fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Кинезитерапия за цялостно излекуване и подобряване на здравето

kineziterapia

Терапията, базирана на разнообразни движения, както активни, така и пасивни, наричаме кинезитерапия. Тя комбинира способи от различни сфери на науката и медицината за постигане на цялостна рехабилитация. Най-важното в кинезитерапията, което разбираме и от името ѝ (kinesis – движение), е именно механичното стимулиране на опорно-двигателната система. Това позволява прилагането ѝ както за възстановяване след боледуване, така и като превантивна мярка, профилактика срещу увреждания и заболявания на двигателния апарат.

Защо ни е необходимо движение?

Неслучайно постоянно слушаме за важността на ежедневното движение и вредите от застоялия начин на живот. Липсата на мускулно натоварване води до отслабване на двигателния апарат и мускулите стават неспособни да поддържат правилната стойка на тялото. Това от своя страна води до физически увреждания и изкривявания.

Това обаче е едва един от множество проблеми, свързани с липсата на достатъчно движение. Други заболявания вследствие на продължителното обездвижване, включват:

 • Проблеми с кръвообращението и кръвоснабдяването
 • Болки в гърба и кръста
 • Болки в ставите
 • Разширени вени
 • Затлъстяване и други

Освен че могат да бъдат излекувани чрез кинезитерапията, тези заболявания могат да бъдат напълно предотвратени именно чрез нея. Тя може да бъде полезна и при възстановяването от сериозни травми, получени вследствие на контузии, катастрофи и други инциденти.

Защо кинезитерапията работи ефективно?

Ако разгледаме кинезитерапията, сравнена с други методи на лечение, ще забележим, че тя е единственият от всичките процеси, който изисква прякото участие на пациента в лечението. Това е така, защото освен пасивното движение (масажи, раздвижване от апарати), се налага и активно раздвижване с участието на самия пациент. Това се случва под надзора и препоръките на рехабилитатор кинезитерапевт.

При активното участие на пациента се наблюдава и позитивен ефект върху психиката. Нарастват волята и желанието за оздравяване, което води до положителна нагласа към курса на лечение и по-добри резултати.

Освен за самото оздравяване, кинезитерапията може да бъде използвана и за поддържане на доброто състояние след успешно лечение.

В много случаи на заболявания на опорно-двигателната система, кинезитерапията е по-ефективна от медикаментозното лечение и почивката. Тъй като лекарствата главно третират болката и усложненията, а не източника на проблема, те често са неефективни или просто недостатъчни в дългосрочен план. Кинезитерапията обаче, помага не само за отстраняване на проблема, а и за заздравяване на двигателния апарат и цялостното състояние на тялото, което предотвратява повторната поява на същите оплаквания.

Как точно работи кинезитерапията?

Разделихме видовете движение в терапията на две: пасивно и активно.

Пасивното движение обикновено се осъществява от рехабилитатор или от специално пригодени за това машини. Масажите, разтяганията и движенията, извършвани от кинезитерапевта или апарата, обикновено са първите стъпки в терапията. Външният стимул помага на мозъка да засече движение чрез рецепторите и да задейства оздравителния процес. Пасивното асистирано движение не натоварва мускулите значително, но е неизменна част от терапията, тъй като мозъкът се научава отново да контролира обездвижен регион.

Активното движение, от своя страна, се осъществява от самия пациент, който самостоятелно и  целенасочено инициира движението. Различните упражнения от активната терапия може да включват:

 • Самостоятелно разтягане, сгъване и разгъване на мускулите
 • Трениране с уреди
 • Висене (активира определени мускулни групи без да засяга други)
 • Вдигане на тежести
 • Игри
 • Тичане и други физически упражнения

Активната терапия също се провежда под контрола на специалист, който предписва нужните упражнения и следи за правилното им изпълнение. Поради тази причина кинезитерапията се извършва на определените за това места и не е прието да се практикува в домашни условия.

Кинезитерапията в рамките на цялостното лечение

Също като традиционното медикаментозно лечение, кинезитерапията се предписва индивидуално. Това значи, че видовете упражнения, честотата им, количеството и нивото на натоварване биват определени за конкретния пациент, за да пасват на неговите нужди.

Кинезитерапията обикновено не се комбинира с обезболяващи препарати, защото  отбелязването на степента на болка е от полза за оценяване на резултатите от кинезитерапията. Лечението разчита на заздравяването на опорно-двигателната система за постепенно, но ефективно справяне с болката и натоварването.

Практики като сауна или определен вид масажи могат да се съчетаят добре с кинезитерапията. Те помагат за пълноценното възстановяване на мускулите между тренировките.

Бъдещето на кинезитерапията

Имайки предвид средно колко часа дневно прекарваме седейки, лечения като кинезитерапията и физиотерапията ще стават все по-популярни. В България има специалисти кинезитерапевти и оборудване, но това лечение не е толкова популярно тук, колкото е по света. Нарастващата употреба на прецизни уреди за раздвижване гарантира правилно изпълнение на техниката и елиминира опасността от човешка грешка.

Ако работата ви включва дълги часове седене, препоръчваме да следите за правилната позиция на гръбнака и редовно да правите кратки петминутни почивки, в които да раздвижвате тялото си. По този начин можете да забавите или дори да предотвратите евентуалните проблеми, свързани със застоялия начин на живот.

При нужда потърсете помощ от квалифициран кинезитерапевт, който да предпише вашето индивидуално лечение. Ще намерите такива специалисти и в DeTox Center, които могат да приложат кинезитерапия при широк набор от заболявания – на опорно-двигателната система, неврологични увреждания, детски инфекциозни и ревматологични заболявания и други. Пълен списък на заболяванията ще намерите на страницата на услугата кинезитерапия, а за конкретната методика последвайте секция „Лечебни процедури“.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар