fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Витамин Б12 – Дефицит и диагностика

Витамин Б12 - важен елемент за цялостното здраве на организма

Витамин Б12 е най-комплексният витамин от всички в групата Б. Въпреки че е водоразтворим, както всички останали, той се съхранява в черния дроб в много малки количества. Това означава, че само при хроничен недостиг може да се усети действителната липса на витамин Б12 в организма. Макар и да се нуждаем от микроскопично количество от витамина (2-3 мкг), неговата липса никога не е била толкова широко разпространена, колкото сега.

Синтез на витамин Б12

Витамин Б12, още наричан „кобаламин“, се синтезира само и единствено посредством микроорганизми, като в процеса участват 30 различни ензима. Той може да се получи по два биохимични пътя – аеробен и анаеробен. Растенията не се нуждаят от кобаламин, затова те не притежават микроорганизмите и ензимите, които се изискват за синтеза му. Именно това е главната причина, поради която растителните храни не само не са добър източник на витамин Б12 – те изобщо не са източници на витамин Б12.

витамин Б12 се съдържа само в храните от животински произход.

Причини за недостига на витамин Б12

Причините за развитието на дефицит на витамин Б12 са две основни: недостатъчен прием чрез храна и хранителни добавки или неспособност на организма да усвоява витамина. Първата причина обикновено се поражда от следването на силно рестриктивни хранителни режими като веганство, суровоядство, фрутарианство, макробиотика или неправилно вегетарианство (консумация предимно на полуфабрикантни и рафинирани храни, които нямат висока хранителна стойност). Втората причина най-често е породена от недостига на „вътрешен фактор“ (фактор на Касъл, интринзик фактор) в стомаха, който подпомага резорбцията на витамин Б12.  Други причини за неспособността на организма да усвоява витамина се състоят в:

 • Нарушения на тънкото черво като болест на Крон, целиакия, наличието на бактериална инфекция или паразити, хранителни алергии, пропускливост на червата и други;
 • Атрофичен гастрит;
 • Честа консумация на алкохол;
 • Оперативно отстраняване на част от стомаха или тънките черва;
 • Автоимунни заболявания като лупус и болест на Грейвс;
 • Редовен прием на медикаменти, които възпрепятстват усвояването на витамин Б12.
 • Възрастта също е голям фактор в усвояването, на който и да е витамин или минерал. С напредването на годините способността на организма да го прави намалява.

Най-засегнати от развитието на кобаламинов дефицит са:

 • хора, които не консумират месо и/или животински продукти;
 • бременни и кърмачки;
 • хора, подложени на силен стрес;
 • хора с хранителни алергии и нарушения на стомашно-чревния тракт;
 • хора с диабет – хронично високата кръвна захар пречи на абсорбцията на витамин Б12;
 • пушачи;
 • хора, които редовно консумират алкохол;
 • възрастни над 50 год.

Симптоми при липса на витамин Б12

Най-силното проявление на недостига на витамин Б12 е анемията. Когато анемията е предизвикана от беден на кобаламин хранителен режим, то тя се нарича мегалобластна анемия. Когато тя е предизвикана от недостатъчен вътрешен фактор, се нарича злокачествена (пернициозна) анемия и не се повлиява от количествата на приетия с храната или хранителни добавки (перорално) кобаламин. „Анемия“ е общ термин, обобщаващ състояния на недостатъчно количество червени кръвни клетки в организма или липсата на хемоглобин, който да пренася кислород. При такива състояния червените кръвни телца са прекалено големи или крехки, за да оцелеят за дълго в кръвта.

Ранните симптоми на дефицита на витамин Б12 засягат най-вече нервната система. Те се състоят в:

 • Хронично чувство на отпадналост и преумора;
 • Загуба на апетит;
 • Мускулна слабост, тремор или скованост;
 • Отслабено зрение;
 • Депресия, липса на концентрация, поведенчески изменения, тревожност, нервност, раздразнение, хронично лошо настроение;
 • Нарушена памет и дори загуба на паметта.

Ненавременното диагностициране на дефицита на витамин Б12 е предпоставка за развитието на тежки мозъчни нарушения, водещи до заболявания като Алцхаймер, деменция, множествена склероза, Паркинсон, клинична депресия и много други.

Витамин Б12 предизвиква липса на достатъчно на брой кръвни телца

Диагностика на дефицит на витамин В12

Установяването на дефицит на витамин Б12 може да се осъществи посредством измерването на метилмалоновата киселина (ММК) в кръвта или урината. По принцип концентрацията на ММК е много по-висока в урината, отколкото в кръвта. Затова се смята, че тестването на урина (uMMA) е много по-надежден метод от кръвния тест. Освен това, ако пациент страда от бъбречни проблеми (камъни в бъбреците, бъбречна криза, пиелонефрит и т.н.), резултатите от кръвния му тест ще бъдат компрометирани. Когато бъбреците не функционират правилно, те не могат да елиминират ММК чрез урината. Това предизвиква натрупване на ММК в кръвта, което всъщност дава фалшив позитивен резултат от кръвния тест.

Като цяло ММК е субстанция, която се произвежда в малки количества и е необходима за метаболизма и производството на енергия. Ако нивата на витамин Б12 са ниски, то нивата на ММК започват да се повишават. Ако резултатите от уринния тест показват необичайно завишени нива на ММК, то тестът за дефицит на витамин Б12 е положителен.

Друг метод за диагностика на дефицит на витамин Б12 е кръвното изследване на нивата на хомоцистеин. Когато има дефицит на Б12, хомоцистеинът започва да се натрупва и да предизвиква втвърдяване на артериите, което води до сърдечно-съдови заболявания. За по-голяма точност тестът на урина за ММК и изследването на хомоцистеина могат да се проведат едновременно.

Формирането на дефицит на витамин Б12 е тих процес. Ако разпознавате част от симптомите или попадате в рисковите групи, описани по-горе, Ви препоръчваме да се консултирате със специалист! Не чакайте да стане прекалено късно!

Екипът на Детокс център Ви пожелава усмихнати и здрави дни!

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар