fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Камъни в бъбреците – Видове, симптоми, диагностика и лечение

Причини за появата на камъни в бъбреците

Без да звучи фаталистично – всеки един човек в определен момент от живота си формира песъчинки или камъни в бъбреците. Разбира се, това може да бъде избегнато при съзнателно полагане на усилия за превенцията на евентуална бъбречно-каменна болест. Тези усилия могат да бъдат мотивирани само и единствено от желанието за информираност на всеки отделен човек. Екипът на Детокс център ще се постарае да Ви запознае с най-основната информация за състоянието на камъни в бъбреците.

Бъбречно-каменната болест e състояние, при което в бъбреците се образуват камъни (конкременти) – различни по големина и вид. Най-уязвимата група се оказват мъжете на възраст между 25- и 40-годишна възраст. Бъбречните камъни се формират при пренасищане на урината с органични киселини (пикочна киселина) или с неорганични соли (калций, фосфати, оксалати) и тяхната последваща кристализация. Първоначално, малките кристалчета се движат свободно, но с времето започват да се слепват в образувания с твърда текстура, които са ни познати като „камъни в бъбреците“.

Видове камъни в бъбреците

Най-често срещаните камъни са калциево-оксалатните, като те се срещат при 60%-80% от случаите. Когато количеството калций в кръвта надвиши нормалните нива, организмът го насочва към отделителната система в лицето на бъбреците. Оттам той се изхвърля от тялото чрез урината. Калциевите камъни се образуват както при алкална, така и при киселинна среда. Най-честите причини за формирането на този вид камъни са:

 • Дехидратация и недостатъчен прием на вода и течности като цяло;
 • Предозиране с витамин D;
 • Болестни състояния като хиперпаратиреоидизъм;
 • Консумация на храни, богати на оксалати (плодове – къпини, малини, стафиди, портокали, киви смокини; ядки – фъстъци, бадеми, кашу; зеленчуци – броколи, моркови, целина, спанак; бобови – зелен, черен и бял боб, соя; зърнени – пшеница, ръж, просо; шоколад, чай, какао);
 • Продължително обилно изпотяване;
 • Наследствена предразположеност.

Камъни в бъбреците - видове, причини, симптоми

На следващо място по разпространеност са уратните камъни (уратна литиаза), които се срещат при 5-10% от клиничните случаи. Те се формират поради прекомерното увеличение на пикочната киселина в урината. Те не могат да се визуализират чрез рентген и затова при тях са наложителни допълнителни диагностични методи. Причините за появата на тези камъни са:

 • Честа консумация на пурини – риба и морски дарове (скумрия, сардини, миди, аншоа, херинга), черен дроб, дивеч, мая, квас;
 • Прекомерна консумация на протеини;
 • Злоупотреба с алкохол;
 • Състояние на подагра, хиперурикозурия (прекомерна концентрация на пикочна киселина);
 • Лъчелечение.

В 10-15% от случаите се образуват струвити (амониево-фосфатни камъни). Те се формират вследствие на продължителни вирусни или бактериални инфекция, каквато е например уринарната. Те водят до покачване на алкалността на урината, като по този начин се увеличава концентрацията на амониеви йони. Струвитите се образуват бързо и безсимптомно. По-често срещани са при жените, отколкото при мъжете – за разлика от всички останали видове бъбречни камъни.

Цистиновите камъни се образуват вследствие на лоша резорбция на аминокиселините цистин, орнитин, лизин и аргинин в бъбреците. Това води до повишаване на концентрацията им в урината и образуването на камъни. Те са изключително редки – 1-2% от случаите, и се дължат на наследствено заболяване.

Бъбречните камъни се появяват като единични или множествени. Те могат да се образуват в бъбречния паренхим, бъбречните легенчета или чашки. Те могат да бъдат дълго време безсимптомни и внезапно да се придвижат и да се задържат в чашковидната шийка, на изхода на бъбречното легенче, и да предизвикат колики.

Симптоми при камъни в бъбреците

Когато са налице вече формирани камъни в бъбреците, най-характерни са бъбречните колики, които са съпътствани от трудни за понасяне болки. Те са спазмообразни и вълнообразни, като според мястото на формираните камъни, болките се разпространяват по посока гениталии, слабини, жлъчка, бедро. При високо стоящ пикочопроводен камък, болките се усещат в слабините, яйчниците и средната част на корема. При камък в средната част на пикочопровода (уретера) болката се пренася към пикочния мехур, гениталиите и долната част на корема. А когато камъните се образуват в долната част на пикочопровода, болките се появяват в пикочния мехур, гениталиите и бедрото.

Освен тези конкретни болки, се наблюдават и съпътстващи симптоми като повръщане, гадене, чести позиви за уриниране, кръв в урината, моторна възбуда и други.  Интересно е да се знае, че камъните, които са разположени вътре в бъбрека, не предизвикват симптоми, независимо от размерите си. Всички изброени болки придобиват ясен характер, ако камъните попадат в покочопровода. Именно тогава се предизвиква и бъбречната криза.

Диагностика на камъни в бъбреците и терапия

Един от начините за оценяване на бъбречната функционалност е чрез ирисова диагностика. Ирисът съдържа цялата информация за здравословното състояние на организма. Иридологията разполага със собствени методи за установяване на заболявания и дисфункции, които помагат на всеки терапевт при насрочването на адекватно лечение. Методите за установяване на камъни в бъбреците включват ехографска диагностика и лабораторна диагностика.

Последващата терапия може да се осъществи чрез съчетаването на няколко различни методи като фитотерапия, медикаментозна терапия, олиго- и литотерапия, както и адекватен хранителен режим.


Камъните в бъбреците са състояние, което определено не заслужава да бъде пренебрегвано. Ако имате съмнения за здравето си, потърсете лекарска помощ и не позволявайте на състоянието Ви да се развива и влошава.

Бъдете здрави!

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар