fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Какво стои зад подутия корем, какви са основните причини и как да се справим с това?

624-400-napitka-chaj-menta-ananas-stomah-shokolad-leneno-seme

На всеки се е случвало да се събуди с подут корем, но по-лошото е, когато това става хронично състояние.

Подутият корем е сред една от най-честите причини за дискомфорт и ниско самочувствие. Двама от трима пациенти в моята практика споделят, че имат непрекъсната или периодична проява на подут корем. За съжаление симптоматичните мерки рядко решават проблема дори в незнанието си пациентите често прибягват до безумни опити със себе си, водещи до хронични страдания и усложнения. И двата пола страдат по собствен си начин, но жените са по-силно засегнати и по-често търсят решението на този проблем, и това вероятно е поради вроденото им чувство за естетика. Подутият корем не е присъщ само за хората с наднормено тегло и бих сериозно спорил с тези, които застават зад тази извадка. Независимо дали сте 50, 65, или 90 кг, този проблем може да Ви „скъса нервите“.

Нека да надзърнем зад най-честите причини, които стоят зад подут корем

Съвсем накратко ще Ви запозная с физиологията в коремната кухина. Три ключови системи се преплитат физиологично в корема на всеки един от нас: храносмилателна, хормонална и нервна система. От тук могат да произхождат и причините за подутия корем. За храносмилателната система със сигурност не се изненадвате дори болшинството първоначално посягат към медикаменти за газове, пробиотици, ензими и т.н., но съм сигурен, че за много от Вас е изненада да търсим причините в хормони и още повече в нервната система.

Какви са най-често срещаните проблеми от храносмилателно естество:

  • Синдром на раздразненото черво: подуването на корема е обичайно заподозрян симптом, наред с периодична болкова симптоматика, редуване на запек с разстройство и други;
  • Запек: нередовното изхождане спохожда преобладаваща част от жените и категорично е ключова причина за възпаление на чревната лигавица, подуване на корема, токсичност и десетки други последствия;
  • Дисбактериоза и свръхрастеж на нежелани мироорганизми: червата ни са населени от милиарди микроорганизми, съставляващи паралелен в нашето тяло свят. От баланса на тази среда зависи нашата имунна система, храносмилане, метаболизъм и нервно-психическо здраве. Дисбактериозата като резултат от сръхрастеж на дрожди, патогенни бактерии и дори паразити може да има брутално въздествие, при което подуването на корема да е само видимата част от спектъра.
  • Ензимни дефицити: на всеки етап от храносимилателния тракт се отделят ключови ензими, без които храната не само не би могла да смели и усвои, но и би предизвикала редица нежелани симптоми, сред които дисбактериоза, газове, подуване на корема, гнилостен процес и т.н.
  • Хранителна нетолерантност и пропускливи черва: непоносимостта към определени храни, позната още като алергия тип 3, е сред най-обследваните проблеми на съвремието. Агресивността на храната, която най-често консумираме, е възможно да отключи лавина от проблеми, които за съжаление откриваме в по-късен етап, а червата се явяват отворената врата, през която вътрешните системи се афектират. Ето и най-често срещаните последствия: метаболитни проблеми, наднормено тегло, подуване на корема и общ храносмилателен дискомфорт, кожни, съдови, ставни проблеми, и други. Сред храните с най-агресивно въздействие, откриваме нетолерантност към лактоза, казеин, глутен и зърнени храни, яйца и ядки.

Хормоните като причина за подуване на корема:

Подуването на корема при свързаност с хормонални разстройства е присъщо за голяма част от жените. Колебанията в хормоналната система на жената много често излизат извън стереотипната месечна динамика и това води до осезаемо протичане на предменструалния синдром, при който наред с емоционалните изяви, има проява на нетипични топли вълни, коремни болки, главоболие, кожни проблеми, разстройство или запек, подуване на корема и други. Проследяването на хормоните, което извършвам при моите пациенти, обикновено разкрива дисбаланс в нивата на ключови женски хормони като естрогени и прогестерон. Този дисбаланс пряко засяга метаболитната и храносмилателна система, като наред с горните динамични прояви се забелязва общо подуване и задръжка на течности, постепенно покачване на тегло, промяна в състоянието на кожата и други. Причините за учестените хормонални разстройства се откриват в стреса, който масово храните, козметиката и битовата химия предизвикват върху ендокирнната ни система.

Как смущенията в нервната система и в частност стреса влияят върху червата и целия храносмилателен процес.

Запитвали ли сте се какво представляват невротрансмитерите и къде се произвеждат най важните от тях?

Невротрансмитерите са химични вещества, служещи за предаване на сигнал между клетките в нервната система, т.е. всяка биохимична реакция, водеща до гняв, щастие, плач, болка и т.н. не би могла да бъде възможна без тези специфични химични вещества. Чревната лигавица е с най-голямата контактна площ в нашето тяло (над 450 кв.м.) и като такава тя е осеяна с нервни окончания, имащи обем малко по-малък от тези на мозъка. Именно в червата се произвеждат основни невротрансмитери: хистамин (освобождаващ се при алергични и възпалитени реакции), допамин (играе ключова роля при редица психични процеси: мотивация и зависимости) и хормонът на щастието – серотонин. 95% от серотонина се произвежда в червата. Неслучайно червата се считат за втори мозък и учените в цял свят непрекъснато преоткриват свързаността на червата при състояния на депресия, гняв, угнетеност, нарушена концентрация, аутизъм и др. Така достигаме до свързаността на различни наши емоционални сътресения с храносмилането и в частност с подуването на корема: ежедневният, методичен или спорадичен стрес, гняв, уплах, ярост и т.н. могат да предизвикат различни по интензитет нарушения на храносмилателната функция: промени в ензимните процеси, стомашна киселинност, спазми на стомах, жлъчен мехур и черва, дисбаланс на чревна флора.

Как всеки може да открие индивидуалната причина за подутия корем сред цялото многообразие и взаимовръзки?!

Запознайте се с моите съвети как да решите проблема с подутия корем:

  • Съставете историята на Вашето страдание. Правилно събраната анамнеза дава възможност за оптимизиране на последващите диагностични и терапевтични насоки, затова внимателно проследете състоянието си, честотота и свързаността с храна, месечен цикъл, стрес и други детайли.
  • Обследването на храносмилателната и метаболитна функция на Вашето тяло се базира на модерната фецес диагностика. Чрез диагностика на фецес (екскременти) можем да проследим целия процес от постъпването на храната, ензимните процеси, детайлния микробиален състав, фактори на възпаление, имунна система и др. Това е и начинът да разберете какво е състоянието на важните за организма невротрансмитери: серотонин, допамин, хистамин.
  • Открийте Вашия имунен хранителен статус. ImuPro изследва детайлно всички реакции на имунната Ви система към консумираните храни. Познавайки тялото си от тази страна, Вие ще имате предимство не само за решаване на проблема с подутия корем, но и ще предпазите тялото си от десетки заболявания, които в съвремието ни се считат за тясно свързани с естеството на храната.
  • Проследете Вашия хормонален статус. Ако подутият корем е свързан с месечния Ви цикъл, хормоналният анализ може да бъде крачка към естествена хармонизация на Вашето тяло. Това може да постигнем посредством естествени подходи като хормонална диета, биорезонанс или биоидентична хормонална терапия.
  • Ако откривате, че стресът е в дъното на коремния дискомфорт чрез иновативен кръвен тест (NeuroSpot) може да се проследят дисбалансите в нервната система и да се компенсират.

В Детокс Център ние ще открием причинно-следствената връзка за състоянието на Вашия организъм и ще го решим чрез целенасочени, логично обусловени и иновативни подходи.

Share with friends   

Автор:

The author did not add any Information to his profile yet

Comments 1

25 юни 2016 Отговор

Здравейте,

Сигурен ли сте, че ако някой си направи два пъти подред Immu pro тест няма да се появат различни храни като непоносимости? Понеже аз съм си правил подобен и точно това стана – е как да вярвам на подобен тест при положение, че ми дават напълно различни храни и двата теста бяха правени от една и съща фирма времето между тях беше около месец.

Вашият коментар