fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Кинезитерапия – шанс за възраждане на тялото

Kineziterapiq

Изкривяване на гръбначния стълб или кръста, никаква физическа активност, травми и контузии, неправилно седене – познато ли ви е всичко това? Съвременните болежки на модерния човек не се изчерпват с този списък, но във всички описани случаи можем да прибегнем до медицината и по-точно – до така наречената кинезитерапия.

С нейна помощ, много хора по света са ускорили възстановителните и регенеративни процеси след преживени травми или операции. Чрез кинезитерапия се подобрява общата кондиция на организма, която често се нарушава от гореизброените и други състояние, типични за съвременния начин на живот.

Нарушенията на опорно-двигателната система предопределят необходимостта от провеждане на кинезитерапия, която означава лечение чрез движение във вид на медицинска рехабилитация. За да се изпълнява правилно и ефективно, е нужно кинезитерапевтът да има задълбочени познания по функционална диагностика, анатомия, физиология, биомеханика и други.

Въпреки че повечето от нас са свикнали да търсят универсално решение в хапчета, методът кинезитерапия може да се окаже вашата панацея при въздействие върху гръбначния стълб, ставите и мскулите.

Същност и цели на лечението с кинезитерапия

Наименованието кинезитерапия произлиза от гръцки език и представлява самостоятелна медицинска дисциплина, насочена към осигуряване на здравословно състояние, профилактика и психо-физически комфорт на даден човек.

Казано на по-елементарен език, с помощта на кинезитерапия се прилагат целенасочени физически упражнения и други средства, които да подобрят здравословното състояние на пациента.

През годините, методите на кинезитерапия са се развили и усъвършенствали на базата на задълбочена теоретична обосновка, включително клинични проучвания, невро-физиологични изследвания и други, които отчитат ефектите от въздействието на провежданата кинезитерапия.

Методът кинезитерапия се различава от другите с това, че при него болният или пострадал се включва изцяло и пълноценно в оздравителния процес. Може да сте останали с впечатление, че това е относително прост за практикуване метод, който не дава значителни ефекти.

Не е точно така, защото кинезитерапията е комплексно действащ метод, който може да се прилага при почти всички заболявания и състояния, няма възрастови ограничения, нито странични ефекти при правилно прилагане.

Профилактика с кинезитерапия – методи за лечение

Възможностите за лечебни процедури с кинезитерапия в DeTox Center са няколко вида:

 • Мануална (чрез ръцете) – състои се от облекчаващи техники, разтягане на структури и тъкани и засилване на слаби мускули, както и други дейности;
 • Повлияване на болката – с помощта на мека топлина, лазер, утразвук или други физиотерапевтични процедури;
 • Лечебни упражнения – за стабилизиране и засилване на скъсени структури, тези упражнения съдействат за правилен мускулен баланс.

Подробна информация за всеки вид кинезитерапия в центъра за иновативна медицина може да намерите тук.

За да ви помогнем да се ориентирате в морето от информация по въпроса, ще изясним основните видове кинезитерапия, които са най-ефективни.

Видове кинезитерапия

Като за начало, можем да твърдим, че съществуват два основни дяла – активна и пасивна.

Активна кинезитерапияпри нея, пациентът взема активно участие и изпълнява определени движения, упражнения и дейности. Целта е да се възстановят нарушени функции на организма;

Пасивна кинезитерапиятя се прилага при заболявания на опорно-двигателния апарат или нервната система. Може да се използва за превенция на изменения в тъканите и обхваща всички движения, в които пациента участва пасивно или не са волеви движения. С други думи, тези движения се насочват и извършват от медицинско лице – кинезитерапевт, с помощта на специално оборудване.

Кинезитерапия може да се прилага при широк спектър от здравословни проблеми и състояния:

 • Навяхване и изкълчване;
 • Главоболие и мигрена;
 • Болки в областта на гръбначния стълб;
 • Спортни травми и контузии;
 • Деформации и изкривявания на гръбнака;
 • Дискова херния и други;

Тялото е съвършен механизъм, който притежава силите да се самолекува и възстановява, но за целта трябва да му помогнем по правилния начин.

Ако сте жертва на някакъв вид травма или заболяване, което подлежи на лечение с кинезитерапия, то задължително трябва да изпробвате методиката.

Най-вероятно сте чували израза Движението е здраве и това е абсолютно вярно. Добрата двигателна култура и активност ще спомогнат за възстановителните процеси в организма, както и за по-бързо оздравяване при повечето заболявания.

Физически упражнения и такива от различни видове спорт могат да допълнят ефекта от кинезитерапия, с помощта на която се постига укрепващ и терапевтичен ефект при редица състояния.

Положителни въздействие от лечението с кинезитерапия

Всеки пациент има своето индивидуално състояние, особености и диагноза, според които кинезитерапевтът подхожда в процеса на лечение. Целта на проведената кинезитерапия е да даде не само физическа, но и духовна сила за справяне с травмата или заболяването, от което страда всеки човек.

Положителните резултати и въздействия вследствие на проведена кинезитерапия могат да бъдат от различно естество:

 • Сърдечно-съдова система – увеличаване броя на функциониращите капиляри и физическата издръжливост. Подобрява се работата на сърцето и кръвоносната система;
 • Дихателна система – регулиране на дишането, увеличаване на жизнената сила и подобряване на двигателните навици за изпълняване на правилните движения;
 • Нервна система – укрепване и съдействие за по-добра координация на движенията и рефлексите.

В DeTox Center ще получите най-доброто и професионално отношение, за да ви помогнем да се чувствате отново добре. Избирайки кинезитерапия, вие избирате ново начало, отваряте нова глава на книгата с име Моето здраве и щастлив живот.

Запишете своя час за индивидуална консултация със специалист на посочените контакти.

Вижте и всички останали услуги на център за иновативна медицина DeTox Center,  разделени в следните групи:

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар