fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Млечна алергия и непоносимост

milk

Ако здравето е главният ви преоритет при избора на храни, имате десетки основателни причини да не консумирате пастьоризирано краве мляко.

Кравето мляко се нарежда сред една от най-честите причини за хронични алергии и непоносимости, и често се явява основен стресов фактор при заболявания, като невродермит, хронична екзема, хронични чревни оплаквания, колит, хронични инфекции на пикочния тракт, рецидивиращи инфекции на дихателните пътища, рецидивиращи ставни възпаления, податливост към инфекции, хронично главоболие, хиперактивност  и др. Много често краве млякото се явява “задействащ фактор” за възникването на други алергии, като поленова, домашен прах, мухъл, животински косми и редица други хранителни алергии.

Краве млякото съдържа с 400% повече белтъчини от човешкото, сред които големи количества казеин – изключително жилав и лепкав протеин, който се използва за лепило в книжната индустрия. Представете си какво предизвиква това във вашите черва. Следващият проблем изхожда от липсата на активни ензими, станали жертва при пастьоризацията на млякото. Повечето хора не синтезират тези ензими, което води до несмилане на белтъчините и образуването на голямо количество слуз по стените на червата. С времето тази слуз става подходяща среда за развитие на вторични чревни инфекции (Кандида, Клостридия, редица паразити и др.).

Сигурно си задавате въпроса защо нашите родители не са имали подобни проблеми, след като млякото е било основна храна? Тук е и разковничето на проблема – масовото прилагане в днешно време на синтетични хормони и антибиотици за увеличаване на млекодобива и разбира се намаление на болестите по добитъка. Остатъци от тези силни хормони влизат в човешкия организъм и това може да предизвика сериозен дисбаланс на ендокринната система, особено при жените и децата. През последните десет години педиатри сигнализират за твърде ранно съзряване на момичетата. Хормоните приемани с млякото са също и главен заподозрян за хормонални проблеми при възрастни жени. Според специалистката по хранене Анмари Колбин, консумацията на мляко и млечни продукти, очевидно е свързана с различни смущения в женската полова система, в това число тумори и кисти на яйчниците, вагинални течения и инфекции.

А как да набавим необходимият ни калций?

За съжаление това е твърде остаряло схващане. Ако проследите статистиките, колкото е по-голяма консумацията на мляко толкова ръста на остоеопороза е по-висок. Причината е, че човешкото тяло не може да усвои калция от кравето мляко, поради високото му съдържание на фосфор, който блокира абсорбцията в червата. От друга страна гниенето на млякото в червата предизвиква киселинни реакции, които принуждават организма да дърпа калций от костите за да възстанови алкалният баланс в кръвта. Така се оформя добре познатият порочен кръг: мляко – киселинност – остеопороза – мляко. Звучи ли ви познато? Дори и да не се съгласите с тази теза, добре е да знаете, че има много по-богати на калций хранителни източници, които не предизвикват храносмилателни смущения. Например 100 гр. краве мляко съдържат 118 мг. калций, същото количество бадеми дават 254 мг калций, броколи – 130 мг, сардини – 400мг, кафяви водорасли (келп) – 1093мг, сусам – 1106мг., но безспорен рекордьор са червените водорасли “Литотамнион калкареум” (Коксамин), при които 1 гр (1000мг) водорасли съдържа 360 мг елементен калций и още куп други полезни микроелементи.

Така че на кого му трябва краве мляко?

  • Ако все пак искате в менюто ви да присъстват млечни продукти добре е да се вслушате в следните съвети:
  • Уверете се, че не страдате от лактозна или млечна непоносимост или алергия. Това може да бъде причина за редица неподозирани здравословни проблеми. Диагностични матоди предлагани в DeTox Center са: Биорезонасен тест, Фецес тест за хистамин, ентерален IgE и IgG на Виталан, кръвен тест за IgG за 22, 90, 180 и 271 храни на Виталан (ImuPro) включващи задължително мляко и лактоза.
  • Ако се открие имунна реакция към млякото или млечната захар (лактозата), това не трябва да ви тревожи. Диета в комбинация с Биорезонансна терапия дават уникални терапевтични резултати. В допълнение може да се добави фитотерапия,чревно озониране или колон-хидротерапия за изчистване на чревната лигавица и намаляване на възпалението.
  • Дори да нямате реакция или някои от споменатите по-горе оплаквания, избягвайте пастьоризираното краве мляко, а млечни продукти като сирене, кашкавал и сладолед редувайте с почивка през няколко дни. ImuPro 200 и ImuPro300тестовете за хранителна непоносимост и алергии съдържат индивидуална елиминационно диетична програма, ротационни диети и готварска книга, което дава свобода в хранителния режим и елиминира риска от непълноценно хранене, честа слабост на крайните диети.
  • Заменете кравето мляко и млечни продукти с такива от  козе произход. Те притежават алкализиращи свойства, както и хранителен състав с близки до майчиното мляко пропорции.
  • Съвременна алтернатива на кравето мляко са соевото, оризово и  овесено мляко и субпродукти.
Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар