fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Озон терапия – за въздействието и ползата от озона

Ozonova-terapiq

Известен като широкоприложим и високоефективен, методът озон терапия е съвкупност от манипулации, използващи медицински озон както за терапевтични, така и за превантивни цели.

При наличието на неефективна традиционна медицина и състояния, за които няма ясно лечение, озон терапията се явява много по-добра алтернатива при широк диапазон от заболявания и здравословни проблеми.

Механизъм на действие на озона

Озонът представлява безцветен газ, който се отличава със специфична миризма. Той е най-известен със свойството си да предпазва Земята от вредната слънчева радиация, като се съдържа в голям обем в стратосферата.

След 1915 година, когато немският лекар Алберт Волф използва озон за лечение на кожни заболявания, постепенно неговото приложение се увеличава – по време на Първата световна война, както и от много други лекари в Германия.

Механизмът на действие на озон терапия може да се прояви по различни начини – с дирекно въздействие върхи бактерии, паразити и гъбички, както и индиректно – при контакт с различни тъкани или течности.

Използването на озон в строго дефинирана концентрация при озон терапия е задължително, като за неговото производство от медицински кислород се следва единствения и непреходен принцип, открит от Вернер фон Сименс през 1856 година.

На практика, почти всяка сфера на приложение, за която може да си помислите, е по силите на озон терапията – за лечение на вътрешни болести, съдови заболявания, неврология, ортопедия и травматология, дерматология и още много.

Известно е, че озонът задейства детоксикиращите процеси в тялото, като способства за по-добър обмен на кислород, изхвърляне на токсините и противодействие на свободните радикали с помощта на клетъчни ензими – глутатион пероксидаза, супероксид дисмутаза и каталаза.

Използването на медицински озон при озон терапия съдейства за подобряване и активизиране функциите на невроните по взаимодействие, транспорт, предаване и съхранение на информация. Той е невероятно силно оръжие срещу кислородния дефицит, който е в основата на туморни и дегенеративни заболявания като артрит, артроза, ревматизъм и злокачествени заболявания. В тази връзка, озонът служи за отстраняване на патогенните организми от тялото, както и на токсичните вещества, които се образуват при разпад на ракови клетки в резултат на химиотерапия.

Като още едно важно свойство на озона може да се посочи неговото директно въздействие върху липидната обмяна. То води до понижаване на общия холестерол и нивата на триглицеридите в кръвта.

И не на последно място – чрез озон терапия се унищожават грам положителните бактерии, които са силно податливи на неговото въздействие. За да се увеличи ефективността на озона се използва различна концентрация или се увеличава времето на експозиция.

Какво представлява методът озон терапия

Предназначението на озон терапията е да подобри клетъчния метаболизъм, да ускори микроциркулацията и обмяната на вещества, да подобри антиоксидантната защита на организма.

Възможностите на метода са широки и се дължат на свойството на озона да повлияе върху движението на кислорода в тъканите, работейки в посока постигане на хомеостаза.

Практически няма странични ефекти от прилагането на озон терапия, а поносимостта му е отлична. Не се провежда озон терапия при хора, които страдат от:

 • Кръвозиливи
 • Алкохолно натравяне
 • Тромбоцитопения
 • Хипогликемия
 • Хемофилия
 • Тиреотоксикоза

С повишено внимание се провежда озон терапия след стабилизране на състоянието при сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречна криза, диабетна или хипогликемична кома.

Задължително преди провеждане на озон терапия се правят изследвания на кръвните показатели, за да се определи вида на озон терапия, броят процедури и дозировките.

Терапевтична ефективност на озон терапията

При редица заболявания – белодробни, сърдечни, неврологични, болести на обмяната или кръвта, при гинекологични и дерматологични състояния, озон терапията е доказана алтернатива в цял свят.

Подобреното кръвоснабдяване в резултат на проведена озон терапия нормализира имунните функции на организма, производството на бели кръвни клетки и интерферон, който унищожава вируси на клетъчно ниво.

С озон терапия се почистват успешно артериите и клетките, лимфата, изхвърлят се натрупани токсини и се спират възпалителни процеси в тялото, които традиционни методи на лечение не успяват да постигнат.

Всички тези противодействия на разболяване и състаряване на човешкото тяло водят и до следващото предимство на озона – той спомага за отлагане на физиологичните процеси на стареене. Неслучайно се използва за анти-ейджинг процедури, както и при дерматологични проблеми от различно естество.

Терапията с озон се съчетава и с други стандартни методи на лечение, като неговото действие намалява токсичността на традиционни медикаменти и в някои случаи може да ускори оздравителния процес.

Чрез действието на озона се редуцира туморната хипоксия, която от своя страна води до резистентност към химио и лъчетерапията. Той намалява токсичността от проведените химио и лъчетерапия и обогатява клетките с кислород, което е несравнимо важно за тяхното регенериране и живот.

Дори при състояния като дискови хернии се препоръчва озон терапия, с помощта на която да се възстанови микроциркулацията на хранителни вещества в засегнатия участък, оксигенацията и кръвоснaбдяването – те са задължителни условия за оздравяване.

Видове озон терапия в DeTox Center

В нашата клинична практика са се утвърдили няколко разновидности на озон терапия, насочени основно към детоксикация, подсилване на имунната система, възстановяване от онкологични заболявания или лечение на чернодробни увреждания. Ето и конкретните видове:

 • Автохематотерапия
 • Чревна озон инсуфлация
 • Вагинална озон инсуфлация
 • Подкожно и мускулно озониране
 • Вътреставно озониране
 • Външно озонирне

Повече за тях може да прочетете на страницата за озон терапия в секция Видове озон терапия.

Няколко финални думи за предимствата на метода:

 • Няма странични ефекти
 • Доказани са лечебните свойства на озона при заболявания като хепатит, сироза, подагра, артрит, ревматизъм, кожни заболявания и други
 • Няма възрастови граници
 • Няма дискомфорт, болка или облъчване
 • Може напълно да замести ролята на ваксини и други превантивни мерки със съмнителен ефект и предназначение
Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар