fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Колон хидротерапия за детоксикация и чревно здраве

kolonhidroterapiya

Една от най-практикуваните водолечебни процедури в цял свят е колон хидротерапия, с помощта на която се извършва безопасно и ефективно изчистване на цялото дебело черво. Полезността на метода се дължи на това, че той е напълно безопасен, модерен и ефикасен.

Какво представлява методът

Чрез колон хидротерапия се осъществява промивка и рехабилитация на дебелото черво, което може да страда от натрупвания на екскременти, разлагащи се върху стените му. Поради ред причини, нормалният бактериален баланс в организма може да е нарушен или нестабилен и това обуславя необходимостта от колон хидротерапия за пречистване от вредни токсични вещества.

Нездравословното хранене, лечението с антибиотици и кортикостероиди и стресът от динамичното ежедневие допринасят за образуването на вредни елементи, от които тялото трябва да се отърве. Освен с колон хидротерапия, това може да стане с детоксикация на черния дроб, белите дробове, бъбреците и лимфната система.

Конкретно за здравето на дебелото черво се практикува точно колон хидротерапия, по време на която цялостно се премахват отпадъчни продукти и екскременти. За да придобиете представа как точно се извършва колон хидротерапия, последвайте пълното описание на процедурата.

Защо е необходимо да се погрижим за дебелото черво

Дебелото черво е своеобразен гостоприемник за голям брой полезни бактерии, които служат за създаване на имунитет, регулиране на холестерола и производство на някои витамини. На същото място обаче се задържат и отпадъчните материали, които трябва да се изхвърлят.

Хората се подлагат на колон хидротерапия като един вид предпазна мярка за предотвратяване на сериозни здравословни проблеми. Желанието за такава процедура произлиза от факта, че в съвременния живот имаме твърде изменени хранителни навици, приемаме много лекарства, някои хора дори са обездвижени и не спортуват.

Това е само малка част от стресовите състояния, които са причина за дисбаланс на функции в организма, било то хормонални, хранителни, имунни или тези на червата.

С помощта на колон хидротерапия се премахват натрупалите се екскременти и вещества от чревните стени, за да се предотврати неправилно функциониращо дебело черво и задържането на токсини.

Какви са ползите от колон хидротерапия

Ако решите да се подложите на колон хидротерапия, ще постигнете естествено, дълбоко и цялостно промиване на дебелото черво. Разликите между обикновената клизма и колон хидротерапия са значителни, като най-важните са:

 • При колон хидротерапия целият процес се контролира прецизно с модерна апаратура, включително вливането и температурата;
 • При обикновената клизма се постига промиване само на най-долната част на червото.

Освен това, по време на колон хидротерапия могат да се използват допълнителни методи за повишаване ефективността на прочистването и комфорт на пациента – водно-солеви разтвори, богата на озон вода, вливане на билкова тинктура и други.

Колон хидротерапия в DeTox Center се извършва с най-модерния апарат от серията на HAB Gmbh – Колон Хидромат Комфорт. Неговите особености може да видите тук.

Колон хидротерапията спомага за редица функции на тялото, които включват изхвърляне на непотребните вещества и:

 • Изхвърляне на отпадни метаболити от обмяната на веществата;
 • Цялостно пречистване на червата от натрупани отпадъчни елементи;
 • Подобряване на чревната перисталтика и функционалност.

Предимства на процедурата в DeTox Center

Изключително новаторският апарат се отличава с някои важни параметри, които гарантират безопасността и надеждността на извършваната колон хидротерапия:

 • Точни указания за терапия;
 • Прецизен температурен контрол;
 • Модерен дизайн и цветна индикация;
 • Автоматична вентилация;
 • Измерител на водния дебит и времето на терапията;
 • Интегрирана система за дезинфекция;
 • Опции за добавяне на пробиотици, билкови и други разтвори при необходимост.

Противопоказания за приложение на колон хидротерапия

Като всеки метод на лечение, и този има своите особености и трябва да ги знаете преди да пристъпите към изпробването му.

На колон хидротерапия не следва да се подлагат хора, които са с:

 • Остри възпалителни заболявания;
 • Ректални кисти и фистули;
 • Хемороиди;
 • Изразени хернии;
 • Чернодробна цироза;
 • Сърдечна недостатъчност.

В повечето случаи е необходимо и достатъчно да се извършат три сесии за последователно изчистване от правото до сляпото черво. Вашият терапевт ще ви предложи подходящ график, съобразен с нуждите и състоянието ви.

Ако имате хронични заболявания или някакви сериозни здравословни оплаквания е добре да се консултирате предварително с лекар.

Въпроси и отговори за колон хидротерапия

Безопасна ли е наистина колон хидротерапията?

Да, тъй като се контролира изцяло от началото до края и методът е динамично адаптиращ се според здравния статус на пациента;

Какво да очаквам като усещане по време на колон хидротерапия?

Обикновено пациентите намират сеансите за отпускащи и релаксиращи. Всичко зависи от правилната техника на изпълнение и нагласата за самото преживяване. Процедурата може да бъде прекратена по всяко време по желание на пациента;

Коя част от червата се прочиства по време на колон хидротерапия?

За разлика от клизмата, при хидротерапията се третира цялата дължина – от правото до сляпото черво;

Има ли опасност от вирусно или бактериално заразяване?

Не, тъй като се използват предварително стерилизирани материали, включително спекулум и маркуч. Те са предназначени за еднократно ползване и няма никаква опасност от заразяване по време на сесията;

Колко дълго може да продължи?

Стандартно около час за един сеанс;

Възможно ли е жени в менструация да се подложат на колон хидротерапия?

Да, тя няма да попречи на лечението, но е по-подходящо да се направи след края ѝ.

Може ли да изпитвам дискомфорт след посещението?

Не би трябвало, но процесът може да е съпроводен от гадене или обща умора. Обикновено неразположенията отминават до 24 часа.

Как да се подготвя за колон хидротерапия?

В DeTox Center ще ви изготвим хранителен режим и терапия според индивидуалния здравен статус, като преди посещение е необходим лек подготвителен режим, който ще ви бъде разяснен от терапевт.

Ако имате въпроси относно възможността за прилагане на колон хидротерапия съобразно вашето състояние, може да се свържете с нас на посочените координати.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар