fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Рестартирай тялото си с есенен детокс

vegetable-755723_960_720

Няма нужда да сте най-чувствителният човек на планетата, за да установите, че есента е един особен сезон на промени. Преходът между топлите летни и студените зимни дни е особено важен и често пренебрегван. Това, което много от нас не осъзнават е, че можем да се възползваме от този период, вместо да страдаме по отминалото лято.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО ПРЕЗ ЕСЕНТА?

Биоритмите на организма са пряко свързани с природата и нейната цикличност. Това, което се случва с живите организма през есента, е подготовка за зимата. Всичко, което вече не е нужно се изхвърля или подменя. Дърветата остават без листа. Животните сменят козината си. Човешкото тяло не прави изключение и също се стреми да се освободи от натрупаните през изминалите месеци токсини.

Въпросът е дали начинът ни на живот подпомага този процес, или напротив – възпрепятства го. И какви са последиците за нас, ако останем пасивни в прехода между лятото и зимата.

Забелязали ли сте например, че през есента сте по-склонни да хапвате захар и подсладени храни и да пиете повече кафе? Някои хора обясняват това с нуждата на организма от повече енергия, която си набавяме чрез сладкото и кофеина. В действителност това, което се случва е, че тялото започва да изчиства натрупалите се токсини, но детоксикиращите ни органи не работят с пълния си капацитет и токсичните вещества се задържат в кръвообращението. Това, от своя страна, води до понижаване нивата на кръвната захар и на енергията. Нека не забравяме, че захарта и кофеинът са преди всичко стимуланти, които дават кратък енергиен тласък на тялото, но не могат да задоволят дългосрочните му нужди.

Друг често срещан проблем през първите есенни дни е запушеният нос, който обикновено отдаваме на падането на температурите. Да, хладните сутрини не са никак приятни, но не те са виновни за неспособността ни да дишаме нормално. Истинският причинител на проблема са прекалено високите нива на мукоза в тялото. И тъй като тази субстанция е любимата храна на всички бактерии, организмът се стреми да се изчисти от нейните излишъци, а най-лесният път за това е през носа. Проблемите с мукозата обаче не приключват дотук.

Значителни количества от нея полепват и по стените на дебелото черво – главният отделителен орган на тялото. Получава се запушване, което забавя процеса на изхвърляне на отпадъците от тялото. Натрупаните в дебелото черво токсини понякога се застояват там с месеци, дори с години. И това се отразява на цялостното ни здраве. Първият орган, който реагира на забавените отделителни процеси, е кожата – обриви, акне, екземи и лесна раздразняемост са често срещани в този случай.

Неспособността на организма да изхвърли натрупаните токсини компрометира и имунната ни система. Тя не може да ни предпази от сезонните вируси, които пък веднъж попаднали в тялото започват да се хранят с излишната в него мукоза и порочният кръг се затваря.

ЕСЕНЕН ДЕТОКС – ВЛЕЗТЕ В РИТЪМ

Когато чуят думата „детокс“, повечето от нас си представят мъчителни дни на безвкусни сокове от краставица и целина. Реалността е, че джусингът (приемането на сокове) съвсем не е толкова непостижим, нито пък неприятен. Но преди да изпробвате една или друга детокс програма, опитайте с няколко лесни стъпки да подпомогнете естествените процеси в тялото.

На първо място, приемайте достатъчни количества алкална храна. Хапвайте сезонни зеленчуци и се стремете менюто Ви да е добре балансирано и богато. Приемайте топли ястия и течности. През есента тялото започва да изстива и трябва да генерира повече топлина, за да функционира нормално.

Можете да пречистите организма си и чрез по-дългосрочна и лесна за изпълнение детокс програма. Добър вариант е да започнете с 14-дневно пречистване на лека храна и много течности. Съчетайте хранителния режим с подходяща добавка за оптимални резултати. Потърсете продукт с естествени съставки и лек диуретичен ефект. Такъв е например Detox Liquid – хранителна добавка, която очиства чревната, жлъчната и пикочната система и пречиства черния дроб. Пийте по 35 мл от продукта дневно (разпределени в 2-3 приема) в продължение на 14 дни 30 минути преди хранене, за да стимулирате детоксикацията на тялото.

Богатата на фибри храна може драстично да подобри функциите на храносмилателната и отделителната Ви системи, но има случаи, в които само тя не е достатъчна. Ако след промените в менюто си, не видите желаните резултати, заложете на колон хидротерапия. Понякога натрупаните в дебелото черво отпадъци са толкова много, че тялото не може да се справи с тях само и се нуждае от помощ. Колон хидротерапията пречиства отделителната система и по този начин подобрява цялостното състояние на организма – енергийните нива се покачват, кожата се изчиства, тъмните кръгове под очите изчезват, главоболието и запушеният нос вече ги няма и стомахът работи по-добре.

За да запазите постигнатите резултати и да се погрижите за дългосрочното здраве и храносмилателната си система, приемайте пробиотици. Наличието им в достатъчни количества подпомага нейната дейност и подобрява настроението. Пробиотиците играят още по-съществена роля при правилното функциониране на имунната система. Тяхното наличие тренира организма ни да разпознава вредните от полезните бактерии и да реагира само при нужда. Така имунната ни система не води ненужни битки и има достатъчно ресурси да се справи с атаките на сезонните вируси и бактерии.

Пийте достатъчно течности и се движете. През есента заложете на топли чайове, които ще сгреят организма и ще му помогнат да се адаптира към хладното време. Не забравяйте и да спортувате – кожата е един от най-големите детоксикиращи органи. Чрез потта тялото изхвърля големи количества ненужни вещества и така поддържа цялостния си баланс.

Един от най-лесните и приятни начини да се изпотите е чрез редовни сесии в сауна. Затоплянето на организма стимулира дейността на потните жлези и подпомага метаболитните процеси в тялото. Още по-пълноценни резултати ще имате, ако заложите на озон сауна. При тази процедура тялото се насища с озон през кожата. Това стимулира производството на т.нар. озониди, които имат множество благоприятни ефекти –подобрява се периферната циркулация, детоксикират се лимфните тъкани, потиска се клетъчния растеж на вредните бактерии и гъбички. Основният резултат от озон сауната е окисляването на организма и задоволяването на т.нар. хипоксия (кислороден глад), която е в основата стотици заболявания.

Липсата на движение, от своя страна, в комбинация с носенето на стегнати изкуствени дрехи и ползването на синтетични дезодоранти затруднява този процес неимоверно. Спортувайте, носете естествени материи и заложете на натурални антиперспиранти.

Не се притеснявайте, ако се разболеете. Много често, особено при хора, които не детоксикират тялото си редовно, първото пречистване е съпроводено от разболяване. Хремата, ниските нива на енергия и честите смени на настроението са нормална част от процеса на детоксикиране. За първи път от много време организмът Ви има възможността да се изчисти от натрупаните вредни вещества. Подкрепете го в това.

Защо тялото се разболява през периодите на пречистване? Причините за това могат да бъдат от различно естество, но основната е лошото състояние на матрикса. Матрикс (или мехензим) е цялата система от съединителна тъкан в организма. Той свързва съдовете, нервите и лимфната тъкан с клетките на органите и осъществява обмена между тях. Когато неговата функция е нарушена (поради натрупаните в тялото токсини и замърсители), клетките няма как да получават необходимите им хранителни вещества, нито могат да се освобождават от натрупаните отпадъци. Това води до наслояването на отпадни съединения в тялото. Подлагането на матрикса на дългосрочен стрес води до хронични заболявания, алергии, слаби защитни сили на организма, депресия, хронични кожни оплаквания и редица други проблеми. Логичното лечение на тези проблеми трябва да започне първо от третиране на мехензима с подходяща терапия.

Ако след прилагането на тези техники не виждате подобрения в състоянието си или имате нужда от допълнителна лекарска помощ, не се колебайте да се свържете с експертите на Detox Center. Те ще Ви насочат към най-добрите съпътстващи детокса терапии и при нужда, ще изготвят за вас индивидуален пречистващ план.

 

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар