fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Целулит – как да ликвидираме враг № 1 на жените

proceduri-za-otstraniavane-na-celulit-min

Почти всеки го има, всеки го мрази и всички се стремят да изкоренят причинения от него дискомфорт, който засяга бедрата, задните части и корема. Въпреки че почти 90% от жените се сдобиват с целулит през живота си, дезинформацията за него е също толкова разпространена, колкото самото състояние.

Истината за целулита

Познат още като „портокалова кожа“, целулитът е кошмар за всяка жена, като приблизително 80-90% от дамите се сблъскват с него поне веднъж на различна възраст.

Терминът целулит се отнася до набръчкания външен вид на кожата, който някои хора имат на бедрата, корема и хълбоците си. Целулитът е много по-разпространен при жените, отколкото при мъжете поради разликите в начина, по който мазнините, мускулите и съединителната тъкан се разпределят в мъжката и женската кожа.

Появата на целулит е в резултат на мастни натрупвания, които притискат и изкривяват съединителната тъкан под кожата, което води до характерни промени във външния ѝ вид.

Целулитът е състояние, което въздейства и променя мастните клетки, междуклетъчните пространства и малките кръвоносни съдове. За него е характерно това, че представлява по-скоро козметичен дефект, а не заболяване, но му се отделя голямо внимание поради влиянието му върху самочувствието и самооценката.

Какви са причините за поява на целулит

Точната причина за това не е известна, но изглежда целулитът е резултат от взаимодействието между съединителната тъкан в дермата, която се намира под повърхността на кожата, и слоя мазнини, който е точно под него. При жените мастните клетки и съединителната тъкан в този слой са разположени вертикално. Ако мастните клетки изпъкват в слоя на кожата, това дава вид на целулит. При мъжете тъканта има кръстосана структура, която може да обясни защо е по-малко вероятно да имат целулит в сравнение с жените.

Установени са факторите, които определено имат доказана взаимовръзка с появата на целулит и те са:

  • Хормонална регулация и възраст

Хормоните играят важна роля за сдобиване с целулит. Естроген, инсулин, норадреналин, тироидни хормони и пролактин са част от процеса на оформяне на целулита. Една от теориите е, че тъй като естрогенът при жените намалява с наближаване на менопаузата, кръвообращението към съединителната тъкан под кожата също отслабва. По-ниската циркулация означава по-малко кислород в областта, което води до по-ниско производство на колаген. Мастните клетки също се увеличават, тъй като нивата на естроген спадат. Тези фактори допринасят за по-голяма видимост на мастните депозити. Тъй като мастната тъкан под кожата изпъква чрез отслабване на съединителната тъкан се получава познатият ефект на вдлъбване.

  • Генетична обусловеност

Някои гени са предпоставка за развитието на целулит. Генетичните фактори могат да бъдат свързани с бързината на метаболизма на човека, разпределението на мазнините под кожата, етническата принадлежност и нивата на кръвообращението. Те могат да повлияят на възможността за развитие на целулит.

  • Хранене и лайфстайл навици

Целулитът не е причинен от “токсини”, въпреки че здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска от появата му.

Двигателната активност и начинът на хранене могат да послужат като най-добра превантивна мярка. Хората, които ядат твърде много мазнини, въглехидрати и сол и твърде малко фибри е по-вероятно да се „радват“ на целулит. Той може да се появи по-често при пушачите, както и при хора, които се застояват на едно място за дълъг период от време. Носенето на бельо с плътна еластичност може да ограничи притока на кръв и това може да допринесе за образуването на целулит.

Той е по-разпространен при хора, които имат излишни мазнини, но и слаби и предразположени към него хора могат да го имат. По-вероятно е да се появи след 25-годишна възраст, но може да засегне и по-млади хора, включително тийнейджърите.

Как специалистите се справят с отстраняването на целулит

Много процедури за третиране на целулит, включително масажи или целулитни кремове, рекламират забележителни резултати. Повечето от тези методи не отговарят на обещаните резултати.

Някои изследователи проучват възможните медицински процедури, които наистина биха спомогнали за премахване на целулита. Междувременно можете да предприемете стъпки за постепенно подобряване на външния вид на целулита, като започнете да спортувате и промените хранителния си режим. Приемайте достатъчно фибри, колаген, хиалуронова киселина и омега мастни киселини за отлично състояние на кожата. Всичко това трябва да е съпроводено с добра хидратация.

Освен тези основополагащи стъпки, Американската академия по дерматология препоръчва и някои техники, които могат да бъдат успешни при третиране на целулит.

Акустичната вълнова терапия използва ръчно устройство за предаване на звукови вълни. Тя може да помогне в известна степен, но отнема няколко сесии.

Лечението с лазер може да подобри състоянието за една година или малко повече. Процедурата представлява насочено лазерно лъчение, което прониква в кожата и разрушава слоеве мастни клетки.

Мезотерапия против целулит – сравнително нов метод, при който се инжектират интрадермално витамини или медикаменти за разрушаване на мастни натрупвания и хидратиране на кожата.

Ултразвукова липокавитация – модерен метод за разрушаване на мастни клетки без постоперативно възстановяване, дискомфорт и риск от усложнения.

Балансирано хранене и спорт ще ви държат далеч от целулита

За да избегнете пряк сблъсък с този неприятен козметичен проблем старайте се да спазвате балансиран и пълноценен хранителен режим. Винаги търсете храни, богати на витамини С, В, А, магнезий, цинк, желязо, антиоксиданти и омега киселини.

Зеленият чай може да помогне за детоксикиране и изхвърляне на вода, също както и една добра кардио тренировка. А защо не и двете? Съчетайте го с Детокс Ликуид – специален продукт за пречистване на организма.

Богатите на аминокиселини храни също са подходящи за предпазване от целулит, както и суперхраните. Но най-важно е да приемате по-малко мазнини, които респективно няма да се натрупват там, където не трябва. Затова в основата на превенция на целулита стои балансираната диета и редовните упражнения.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар