fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Риба и тежки метали

salmon-with-asparagus

По данни на редица автори е установено, че успоредно с многото си полезни за организма свойства, рибите имат способността да натрупват в тъканите си тежки метали, което представлява опасност за населението, използващо рибите и рибните продукти като основна храна. Тежките метали се задържат в тинята, отпадъчните маси и планктоните. Счита се, че рибата може да служи като индикатор за натрупването на тежки метали във водните басейни. С най-високо съдържание тежки метали са делфините, риба тон сьомга и други предимно океански видове риба. От сладководните риби най-застрашени са предимно дънните видове, но по-важно е чистотата на водните басейни.

Тежките метали са група химически елементи, имащи относителна маса по-голяма от 40 и плътност по-голяма от 5 г/см3. Към тях се включват и токсичните метали. Не всички метали са токсични или вредни. Някои от тях са необходими за живота на човека и животните – влизат в състава и структурите на редица ензими и микроструктури на клетките. Такива са Co, Fe, Mn, Cu, Se и др. Токсичните тежки метали в преобладаваща част са под формата на катиони.

Тежките метали са разпределени в три групи според степента на опасност за здравето на човека:

  • 1 група – Живак (Hg), Кадмий (Cd), Олово (Pb), Арсен (As), Селен (Se), Цин (Zn), Титан (Ti)
  • 2 група – Кобалт (Co), Никел (Ni), Молибден (Mo), Мед (Cu), Хром (Cr)
  • 3 група – Барий (Ba), Ванадий (V), Манган (Mn), Стронций (Sr), Алуминий (Al)

Най-опасни за здравето на човека са металите от първа група. Те продължително се задържат в околната среда и се трансформират в още по-токсични съединения. Способността им да се натрупват в организма, да създават трайни остатъчни количества са предпоставка за продължителното токсично въздействие върху организма на хората.

Съдържание на Олово в кръвта от 1015 μg/ 100 ml води до неврофизиологични промени – умора и нарушаване на съня, колики, анемия, нервност, понижено самочувствие, нарушена координация, превъзбуденост.

Кадмият е един от най-токсичните елементи. При проникването му в кръвта може да се стигне и до колапс, а по-късно до атрофия на черния дроб и бъбреците, промени в минералната част на костите (итан-итан, рак, неврологични изменения, безплодие и др.). Изследванията показват, че кадмият предизвиква генни изменения в човешкия организъм.

За съжаление тежки метали се натрупват основно в по-мазните видове риба (тези, които съдържат повече омега-3 мастни киселини), поради което не се препоръчва на жени планиращи бременност да консумират повече от две порции мазна риба седмично (една порция се равнява на около 140гр), докато за жени, които не планират да имат дете, както и за мъжете се препоръчват до 4 порции мазна риба седмично. Важно е да се знае също и, че океанските хищни риби като акула, риба меч и риба тон имат по-голяма склонност да натрупват тежки метали като живак и олово, поради което тяхната консумация също трябва да се ограничава. От гледна точка на безопасна консумация най-препоръчително е да се консумират риби като дивата океанска сьомга, сардината, скумрията, херингата и пъстървата, които съдържат относително високо количество ценни вещества, но имат ниска склонност към натрупване на токсини и тежки метали.

В Detox Center се предлагат няколко метода за определяне на нивата на тежките метали в човешкия организъм:

  • анализ на тежките метали в урината
  • анализ на тежките метали в космите и ноктит
  • анализ на тежките метали в кръвтa
  • анализ на тежките метали в слюнката
  • анализ на тежките метали във фецеса
  • анализ на тежките метали в питейната вода, храната и козметиката

Важно е да се знае, че тежките метали не циркулират в кръвта, а се отлагат в тъканите и костите. По тази причина кръвното изследване е обективно само при остро натравяне, когато тежките метали все още не са депозирани. В този случай се прилага хелаторна терапия в болнична обстановка.

Друг метод за определяне на нивата на тежки метали е чрез анализ на космите и ноктите.Те са изградени от фиброзен белтък и микроелементи. При растежа им хранителните вещества и токсичните елементи се депонират в тях от кръвния поток. Щом веднъж един микроелемент е бил включен в структурата на касъма (или нокътя), той остава там.Следователно при анализа на космите и ноктите се получава информация за общия минерален състав на организма.

Най-точният метод за определяне на тежките метали в човешкия организъм е пълният анализ на урината. Обикновено се прави двойно измерване с интервал 24-48 часа. Първият анализ се прави на т.нар. непровокирана урина (преди терапията с хелаторен агент). Повишените нива на тежки метали в тази урина също означават остро непосредствено отравяне – отделителната система отделя метали без да бъде провокирана.

Второто измерване се прави на т.нар провокирана урина (след терапията с хелаторен агент). Концентрацията на тежки метали в тази урина определя свързващата способност на използвания хелаторен агент. Най-използваните хелаторни агенти са EDTA и DMSА. Аминокиселинният комплекс, наречен EDTA (етилендиамин тетра-оцетна киселина/ацетат) влиза в контакт с определени положително заредени метали като олово, мед, калций, магнезий, цинк, манган и плутоний, свързва се необратимо с тях и ги извежда от организма чрез урината. Следователно хелаторната терапия е процес на отстраняване на токсичните тежки метали посредством инфузионно или орално прието органично съединение, което притежава хелаторни свойства.

Сравнението на концентрацията на тежки метали в провокираната и непровокираната урина определя степента на интоксикация.

Друг метод за пречистване на организма от тежки метали е Биорезонансната терапия. Товае форма на холистичната медицина, която използува електромагнитни трептения от самия пациент, като информация за диагностика и лечение на заболяванията му. Принципът, стоящ зад тази терапия, е откриване и промяна на сигналната честота, с която клетките общуват помежду си. В здравата материя тази форма на комуникация е хармонична. При нарушено здраве тази комуникация е възпрепятствана от допълнителните нехармонични честотни сигнали излъчвани от стресовите фактори на средата, каквито са тежките метали. Те се намесват в собствените регулаторни механизми и от своя страна възпрепятстват естествените органни функции

Ако в тялото бъде открит тежък метал, хомеопатичен флакон, съдържащ информация за този метал се използва като “входяща” информация. Честотната информация се пуска през “огледална схема”, която преобръща честотната му матрица. Това буквално е огледален образ на честотния модел и огледалната честота се връща обратно в тялото за да отслаби или напълно елиминира токсичната честота.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар