fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Ротационно хранене – колко често мога да ям пиле?

a252a33951c72f3df3ed08adfd4ebf7a

Замисляли ли сте се някога с какво разнообразие от храна разполагаме днес, а колко малко от него използваме действително? Ако се върнете назад през последните 5 дни и запишете менюто си, какво ще представлява списъкът Ви? Може би установихте, че 3 от 5-те дни сте консумирали една и съща храна за обяд и едно и също ястие за вечеря. На пръв поглед това не представлява особен проблем, но за хората с алергии хранителните навици могат да променят много.

Ротационният принцип на хранене не е диета. Това е специфичен метод, който може да се прилага към всеки хранителен режим – веганство, вегетарианство, палео, безглутеново хранене и т.н. Ключът към ротационното хранене е да създадем определен ритъм на тялото си, като в същото време му предоставим достатъчно разнообразие от хранителни вещества и вкусове. Методът е систематичен и изисква определена предварителна подготовка, но веднъж щом усвоите основните принципи, ще видите колко лесно, приятно и здравословно може да е цялото хранене – от закупуването на продуктите, през готвенето, до консумацията им.

Алергиите не са мит

Хранителните алергии и нетолерантности стават все по-често срещани – близо 70% от хората са развили хранителна нетолерантност в някаква степен. Когато не знаем за нея, подхранваме възпалителните  процеси в тялото си, без дори да подозираме за това. Хранейки се според ротационния принцип, можем бързо и лесно да открием храните, които не ни понасят и да ги изключим от менюто си.

Ако спазвате определен режим или се стараете да се придържате към основни хранителни правила, но все още срещате някои здравословни проблеми, твърде вероятно е организмът Ви да е развил нетолерантност или алергия към някой продукт.

Много хора все още смятат, че алергиите са незначителен здравословен проблем, който обикновено е съпроводен с леки симптоми – кожни раздразнения или нередовен стомах. Истината е, че алергиите са много опасни и неприятни. Те могат да са причината за сърбеж в устната кухина, уртикария, екземи и кожни раздразнения, подуване (особено в областта на лицето), затруднено дишане, стомашни болки, диария, повръщане, световъртеж, запушване на синусите и анафилаксис.

Понякога алергиите се появяват след първата консумация на определена храна. В други случаи е възможно да развиете реакция след години хапване на любим продукт. В допълнение, хората често привикват към алергичните симптоми и ги приемат за нормална част от живота си. Нередовният стомах или хроничният синузит са често срещани при хранителна нетолерантност, но вместо да третираме причинителя им, ние ги приемаме за самостоятелни проблеми и се опитваме да излекуваме тях.

Не на последно място, отношението на много хора към такъв тип здравословни проблеми е: „Това не може да се случи на мен.” Имайки предвид качеството на храната, която ядем и замърсителите от околната среда, не бива да изключваме възможността самите ние да сме развили алергия или нетолерантност. Омаловажаването им като второразреден проблем не променя факта, че в периода 1990-2006 хоспитализирането заради хранителни алергии се е повишило с 500%.

Как се развива алергия?

Причините за развиването на алергии са много и учените все още не могат да дадат конкретен отговор защо някои хора развиват хранителни алергии, а други – не. Генетичната обусловеност има роля, но не бива да изключваме и замърсяванията, на които сме подложени ежедневно, ГМО продукцията, хормоните и хербицидите, с които се третират някои храни, както и добавките в полуфабрикатите. Една от причините обаче е свързана с нашето лично поведение и хранителни навици.

Все повече експерти установяват, че твърде честата консумация на някои храни може да предизвика развитието на нетолерантност или алергия към тях. Това е процес, който може да отнеме години и да остане напълно незабелязан до появата на сериозни симптоми. Подобни алергии се определят като тип III и се изразяват с развиването на специфична реакция от страна на имунната система.

Да вземем алергията към глутен например, с която все повече хора се сблъскват. Една от причините, поради която процентът на алергичните не спира да се увеличава е, че глутенът е навсякъде. Освен в повечето тестени изделия, можете да го срещнете и в някои овесени ядки, ориз, пакетирани и консервирани храни, както и в определени козметични продукти за лице и коса.

Когато определено вещество е толкова разпространено, то създава стресова реакция в организма, тъй като го разбалансира. В случая с глутена поемането му в нездравословни количества разстройва стомашно-чревния тракт. Организмът спира да произвежда солна киселина, което затруднява храносмилането. Когато една храна не може да се преработи добре, имунната система започва да произвежда антитела срещу протеините ѝ, за да предпази организма. Тези антитела се свързват с антигени и създават имунен комплекс. Тялото просто се опитва да се защити срещу това, което възприема като потенциален патоген или външен за него агресор.

Ако този процес продължи във времето, организмът започва редовно да произвежда антигени, което отнема много от ресурсите на имунната система. Получава се отслабване, което води до развиване на автоимунно заболяване. Всичко това може да бъде възпрепятствано, ако свръхстимулацията с определеното вещество е прекъсната в точния момент.

Всичко, което правим е добре за нас, когато е в правилна пропорция. Когато се храним, се зареждаме с енергия, но когато преядем, се чувстваме тежки и изморени. Когато се движим, правим тялото си по-силно, но когато се претоварваме физически – това води до изтощение. Тялото има нужда да не бъде претоварвано, за да запази състоянието си на хомеостаза.

Диагностицирането на подобна алергия е свързано с направата на специфични тестове, а лечението може да включва различни елементи. Най-важната промяна, която всеки с алергия тип III трябва да направи обаче е свързана с начина на хранене. В такива случаи експертите препоръчват изключването на храната, към която има налице алергия и преминаването към ротационен принцип на хранене.

Преимущества на ротационното хранене

Ротационното хранене, както се разбира от името му, се характеризира с редуването на хранителни продукти на определен принцип. В конкретния случай ротация се прави на всеки 4 дни. Казано по друг начин, ако в понеделник сте хапвали пиле, следващия ден, в който можете да го консумирате е петък. От една страна, това означава, че в определен ден менюто Ви не е изключително богато. Ако сте обядвали пиле в понеделник, добре е също и да вечеряте с пилешко месо. От друга страна обаче, в дългосрочен план този начин на организация на менюто, Ви предоставя голямо разнообразие от хранителни продукти и от съответните им полезни вещества.

Ротационният принцип на хранене има две основни преимущества пред други модели за консумация на храна. На първо място, този метод на хранене ви осигурява достъп до всички нутриенти, от които организмът Ви се нуждае, за да функционира оптимално. В допълнение, редуването на храни минимизира шанса от развитието на алергии и успешно третира съществуващите такива.

Това, което ротационното хранене прави е, че отнема хранителния стрес, на който организмът е подложен. В този случай имунната система, която до този момент е била постоянно нащрек, може да си отдъхне и постепенно да започне да се възстановява. Енергийните запаси, които тялото е отделяло, за да се бори с храната могат да бъдат оползотворени по по-добър начин. В резултат, цялостното ни здравословно състояние се подобрява.

Как да преминем към ротационен принцип на хранене?

На първо място, важно е да уточним, че ротационното хранене не означава в определен ден да ядем само въглехидрати или само протеини. Напротив, идеята е всеки ден менюто да включва източници на всички необходими хранителни вещества. Тоест, храната ни да съдържа месо (или вегетариански протеин), въглехидрат, мазнини, зеленчуци и плодове. Съществената част е, че всеки ден си набавяме основните нутриенти от различни храни.

Ако днес менюто включва скумрия, картофи и броколи плюс лешников тахан с акациев мед, в следващите 4 дни не консумираме тези храни. За сметка на това, можем утре да хапваме пъстърва, ориз и зеле. За десерт можем отново да изберем тахан с мед, но други разновидности на двата продукта – сусамов и билков, например. С други думи, не е задължително ротацията да изключва напълно определена хранителна група до следващото ѝ консумиране. Важното е да не повтаряме хапването на същата храна – два поредни дни на риба са позволени, но не и два поредни дни на скумрия.

На пръв поглед, този метод може да изглежда сложен за изпълнение, но в действителност единственото, което трябва да направим е да планираме храненията си за 5 поредни дни. В началото това изисква малко подготовка, но крайният резултат си заслужава. Ако въпреки усилията Ви, Ви се струва трудно сами да изготвите хранителен режим на ротационен принцип, можете да се обърнете към експертите на DetoxCenter. Не забравяйте, че здравето започва от нашата лична мотивация. Ежедневните малки грижи се отплащат по-добре от спорадичните големи усилия.

Останете здрави!

Източници:

Mercola.com

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 3

27 октомври 2016 Отговор

[…] в ястията, които приготвяте. Придържайте се към ротационния принцип и се наслаждавайте на всяка хапка от храната […]

3 ноември 2016 Отговор

[…] Неведнъж сме казвали, че храната е лекарство и едно добре балансирано меню може да направи чудеса за здравето ви. Истината е, че […]

30 ноември 2016 Отговор

[…] е да приемате достатъчно мазнини и протеини. Ротационното хранене е един от най-лесните и приложими начини да си […]

Вашият коментар