замърсени с алуминий.

Оптимизирането на дневния Ви прием на сяра също е от съществено значение, тъй като Вашето тяло се нуждае от сярата, за да произведе своето най-силно оръжие срещу претоварването с алуминий – глутатиона. Предприемайки само няколко стъпки, за да се предпазите, Вие ще намалите до минимум излагането си на алуминий, а ще увеличите до максимум способността на тялото си да се отърве от този токсичен метал – това ще Ви гарантира дълъг живот в добро здраве.

Share with friends   

Автор:

The author did not add any Information to his profile yet

Comments 1

21 октомври 2016 Отговор

Скорошни проучвания сочат към силна връзка между алуминий и рак на гърдата. Съотношението между алуминий и мозъчно увреждане, включително болестта на Алцхаймер, е било установено от задълбочени изследвания и е достатъчна причина да се избягва излагането на алуминий. Последни проучвания намират силна връзка между нивата на алуминий и рак на гърдата, давайки допълнителна мотивация да се избягва този токсин. Алуминият се открива в козметиката, храните, съдове за готвене и ваксини.

Вашият коментар