fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Колаген на прах – пръв помощник в грижата за здраво и младо тяло

Колаген на прах

Колагенът е аминокиселина с дълга верига, която е изключително често срещана в човешкото тяло. В състава ѝ влизат едноверижните аминокиселини глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. В природата колагенът се намира най-вече в животинските тъкани, особено в костите и фасцията.

Кожата на човешкото тяло е изградена от 70% колаген, което го прави повече от важен за нейното здраве, еластичност и блясък. Този протеин е отговорен за здравината на ноктите и косата, както и за цялостното състояние на съединителните тъкани в организма.

Проблемът с колагена е, че с напредване на възрастта тялото започва да го произвежда в по-малки количества. В допълнение, съвременния начин на живот също предразполага към по-слаб синтез на протеина. Тютюнопушенето и дехидратацията, консумацията на рафинирана захар и хидрогенирани мазнини, както и завишените нива на стрес са основните пречки пред производството на  колаген.

Как можем да възстановим нивата на колаген в тялото?

Този въпрос е от съществено значение за всеки активно спортуващ или физически натоварен човек, който иска да изглежда и да се чувства добре. Днес се предлага голям набор от козметични продукти, които съдържат колаген, но истината е, че кремовете могат да третират проблема само на повърхностно ниво. За да постигнете наистина трайни и качествени резултати, най-сигурният начин за набавяне на протеина е под формата на хранителна добавка.

Какво трябва да знаем за колагена на прах?

Хранителните добавки със съдържание на колаген са изключително разнообразни, което често затруднява избора на най-подходяща. Някои от тях са неприятни на вкус и със странна консистенция, а това отказва много хора от приема им.

Други хора залагат на домашно приготвения костен бульон, но той е труден за получаване и също има специфичен вкус. Колагенът на прах е най-лесната и приятна за използване хранителна добавка по няколко причини.

На първо място, колагенът на прах представлява хидролизирана формула, която се произвежда по специален начин. Тъй като традиционно колагенът има дълги пептидни вериги, на човешкото тяло му е необходимо време да ги разбие на по-малки и лесно усвоими части. При хидролизата това скъсяване на веригите е съществена част от процеса. С други думи, колагенът на прах предлага на организма по-лесен и бърз достъп до късите пептидни вериги.

В допълнение, колагенът на прах няма специфичен вкус или аромат. Необходимо е просто да разтворите описаното на опаковката количество във вода и да я изпиете. Може да добавите готовия разтвор в любимо смути или да го подсладите по ваш избор.

Ползи от редовния прием на колаген на прах

С напредване на възрастта епидермисът (най-горният слой на кожата) изтънява и губи еластичността си – процес, познат като еластоза. Именно това води до появата на бръчки и загуба на блясък на кожата.

Добрата новина е, че еластозата е обратима. В едно изследване група от 100 жени са приемали хидролизиран колаген на прах в продължение на 8 седмици. Резултатите показват 20% намаляване на бръчките по кожата на лицето и тялото. В допълнение, нивата на проколаген тип  при участничките са се повишили с 65%, а еластинът е нараснал с 18%. Това показва, че приемът на колаген на прах подпомага производството на протеина в тялото, тъй като проколагенът е прекурсор на естествения телесен колаген.

Ползите обаче не се изчерпват с млада и красива кожа. Този протеин е изключително важен за здравето на ставите. Неговият прием може да предотврати дегенеративни заболявания като остеопороза и да намали дискомфорта при движение.

Приемът на колаген на прах регулира нивата на хормоните, особено при дамите и подпомага храносмилателните процеси. Всичко това се дължи на аминокиселината глицин. Последно, но не и по важност, Друга важна роля на колагена на прах е, че подобрява мозъчната дейност, регулира съня и може да нормализира апетита.

За да извлечете максимума от колагена на прах, приемайте ежедневно най-добре сутрин преди или по време на закуска. Не превишавайте препоръчителната дневна доза и комбинирайте с пълноценна храна (зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, зърнени култури) и достатъчно физическа активност.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар