fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Кетогенна диета – мазнините като лекарство

avocado-829092_960_720

Ние от DetoxCenter вярваме, че храната е най-силното ни оръжие и съзнателното й консумиране може да направи чудеса със здравето на всеки човек. След като миналия месец разгледахме ползите от ротационното хранене, днес ще обърнем внимание на кетогенната диета.

Кетогенната диета е начин на хранене, при който основната част от консумираните за деня калории (65 до 80%) се приемат чрез мазнини, средното количество протеини е между 20 и 30%, а на въглехидратите се полагат най-много 5%. Принципът е сравнително прост – целта е да накараме тялото да гори кетонни тела, вместо глюкоза, за да произвежда енергия. Това се получава като ограничим количеството на консумираните захари и въглехидрати до минимум. Когато изложим организма на меню, богато на мазнини, клетките постепенно правят промяна към консумацията на кетонни тела и се постига състояние на кетоза.

Ползи и странични ефекти

Ползите от кетогенната диета са свързани основно с промяната в баланса между кетоните и глюкозата в тялото. Тъй като тяхната зависимост е обратнопропорционална, повишаването на едните води до спадат на другите. За съжаление, диетата на западния човек се състои основно от въглехидрати. Различни статистики сочат, че те влизат в състава на 60 до 80% от всички храни, които се предлагат в магазините.

Консумацията на въглехидрати повишава глюкозата в кръвта. Високите гликогенни нива са предпоставка за понижена инсулинова сензитивност – процес, при който клетките не реагират адекватно на хормона и панкреасът трябва да го произвежда в по-големи количества, за да се достигне нужния метаболитен отговор. Това често води до инсулинова резистентност и множество хронични заболявания, свързани с нея.

Интересно е, че кетогенната диета е разработена като метод за лечение на епилепсия. Положителните резултати се дължат на факта, че високомазнинното хранене не предизвиква свръхмозъчна активност, типична за епилептиците. В едно изследване този начин на хранене е довел до подобрение в различни мозъчни модели при 65% от всички участници. Кетогенната диета се препоръчва и при следните здравословни проблеми:

  • Мигрена
  • Алцхаймер
  • Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб
  • Множествена склероза
  • Синдром на GLUT1-дефицит
  • Болест на Паркинсон
  • Метаболитен синдром
  • Диабет
  • Синдром на поликистозните яйчници
  • Гликогеназа

Високомазнинното хранене оказва благоприятно влияние и върху дейността на сърдечно-съдовата система. Сърцето, както и всички останали мускули, работи оптимално, когато се захранва от кетонни тела. Теориите, че мазнините са вредни за сърцето губят своята тежест и все повече специалисти отричат тяхната вярност. Аминокиселините са повече от важни за цялостното здраве на организма и трябва да присъстват във всяка добре балансирана диета.

В допълнение, кетогенният начин на хранене подпомага отслабването. Този ефект се дължи на факта, че когато тялото няма въглехидрати, с които да се храни, то трябва да започне да изгаря мазнини. От друга страна, въглехидратите предизвикват пик, а след това и спад на кръвната захар. За кратък момент се чувстваме щастливи и изпълнени с енергия, но след това настъпва т.нар. захарен глад, при който организмът търси отново това усещане на приповдигнатост. Този процес ни държи в постоянен глад и нужда да консумираме още захар и въглехидрати. Високомазннината диета прекъсва порочния кръг и ни осигурява стабилни енергийни нива за по-дълготрайни периоди от време.

Като всеки метод на хранене и този си има своите странични ефекти. Възможно е кетогенната диета да доведе до запек, поради ограничения прием на фибри, както и да спаднат нивата на витамин С в организма. В дългосрочен план, високомазнниното хранене би могло да доведе до загуба на костна плътност или да предизвика усложнения с бъбреците при вече съществуващ здравословен проблем. Кетогенна деита не е препоръчителна и за подрастващи деца и бременни жени.

Как да разберем дали кетогенната диета е подходяща за нас?

Добра идея е преди да преминете към такъв режим на хранене да се уверите, че той е подходящ за нуждите на вашето тяло. Ако имате инсулинова или хистаминова непоносимости, виоскомазнинното хранене може да окаже благоприятен ефект и да подобри сензитивността на клетките към тези хормони. Кетогенната диета е подходяща и при някои хранителни алергии, причинени от прекалената консумация на захар и въглехидрати. Ако страдате от наднормено тегло, балансираната кетогенна деита също би могла да даде добри резултати.

Тъй като подобен тип хранене е стресиращ за организма в началото, най-сигурният начин да направите прехода е като се посъветвате със специалист, който може да ви изготви индивидуален режим. Друг вариант би бил да преминете към т.нар. циклична кетогенна диета. При нея в продължение на 3-4 дни се придържаме към високомазннинно хранене, а в следващите 1-2 консумираме храни, богати на въглехидрати. Този метод, освен по-безопасен, е и по-близък до принципа на ротационното хранене.

Ако сте решили изцяло да преминете към кетогенна диета, е важно да приемата достатъчно витамини C, D и K, за да минимизирате потенциалните странични ефекти. Консумацията на кокосово масло също е важна част от високомазнинната диета. То е богато на късоверижни белтъчни въглехидрати и подпомага сигнализацията към черния дроб, който е отговорен за производството на кетонни тела.

Живеем във време, в което за всеки хранителен режим и диета ще се намерят привърженици и противници. Нека не забравяме, че храната е преди всичко гориво и лекарство. Водете се от собствените си нужди, съобразявайте се с личното си здравословно състояние и се наслаждавайте на храната. Това е нашата рецепта за дългосрочно щастие и добро здраве.

Източници:

Ketogenic Diet Improves Insulin Sensitivity and Numerous Aging Markers

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар