fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Цистит – диагностика, лечение и профилактика

Цистит---диагностика,-лечение-и-профилактика

Една на всеки пет жени е боледувала или ще боледува от цистит. Това не е просто предположение, а статистическа извадка, която може към днешна дата да е с по-стряскащи цифри.

Инфекциозното заболяване е способно да вгорчи много неприятно всякакви планове и обикновено се проявява с болка и парене. Освен тях, при цистит може да се усеща тежест в коремната област, напрежение и дискомфорт, докато не се посети тоалетната.

На първо място ви съветваме да не се опитвате да лекувате сами цистит, защото това е строго индивидуално състояние и е необходимо да се обърнете към лекар за назначаване на адекватно лечение. По принцип колкото по-бързо се погрижите за отстраняването на цистит, толкова по-малък е рискът от последващи проблеми и дори превръщането му в хроничен.

А всичко важно за цистита, неговите причинители, разновидности и методи за лечение ще намерите в тази статия.

Защо жените страдат от цистит

Трябва да се отбележи, че всичко започва от анатомията. При жените, уретрата е значително по-къса в сравнение с тази на мъжете, което предразполага към появата на цистит. Освен това, близостта на влагалището и аналното отверстие до уретрата могат да бъдат предпоставка за по-лесно преминаване на бактериите. Това е възможно и при замърсяване с вагинални секреции и дори фекалии.

Поради тези чисто анатомични факти следва да ви напомним, че редовното изхождане по малка нужда е абсолютно задължително условие, за да се предпазите от цистит.

Предразполагащи фактори за поява на цистит

Доказани причини за появата му са лоша интимна хигиена, по-бурен полов акт или проникване на бактерии от гастроинтестиналния тракт.

Най-често след сексуален контакт се проявяват първите симптоми на цистит, но това не означава, че цистит е полово предавана болест. Пренасянето на бактерии по време на полов акт се дължи на анатомичната близост на органите, а в други случаи – при по-дълбоки прониквания и моментно отваряне изхода на уретрата при жената. Тези инфекции се наричат още бактериални и обикновено се причиняват от бактерии като Ешерихия коли.

Неинфекциозният цистит може да бъде причинен от редица фактори и се разделя на следните подвидове:

  • Химически цистит – при свръхчувствителност към химикали в козметика
  • Радиационен – при лъчетерапия на тазовата област
  • Цистит индуциран от лекарства – при провеждане на химиотерапия
  • Други неуточнени форми, които възникват при заболявания като камъни в бъбреците, диабет, увреждане на гръбначния мозък

Не са малко случаите на цистит по време на бременност, тъй като през този период уголемената матка притиска пикочния мехур, а това може да е предпоставка за уроинфекция.

И не на последно място по значение, цистит може да се появи при прекалената употреба на сапуни, вагинални душове или интимни гелове с неподходящо pH. Това е другата крайност на лошата хигиена, която също е предразполагащ фактор.

Как да разпознаете симптомите, за да реагирате навреме?

Симптоми за поява на цистит

Обикновено се появяват чести позиви за уриниране, болки в пикочния мехур и по хода на уретрата, възможно е да има и кръв в урината.

Усещането за тежест и дискомфорт ниско долу в корема е типичен симптом за цистит. Тези неприятни признаци са съпътствани от честите позиви за уриниране, които представляват само няколко капки урина.

Ако има и болки в слабините, това може да не е цистит, а възпаление на бъбречните легенчета – пиелонефрит.

Това възпаление на пикочния мехур има сходни симптоми с тези на някои други заболявания като хламидия, гонорея, простатит и уретрит. Това е още една сериозна причина да посетите лекар възможно най-скоро след поява на някои от симптомите.

Причини за поява на цистит

В по-голямата си част, цистит възниква поради действието на възпалителни агенти – гъбички, вируси, бактерии. Острият цистит се предизвиква от т.нар. Coli-бактерии, включително Escherichia coli. Възможно е причинител да бъде и Staphylococcus saprophyticus.

Други предразполагащи фактори са гинекологични заболявания, хроничен запек или колит, бременност и климакс.

Видове цистит

Спорно е да се каже кой е по-опасен или неприятен, защото и в двете си форми той създава силен дискомфорт и болки.

Острият цистит се развива след проникване на микроорганизми в пикочния мехур и може да се превърне в хроничен, ако не се излекува. За него са характерни честите позиви за ходене до тоалетна и паренето. Наличието на тези му проявления е достатъчно, за да се диагностицира и назначи лечение.

Хроничният цистит може да продължи няколко месеца с по-умерени симптоми. Той може да се е превърнал в хроничен при неизлекуване на основното заболяване, което го причинява. Затова е много важно да се направи експертна урография, както и други изследвания по преценка на лекуващия лекар, за да се установи първоизточникът.

Лечение и превантивни мерки

Периодът и методите на лечение се адаптират според вида цистит, който трябва да се лекува. При острият се използва антибиотично лечение, спазмолитици и болкоуспокояващи медикаменти за туширане на болката. Освен тях се прилага течнокашава диета и пиене на топли течности в комбинация с режим на почивка, докато не преминат острите болки.

При хроничният цистит обаче първо трябва да се направи задълбочена диагностика и изследвания, които да установят причините за възникването му. Едва тогава се пристъпва към лечение на състоянието или инфекцията, която го е предизвикала. Имайте предвид, че той е в застой и може да се прояви при отслабена имунна система, стрес или други неблагоприятни обстоятелства.

Подобряването на някои основни навици в ежедневието може да допринесе за предпазване от появата на цистит. Тук говорим за:

  • Поддържане на отлична хигиена
  • Предпазване от настинки
  • Прием на течности за изчистване на организма
  • Уриниране преди и след секс за елиминиране на бактериите
  • Редовна подмяна на дамски консумативи по време на цикъл

С помощта на комплексна диагностика в DeTox Center ще установим индивидуалното състояние и симптоматика. Терапията може да включва различни методи като:

Необходимият брой сеанси за един пациент се определя индивидуално, като при остър цистит са необходими 3 процедури за 3-5 дни. При хроничен се препоръчват 7-10 процедури. Може да се свържете с нас за допълнителна информация чрез формата за контакт или на фирмената ни страница във Facebook.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар