fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

PLAC тест за идентифициране на повишен риск от коронарна болест на сърцето

Koronarna_bolest_na_surcetoo

Нов кръвен тест може точно да идентифицира атеросклеротичната плака, която е уязвима при разкъсване и да помогне да се предотвратят фатални за човека сърдечни поражения. Чрез определяне на лицата, които са в непосредствена опасност от исхемично събитие (кръвоизлив), иновативният кръвен PLAC test сигнализира на лекарите и пациентите за спешната необходимост от прилагане на съответните защитни мерки. Тъй като тестът се използва все по-широко, той обещава да намали драстично риска от внезапен инфаркт и инсулт.

Откриване на уязвимата плака

Атеросклеротична плака, позната също като атерома, представлява натрупване на вредни мазнини или липиди по стените на кръвоносните съдове. Когато плаката се разкъсва, глобули, наподобяващи парчета овесена каша, се разрушават и внезапно запушват кръвоносния съд, причинявайки инфаркт или инсулт

Тъй като около половината от хората, които преживяват сърдечен удар, нямат симптоми преди това, е от решаващо значение те да бъдат идентифицирани и лекувани преди да е станало твърде късно.

По същия начин острият, инвалидизиращ инсулт, също причинен в много случаи от разкъсване на плаката, често се случва без предупреждение. Изследвания като ултразвук или сърдечна компютърна томография (КТ) могат да кажат повече за текущото състояние на съдовете, кръвоснабдяващи мозъка и сърцето, но дори и те не могат да идентифицират плаката, която е уязвима.

В допълнение, класическите технологии включват излагане на радиация, а коронарната ангиография изисква инжектиране на боя, която може да причини усложнения при някои пациенти. В развитите страни сърдечните заболявания остават водеща причина за смърт и инвалидизация както при мъжете, така и при жените.

Докато традиционните рискови фактори като възраст, пол, липопротеини с ниска плътност (LDL), триглицериди, липопротеини с висока плътност (HDL), кръвно налягане, обиколката на талията и кръвната захар помагат да се предвиди кой е по-склонен да развие хронична атеросклероза, те не могат да посочат всеки един човек, който ще претърпи сърдечно-съдово заболяване.

Как действа PLAC test

PLAC test измерва кръвните нива на ензим, наречен липопротеин асоциирана фосфолипаза А2 (Lp-PLA2). Повишено ниво на Lp-PLA2 може да сигнализира, че артериалната плака е податлива на разкъсване (което може да доведе до разкъсване на съсирек), на инфаркт или инсулт.

Пробата за Lp-PLA2 се прави в самата плака и действа като специфичен маркер на възпалението, което изглежда, че е пряко свързано с образуването на атеросклеротична плака, предразположена към разкъсване. Пациентите с коронарно артериално заболяване имат значително повишени нива на Lp-PLA2, което отразява натрупването на уязвими плаки в стената на кръвоносните съдове.

Високите нива на Lp-PLA2 прогнозират повишени нива на опасност от коронарна сърдечна болест и инсулт при проучвания сред множество популации. Експертите заключават, че Lp-PLA2 е последователно свързан с по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Те установяват, че Lp-PLA2 е уникален с това, че е силно специфичен по отношение на възпалението на плаката, както и че участва в причиняването на това възпаление.Тестът е доста чувствителен и по-специфичен от други маркери за прогнозиране на опасни здравни събития, което позволява повишена способност за идентифициране на хора, които са изложени на повишен риск от исхемични проблеми.

Какво знаем дотук?

  • PLAC test прогнозира по-точно риска от остър инфаркт или инсулт в сравнение с традиционните маркери за сърдечно-съдова опасност;
  • Той измерва нивата на ензима липопротеин асоциирана фосфолипаза А2 (Lp-PLA2);
  • Lp-PLA2 предизвиква верига от събития, водещи до ендотелиална дисфункция, която е патологична аномалия в стената на кръвоносните съдове;
  • Ензимът се намира във висока концентрация в атеросклеротични плаки, които са готови да се разкъсат, причинявайки инфаркт или инсулт;
  • Lp-PLA2 отразява възпалението в атеросклеротичната плака и неговата активност е свързана с макрофагите. Това са специализирани бели кръвни клетки, намиращи се в области на възпаление;
  • Нивата на Lp-PLA2 нарастват при индивиди, изложени на риск от остър инфаркт и инсулт;
  • PLAC test е по-чувствителен и е по-специфичен за откриването на сърдечно-съдов риск, отколкото други по-широко използвани маркери в медицината до този момент;

Също така, за разлика от другите скъпи процедури, PLAC е евтин, удобен и напълно безопасен;

Тестът е основно предназначен за лица с умерен или по-висок риск от фатални сърдечно-съдови заболявания въз основа на традиционните рискови фактори. Хората, при които традиционните рискове не са известнисъщо могат да се възползват от теста.

Препоръчително е да се провежда веднъж годишно при хора със затлъстяване, които имат високо кръвно налягане, диабет тип 2, висок холестерол или фамилна анамнеза за инсулт и коронарна болест на сърцето. Редовните пушачи също трябва да се тестват. При пациентите, преминали през сърдечни трансплантации, нивата на Lp-PLA2 също предсказват риска от инфаркт.

Управление на риска

Въпреки че Lp-PLA2 не е основна цел на терапията, експертите признават, че пациентите с високи нива на Lp-PLA2 имат данни за съдово възпаление и следователно трябва да бъдат лекувани по-интензивно с превантивна терапия.

Чувствителен, надежден и неинвазивен

Понастоящем PLAC е единственият кръвен тест, разрешен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), за да помогне за оценка на риска както от коронарна болест на сърцето, така и от исхемичен инсулт, свързан с атеросклероза.

Одобрението на FDA от 2005 г. се основава на резултатите от проучването ARIC (National Alert Heart Lung and Blood Institute), което включва повече от 1300 пациенти.

Картинните тестове обикновено струват много повече от PLAC. Други недостатъци на повечето видове изследвания са, че те отнемат много време и включват излагане на радиация. Докато всичко, което е необходимо за този тест, е кръвна проба.

Заключение преди да вземете решение

Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е от съществено значение за поддържане на дълъг и здравословен живот. Мониторингът на рискови фактори като нивата на холестерола и кръвното налягане не е достатъчен, за да се предскаже кои индивиди вероятно ще станат жертва на тежки исхемични събития.

PLAC test, от своя страна, представлява надеждно, евтино и неинвазивно средство за определяне на това кои хора са изложени на висок риск от потенциално фатални сърдечно-съдови инциденти като инфаркт и инсулт.

Ценната информация, събрана  с помощта на този метод, може да помогне за изработването на по-точна картина на истинския риск за пациента. Това би позволило да се приложат ефективни и навременни стратегии за управление на риска, които да предотвратят опасността от преждевременно сърдечно-съдово увреждане.

Кои са рисковите фактори за подлагане на PLAC test вижте на страницата на услугата PLAC-TEST в DeTox Center.

Грижете се за сърцето си така, както то се грижи за вас – ежесекундно!

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар