fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Озон сауна

 • 1 процедура: 40,00 лв.
 • 5 процедури: 175,00 лв.
 • 10 процедури: 300,00 лв.

Озон възстановителен масаж

 • 60 мин.: 60,00 лв.
 • Действие
 • Чрез озон сауната, озонът прониква в организма посредством кожата и разположените по нея многобройни потни жлези. Периферното действие на озонът се осъществява първоначално на повърхността на кожата (с изразен окислителен срещу различни патогени ефект) и вторично в дълбочина на потните и мастни жлези, последвано в периферната съдова мрежа. В рамките на секунди се отключва верига от биохимични механизми водещи до образуването на озон окислителни продукти наречени озониди. На тях се дължат описаните по-долу терапевтични ефекти.

  Според китайската медицина кожата е третият ни бял дроб. Тя изпълнява редица първостепенни функции след които: детоксикация, имунитет, термообмяна, поддържане на киселинно-алкалното равновесие, хидратация и други. Кожата боледува не само когато има локален проблем, но най-вече когато вътрешната ни среда страда: токсичност, застой на лимфа, нарушения на чревните функции, чернодробни нарушения, белодробни заболявания и други.

  Озон сауната е единственият начин да се изпитат ползите от сауна ефект и озонът. Чрез кожата озонът бързо достига периферната кръвоносна и лимфна система. По този начин могат ефективно да бъдат повлияни редица периферни и вътрешни функции:

  Терапевтични ефекти

  Детоксикация

  Озонът катализира процесите на детоксикация в тялото. Нашето тяло е съставено от 80% вода. От тях 90% е лимфа и 10% е кръв. Клетките функционират чрез изгаряне на захар за да осигурят енергия. Остатъчните продукти при този процес са въглероден двуокис и вода. Ако има недоимък на кислород на клетъчно ниво, изгарянето ще е непълноценно и ще се формират въглероден окис и млечна киселина. Тялото не може лесно да се освободи от окиса, което пречи хемоглобина да се свърже с чистият кислород и телесната температура пада. В резултат млечната киселина се натрупва в системата, запушва нервните пътища, причинява калцификация и дегенеративни заболявания. Необходимо е постъпването на повече кислород и окисляване на тези токсини, но ако това не е възможно, те се натрупват. Кръвта ще пренася тежки товари с утайка и токсините се натруват в мазнините и съединителните тъкани. Водата изграждаща тялото става все по “мръсна” – болестите са резултат.

  Озонът активира периферната циркулаторна и лимфна система. Когато се съчае с термалният ефект от сауната, ефектът на перферна детоксикация от озонът е изключително пълноценен. Препоръчва се комбинирането на допълнителни вътрешни методики на детоксикация с озон сауна: колон-хидротерапия, биорезонансна терапия, озонова автохемотерапия, детокс инфузии, диетолечение и гладуване.

  Повишава оксидацията на периферните тъкани, с което преодолява хипоксията (кислородният глад), присъщ на токсикираните тъкани.

  Благодарение на труда на двукратният носител на Нобелова награда д-р Ото Вартбург е ясна основната причина за стотици заболявания – хипоксията или кислородният глад на клетъчно ниво. Това е причината стояща в основата на дегенеративните заболявнания: артрити, атеросклероза, мултиплена склероза, злокачествени заболявания, ревматизъм и т.н. ·

  Антибактериален, противогъбичен и противовирусен ефект

  Дължи се на директният окислителен ефект върху фосфолипидите и липопротеините, с което се разрушава структурата на стената на патогена и той умира. Грам положителните бактерии, поради спецификите на клетъчната стена са много по податливи на озонова терапия. При гъбичките, озонът подтиска клетъчният растеж в различни стадии. При вирусите, озонът нарушава вирусното капсулиране и разстройва репродуктивният цикъл чрез разкъсване на вирус-клетка връзката чрез пероксидация. ·

  Локален противовъзпалителен ефект при кожни заболявания

  Намалява медиаторите на възпалението, възпрепятства натрупването на млечна киселина и СО в огнището на възпаление, индуцира синтеза на простациклини и други вазодилататори, което създава мощен противовъзпалителен, противооточен, вазодилатативен и аналгетичен ефект.

  Стимулиране на периферната съдова мрежа – вазодилатиращ ефект

  Чрез индуциране синтеза на простациклините и термалният ефект на сауната се постига силен съдоразширяващ ефект спомагащ за дренажните функции.

  Активиране лимфната циркулация, чрез което се постига бърз дренаж на натрупаните токсини

  В допълнение към активирането на лимфната циркулация се добавя стимулиране на продукцията на клетъчни ензими, които действат като чистачи на свободни радикали (глутатион пероксидаза, каталаза и супероксид дисмутаза).

  Стимулира имунната система

  Катализират се механизми за производство на интерферон, което води до верижно активиране на производството на макрофаги и Т-лимфоцити. Този естествен ефект на стимулация на интерферон и последващите механизми намира сериозно приложение при терапия на грип и други вирусни заболявания.

  Спомага за дренажа на киселинни продукти от тъканите, релаксира мускулите и ставният апарат

  Благодарение на озоновата активност се извеждат млечната и пикочна киселина от перифарните тъкани и мускули, което възстановява клетъчното хранене, релаксира мускулите и ставите. Ефектът е осезателен след мускулна преумора, артрит, подагра, мускулен и ставен ревматизъм.

  Дренира застойни процеси в тялото изразяващи се в отоци и целулит

  Ефектът се дължи на комплексното въздействие върху активацията на периферната съдова (кръвоносна и лимфна мрежа), детоксикацията и пероксидацията на периферните мазнини. При лечение на целулит особено ефективно е комбинирането на липокавитация, озон сауна и вътрешен дренаж посредством билкови препарати.

  Активира метаболизма

  Озонът причинява повишаване на гликолизните нива в еритроцитите. Това води до стимулация на 2,3- дифосфоглицерата, което пък води до повишаване на количеството освободен в тъканите кислород. Така озонът постъпил в периферната съдова мрежа стимулира цикъла на Кребс и повишава клетъчният метаболизъм.

 • Описание
 • Озон сауната действа на принципа на парна-капсула свързана с генератор на озон. Процедурата преминава през три етапа:

  Първи етап: пациентът сяда в напълно затоплената капсула, след което в следващите 10-15 мин. е под въздействието загрята до 80-85 С пара. Парата стимулира периферното кръвообръщение, отваряне на кожните пори и обилно потоотделяне.

  Втори етап: след първоначалното затопляне на тялото, се включва озон генераторът, който отделя в капсулата кислородо-озонна смес в терапевтична концентрация от 40 мкг/л. Постъпването на газовата смес е през специално конструирани в капсулата дюзи. Времетраенето на този етап е 10-15 мин, което е достатъчно озонът да насити периферното крвообръщение.

  Трети етап: пациентът ляга на комфортна кушетка, загърнат с термо одеало и изчаква постепенното нормализиране на телесната температура.
  Озон сауната е специално конструирана и не допуска контакт на кожата на пациента с парните дюзи, както и директното вдишване на озон. Времето и температурата в капсулата се контролират от дигитален таймер. Процедурата протича приятно, дори при хора с повишено кръвно налягане.

  Озон сауната повишава елиминиращия, детоксикиращ и пречистващ капацитет на кожата чрез стимулация на потните жлези и също така осигурява здрава и свежа кожа чрез подобряване на периферната циркулация. Използвайки озон сауната, посредством порите на кожата озонът прониква в кръвообръщението, свързва се с мазнините, транспортира се до лимфните тъкани и извършва лифна детоксикация.

 • Индикации
 • Индикации за терапия

  – превантивно приложение за засилване на имунитета, витализиране на кожата, повишаване на енергията и стимулиране на метаболизма;
  – детоксикация (озон сауната е препоръчителна при провеждане на всички видове детоксикация);
  – кожни заболявания: атопичен дерматит, екзема, псориазис и др.;
  – грип и вирусни заболявания;
  – артрит, мускулен и ставен ревматизъм;
  – мускулна умора, трудно възстановяване след физически труд и спорт;
  подагра (допълваща част към основното лечение);
  – нарушено оросяване на крайниците;
  – нарушене лимфен дренаж;
  – релаксира мускулатурата и ставният апарат;
  – целулит;

  Контраиндикации

  – сърдечна недостатъчност;
  – бъбречна недостатъчност;
  – хипертиреоидизъм;
  – открити рани и гнойно-септични процеси (пропоръчително е външно озониране) ;

 • Озон възстановителен масаж
 • Терапевтичен и профилактичен пакет комбиниращ ефектите на озон сауна и възстановителна терапия. Чрез озон сауната мускулатурата и тъканите се отпускат и насищат с озон. Масажът допълнително подсилва периферната циркулация, с което се постига по-активно тъканно озониране, а с това и многократно по-добра детоксикация и тъканен дренаж. Освен ефектите постигащи се с озон сауната този пакет е препоръчителн като част от антицелулитна терапия.

 • FAQ
 • Каква е разликата между стандартната сауна и озон сауната?

  Стандартната сауна има само температурно въздействие, докато озон сауната съчетава действието на термалният ефект от парата и терапевтичното въздействие на озона.

  Колко време продължава процедурата?

  Престоят в капсулата е 20 мин., но е препоръчително да си отделите общо 1 час за подготовка преди процедурата и релаксиране след след това.

  Има ли опасност от вдишване на озон?

  Впродължение на цялата процедура, главата на пациента е извън капсулата и практически вдишва чист въздух. Дори да има вдишване на остатъчни газове, те не са отровни поради безопасната концентрация.

  Колко често може да се прилага?

  При детоксикиращи и други терапевтични програми може се прилага 2-3 пъти седмично, при грип са достатъчни 2 процедури за преодоляване на болестта, а за профилактика може да се прилага 1–2 пъти седмично.

  При каква температура в капсулата се провежда процедурата ?

  Според желанието на пациента температурата може да се контролира от 60 до 110 С.

  Поносима ли е процедурата и изпитва ли се някакъв дискомфорт?

  Процедурата преминава приятно и без дискомфорт, дори за хора които не могат да понасят висока температура и влажност, с която са характерни парната баня и сауната. Това се дължи на факта, че главата на пациента през цялото време е извън капсулата и дишането е напълно естествено.

  Възможно ли е озон сауната да провокира колострофобия?

  Не тъй като усещането за липса на пространство се провокира, ако главата на пациента е в същото пространство.

  Има ли контраиндикации?

  Озон сауната не се препоръчва при страдащи от хипертиреоидоза, бременност и кърмене, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

  Може ли да се прилага когато съм в месечен цикъл?

  Поради термалният и съдоразширяващ ефект е препоръчително да ползвате сауната след като тялото ви е напълно изчистено.

  Може ли да се прилага паралелно с лечебно гладуване или прочистваща терапия?

  Да, дори ще направите детоксикацията много по-ефективна, поради активиране на комплексни механизми за детоксикация, периферната циркулация и лимфна система.

  Има ли опасност от заразяване от предишно ползване?

  Озон сауната се санира след всеки пациент, а допълнително концентрацията на озонът не позволява развитието на каквито и да е микроорганизми.