fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Пшеницата – обичайният заподозрян

Commercial Sliced Whole Wheat Bread

Има много видове непоносимости към храни и алергии, но непоносимостта към пшеницата е една от най-разпространените. Най-честите оплаквания са: хронична умора, постоянна диария или запек, сърбежи и дразнимост на кожата, обриви, безрезултатни борби с килограмите, синдром на раздразненото черво и др.

Ако до този момент тези симптоми са били третирани безуспешно, то е време сериозно да погледнете на този проблем, защото вероятно страдате от хранителна алергия или непоносимост към пшеница.

Не всички реакции към пшеница са еднакви. Най-общо казано здравословните проблеми, свързани с прием на пшеница се разделят в три категории:

Цьолиакия

Цьолиакията е заболяване изразяващо се с имунологичен отговор в стомашно-чревния тракт към много специфичен протеин, съдържащ се в пшеницата и някои други зърнени култури, наричен глиадин (глутен). Заболяването има много други имена, включително глутеново алергия, глутенова ентеропатия, глутенова непоносимост и спру цьолиакия. В основата е генетично предразположение. Клиничната картина е тежка (диария, болки) водеща до малабсорбционен синдром. С течение на времето, то може да доведе до увреждане на стомашно-чревния тракт, но може да бъде ефективно лекувано чрез безглутенова диета. Лошата новина е, че цьолиакията е заболяване за цял живот.  Добрата е, че вредите нанесени върху тялото може да се възстановят след своевременно отстраняване на глутена от хранителния режим.

Алергия към пшеница

Алергията към пшеница е имунологичен отговор към пшеницата, но за разлика от цьолиакията реакцията е към различни протеини откривани при пшеницата и житните култури. Проявата може да бъде гастро-интестинална, но може да бъде и подобна на сенната хрема, причиняваща астма-подобни дихателни симптоми, копривна треска, обриви, контактен дерматит, кашлица, хрема и сърбеж в очите. Понякога наречената “хлебна алергия”, пшенична алергия може да се усложни от упражнения или прием на аспирин, причинявайки много агресивно и опасно, дори живото-застрашаващо състояние наречено анафилаксия.

Непоносимост към пшеница

Объркващо цьолиакията понякога се нарича “глутенова непоносимост”. Въпреки това пшеничната непоносимост се изразява с не-алергична негативна реакция при храненето с пшеница. Пшеничната непоносимост обикновено е неагресивна или остра реакция както е при алергията, и може трудно да бъде диагностицирана защото симптомите могат да се проявят  много часове след консумация, дори няколко дни по-късно. Въпреки, че е трудно да се разбере, това е все пак имунно свързан отговор, но реакция на съвсем различна част от имунната система формираща антителата IgG. Тук попада огромната група от хора страдащи от далеч неподозиращите изброени по-горе симптоми или част от тях.

Ако смятате, че някои от споменатите оплаквания ви тревожат или вече имате доказана пшенична непоносимост или алергия, бихме могли заедно да решим този проблем. Доказването на IgG антитела към глутен или други белтъчни комплекси на пшеницата чрез кръвен тест, както и антиглиадин и хистамин фецес тест (Vitalan) са сигурни доказателства за текущ проблем.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар