fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Кожни алергии – причини, симптоми и лечение

Кожни алергии - симптоми и лечение

Най-големият орган в човешкото тяло е кожата – забележителна със своите размери, особености и структура, които я правят изключително важна за човека. Тя е първа степен на защита срещу обезводняване, наранявания, температурни шокове и инфекции. Понякога може да пострада от кожни алергии, които ще разгледаме в тази статия.

Причинители на кожни алергии

Кожата е изложена на непрекъснат и директен контакт с различни алергени и дразнители. Организмът освобождава хистамин,  когато се появят сърбеж, зачервяване, обрив или подуване в резултат на кожни алергии. Това е защитна реакция, но не е дстатъчна за преодоляване на проблема.

За да отстраните появилите се кожни алергии трябва да разпознаете причинителя и да го отстраните незабавно. На първо време може да приложите антихистаминови медикаменти за облекчаване на симптомите.

Видовете алергични обриви се различават по своята локализация, по времето, за което се появяват, силата на симптомите и харатеристиките им. За да се справите с кожни алергии трябва да идентифицирате входната врата, през която влизат. Тя зависи от индивидуалната реактивност на организма, като симптомите най-често са обриви и сърбеж.

Най-известните причинители на кожни алергии са групирани както следва:

 • Полени;
 • Акари от домашен прах и мухъл;
 • Животни – вълна, косми, пух, пера;
 • Храни – краве мляко, яйца, пшеница, риба, фъстъци;
 • Препарати за почистване или пране;
 • Козметима и парфюми;
 • Синтетични материали в дрехите;
 • Метали – катарами, бижута и колани;
 • Лекарствени средства.

На практика почти всичко може да бъде причинител на кожни алергии, но докато не се изследвате за тях няма как да разберете към какво точно сте алергични.

Видове кожни алергии

Едни от най-разпространените кожни алергии в дерматологичната практика са:

Уртикария – най-широко разпространена сред всички кожни алергии, протича с появата на бързопреходни и променящи мястото си папули. Това са плоски надигнати кожни участъци с различна форма. Могат да бъдат остри и хронични, като вторите протичат по-леко;

Строфулус – вид дерматоза, която се появява особено след ухапване или ужилване от насекоми или по изключение – при консумация на шоколад, яйца или мляко. Среща се най-често при деца между 2-7 годинки и се познава по своята сезонност. Промените при тези кожни алергии се изразяват в папули и визекули – малки по размер мехурчета с интензивен сърбеж;

Алергичен контактен дерматит – локална реакция на кожата спрямо проворикаращ я агент. Добър пример за това е проява на сензитивност спрямо материя от дреха, като кожата се зачервява и става сърбяща, появяват се мехурчета и завършват с крусти (корички);

Атопичен дерматит – генетично обусловен и дава отражение върху целия организъм, не само върху кожата. Симптоматиката е разнообразна и включва уртикария, бронхиална астма, мигрена и други. За диагностициране на тези кожни алергии се наблюдават медиаторите на възпалението – еозинофили, мастоцити, цитокини, имуноглобулини и още. Среща се значително по-често при деца и се съсредоточава в областта на лицето, шията и ръцете;

Екзема – това е кожен борив, а основните му белези са възпаление, зачервяване и удебеляване на кожата, като понякога е възможно тя да се излющи. От ключово значение е да се установи причинителя и дали става въпрос за алергия или има друг причинител;

Слънчева алергия – все повече хора страдат от нея през лятото, когато тялото е изложено на пряка слънчева светлина. Особено ако не се предпазва със слънцезащитни продукти, рискът от кожни алергии се увеличава многократно.

С назначаване на кожни проби за откриване на чувствителност към определени агенти се идентифицира провокиращия фактор. След като установите причината, най-добрият начин за облекчаване на възникналите симптоми е да ограничите повторен досег с алергените.

Профилактика и лечение на кожни алергии

Основните медикаменти за лечение и превенция на кожни алергии са антихистаминови препарати и кортикостероиди. Последните могат да се приемат в комбинация с антибиотици срещу локалната микробна флора.

Задължителна е консултацията с лекар при появата на кожни алергии, а ако имате хормонален дисбаланс и проблеми с щитовидната жлеза и вече приемате кортикостероиди само лекуващият лекар може да назначи адекватно медикаментозно лечение.

Няколко съвета за превенция на кожни алергии, които да изпробвате при необходимост:

 • Хидратирайте кожата си редовно, защото алергените проникват по-лесно през суха кожа;
 • Къпете се с хладка вода или с такава, която е близка по температура до тялото, но не повече от 5 минути;
 • Заменете всички душ гелове и сапуни с течни измиващи препарати с ниско или неутрално pH и по възможност – без аромати;
 • Избягвайте ароматизаторите за въздух у дома, както и пространства, в които се използват;
 • Търсете само естествени щадящи материи като памук, лен, вълна, кашмир, коприна;
 • Внимавайте с домашните любимци, ако имате съмнения за кожни алергии или друг вид алергия. Може да си направите изследване за алергия за всеки случай;
 • Използвайте течни перилни препарати и не пръскайте парфюм директно върху тялото.

С помощта на хигиенен режим, антихистаминови препарати, имуномодулатори или имуносупресори ще се справите с неприятните кожни алергии. Щом отстраните виновниците за тях, обривите постепенно ще отшумят и ще остане само лошият спомен.

За да подсилите имунната система помислете за прием на хранителни добавки като Колибиоген и Анти Хистамин и тестуване за хистаминова непоносимост в DeTox Center.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар