fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Тежки метали и микроелементи в организма – методи за изследване

тежки метали

Една от най-големите заплахи за човечеството е интоксикацията с тежки метали. Те достигат до нас посредством храната (животински и растителни продукти), промишлените отпадъци и абсорбцията на почвата. Друг канал на разпространението им е при вдишване (моторни превозни средства, промишлени фабрики, преработвателни предприятия и електроцентрали).

Както сами виждате, накъдето и да обърнем глава, тежките метали са покрай нас и това е до голяма степен неизбежно. Натрупването на токсични тежки метали и микроорганизми води до редица негативни ефекти за здравето, като дори една обикновена умора или главоболие може да се появяват вследствие на интоксикация с тези елементи.

Същност на тежките метали и микроелементи

Световната здравна организация включва следните тежки метали в класацията на 10-те най-опасни химикали за здравето:

 • Арсен – използва се и в електрониката, тъй като е добър проводник, както и в пиротехниката, за пестициди, металургични изделия и други. Вдишването или поглъщането му води до тежки последствия – жълтеница, стомашно-чревни болести, бъбречна недостатъчност;
 • Кадмий – среща се в храните, въздуха и водата, като неблагоприятните последици при излагане на кадмий са главоболие, повръщане, кашлица. Освен това, при хронично поглъщане или вдишване може да увреди бъбреците, костния метаболизъм, да повлияе на риска от фрактури и остеопороза;
 • Олово – заедно с неговите съединения има много различни индустриални приложения – батерии, инсектициди, пестициди, лакове, медицинско оборудване, оръжия и други. Отравянето с олово се познава по раздразнителността, повдигането, коремните болки, а при усложнения се стига до анемия, невротоксичност и миалгии. Оловото е сред най-токсичните елементи, като най-голяма част от него се поглъща със заразена вода или храна.
 • Живак – с множество промишлени приложения. При натравяне с живак се стига до поражения върху централната нервна система, храносмилателната система и бъбреците. В зависимост от това дали е в органична или неорганична форма причинява различни ефекти, като най-често срещан непромишлен източник на отравяне с живак е консумацията на риба, замърсена с метилживак.

Освен изброените, има и още опасни тежки метали и микроелементи, които са токсични и създават условия за сериозни здравословни проблеми. Такива са барий, мед, никел, селен, титаний, уран, цинков хлорид.

В рамките на Европейската общност има действащи регламенти, които дават допълнителна информация за допустими нива на тежки метали и други специфични разпоредби, отнасящи се до анализ и мониторинг на храните:

 • Регламент № 1275/2013 към Директива 2002/32/ЕО на Европейския парламент, които регламентирам максимално допустимите граници за арсен, кадмий, олово, нитрити и други примеси в храните за животни
 • Регламент (ЕО) № 1881/2006 на Комисията от 19 декември 2006 година за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните
 • ДИРЕКТИВА 2001/22/EО НА КОМИСИЯТА относно определянето на методи за вземане на проби и методи за анализ за осъществяване на официалния контрол върху съдържанието на олово, кадмий, живак и 3-MCPD в храните

Мерки против натрупване на тежки метали в организма

Тъй като тежките метали застрашават не просто отделни клетки или само черния дроб, а целия организъм, опасността е налице заради натрупването им и токсичността, характерна за всички тях. Буквално всеки човек е застрашен и би следвало поне веднъж да си направи съответните тестове, за да установи колко е натровен и какви мерки да предприеме.

Най-малкото, което може да се направи, е да се подменят пластмасовите бутилки с бутилки, които не съдържат бисфенол А (BPA).

Включването на суперхрани на помощ също може да помогне за детоксикация, като най-изявени в това отношение са хлорела, спирулина, ябълков пектин, както и хранителната добавка DMSA.

Винаги, когато имате възможност, избирайте био храни, както и органични почистващи препарати и био козметика. Пречиствайте водата си с кана и филтри, които подменяте редовно (на всеки 2-3 месеца). Избягвайте рафинирани и преработени храни, измивайте всички зеленчуци и плодове, които консумирате.

Подхождайте с изключително внимание към морските дарове и рибите, които освен живак и арсен, може да съдържат и други неустановени тежки метали. В тази връзка заложете на органично сертифицирани продукти, които НЕ съдържат живак.

И не на последно място – въздухът, който дишаме също е все по-замърсен и вследствие на това се сблъскваме с безброй алергии целогодишно. Поставянето на качествена филтрираща система или въздухопречиствател може да промени изцяло живота ви, ако живеете в голям град, индустриален район или имате алергия.

Лабораторни изследвания за тежки метали и микроорганизми

В DeTox Center има различни видове изследвания за тежки метали и микроелементи,. Те се провеждат в партньорство с Micro Trace Minerals – Германия. Това е сертифицирана лаборатория на RECIPE  – независима компания, която предлага сертифицирани сравнителни материали за клиничните лаборатории по целия свят.

Различните изследвания и анализи, които могат да се направят в Центъра за иновативна медицина, са:

 • Изследване на метали в урината
 • Изследване на метали в кръвта
 • Изследване на метали в слюнката
 • Изследване на метали във фецеса
 • Тъканен анализ на метали в коса или нокти
 • Анализ на метали във вода, почва, козметика, лекарства, хранителни добавки, водорасли и храни
 • Анализ на метали в козметика, лекарства, хранителни добавки, водорасли и хранитоксичен профил
 • Ветеринарни тестове

Повече информация ще откриете на специализираната страница за лабораторни изследвания на тежки метали и микроелементи.

Още една много добра възможност за извеждане на тежки метали и съединения от организма е хелаторната терапия, която има приложение и за лечение на атеросклероза, понижаване на лошия холестерол, остраняване на калций от кръвта и дори за лечение на рак.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар