fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Интоксикация и детоксикация на организма – в търсене на баланс

detox

Практикувана в продължение на векове от различни култури по света, включително в Аюрведа и китайската медицинска система, детоксикацията е метод за почивка, почистване и подхранване на тялото отвътре навън. Чрез премахване и елиминиране на токсините, водещи до интоксикация, а след това хранене на тялото със здравословни хранителни вещества, детоксикацията може да ви предпази от заболявания, да помогне за оптимално здраве и защита от различни патологични изменения.

Интоксикация и детоксикация – синоними, антоними или нещо друго

Мислите, че сте здрави, но не се чувствате пълни с енергия и заредени с виталност. Изпитвате раздразнителност от съвсем малки неща, а стомахът ви не действа правилно и понякога страда от метеоризъм, а друг път – от диария. И всички тези главоболия, секрети от носа и кожни обриви!

Ако се припознавате в някои от тези типични симптоми на интоксикация, то вероятно сте станали нейна жертва. За съжаление много трудно можем да избегнем замърсяването на организма, тъй като пестицидите, ГМО, вредните химикали и тежки метали се крият в голям брой храни, във въздуха, чешмяната вода, та дори бутилираната.

Човешкият организъм разполага с механизми, които служат на тялото за неутрализиране на токсините. Различни биохимични, клетъчни и телесни процеси водят до отделянето на ненужни и вредни вещества, които следва да се изхвърлят от организма.

Затова бихме искали да подчертаем, че детоксикацията е чудесен процес за пречистване на организма чрез чисто хранене, фастинг, повече течности и билки, но тя трябва да включва и елиминиране на външно придобитите токсини и замърсители.

Имаме предвид вредните вещества, които приемаме от храна, вода, лекарствени медикаменти, алкохол и други напитки, а в други случаи – и наркотични вещества. Независимо от произхода и характера им, вредните елементи следва да напуснат организма колкото се може по-скоро.

Основна роля в тези процеси имат черният дроб, както и целия стомашно-чревен тракт. Но не бързайте да отпишете и лимфната система, която е натоварена със задачата да участва в извеждането на токсини от органите и има дренажна функция.

Детоксификация = детоксикация

Детоксификацията представлява физиологично или медицинско отстраняване на токсични вещества от жив организъм, което се извършва главно благодарение на черния дроб. Може да се отнася и до периода на абстиненция, при който организмът на човека се връща към състояние на хомеостаза след дълготрайна употреба на опиати и други наркотични вещества.

Има различни видове детокс, както се нарича накратко, а тук може да прочетете какво е влиянието на вегетативната нервна система върху детоксикацията.

При нас може да се информирате подробно за това как се интоксикираме и какви решения мога да се предложат в зависимост от състоянието. Не е правилно да се използват медикаменти, които да облекчат за кратко симптомите, които и без това са изключително разнообразни – постоянна умора, наддаване на тегло, лош дъх, запек, чувствителност към аромати, мускулни болки и крампи, реакции на кожата.

Любопитен факт:  Може да ви бъде интересно да научите, че кожата е част от вашата отделителна система, като кожата помага за елиминиране на токсините през потните жлези. Целта на потта е да регулира телесната температура, но всъщност участва в мултифункционална система. Когато потта преминава през потните ви жлези, тя извежда токсините от организма.

Една добре формулирана и адаптирана индивидуално детокс програма, която отразява възрастта, наследствените и хронични заболявания, история на боледуване и алергии и много други фактори, може да ви донесе следните ползи:

  • Прочистване на органите;
  • Стимулиране на черния дроб да отвежда по-ефективно токсините;
  • По-лесно отстраняване на вредни вещества чрез червата, бъбреците и кожата;
  • Подобряване на кръвообращението и достъпа на кислород до органите;
  • Оптимално зареждане на тялото със здравословни хранителни вещества.

Как работи детоксикацията и кога имате нужда от нея

Детоксификацията буквално означава „почистване на кръвта“. То се извършва чрез премахване на примеси от кръвта в черния дроб, където токсините се обработват за елиминиране. Тялото също елиминира токсините през бъбреците, червата, белите дробове, лимфната система и кожата. Въпреки това, когато тези системи са компрометирани, примесите не се филтрират правилно и тялото се повлиява неблагоприятно, развивайки необясними симптоми на алергии, хранителни непоносимости и дори автоимунни заболявания.

Началото на детоксикацията се поставя с план, по който да се водите. Отстранявате алкохола, цигарите, кафето, рафинираните продукти и храни, захарта и газираните напитки. Това са изцяло ненужни и също вредни храни и напитки, които затрудняват храносмилателната и отделителната система. Някои от тях са носители на трансмазнини, празни калории, отровни вещества и въобще не биха ви помогнали да бъдете по-здрави.

Второто, което може да направите, е да сведете до минимум употребата на химически почистващи препарати в домакинството. Това ще рече и смяна на препаратите за пране и лични продукти за грижа, както и козметика. Търсете органична и био козметика, която НЕ съдържа пестициди, консерванти, има ясен произход и е от сертифициран производител.

Вероятно е банално да го споменем, но стресът, който дебне зад всеки ъгъл, е излишен във вашия път. Вярно е, че той е във всяка ситуация, но трябва да се научите да подхождате към него по-предпазливо. Не задържайте болка и притеснение в себе си, търсете начин да изразходите тази енергия, за да не се отрази на вашето здраве и на вашите тъкани и органи.

Темата за токсемията е изключително широка и сложна. Поради това ще продължим с нови статии, в които ще коментираме:

  • Как може да се детоксикираме вкъщи;
  • Кои са 6-те малки стъпки за детоксикация на тялото, които можете да правите всеки ден;
  • Кои храни и напитки са подходящи за детоксикация.

В Detox Center има възможност за специализирана консултация и диагностика, която очертава рамките на бъдеща детокс програма за вас. Не се колебайте да ни потърсите, за да се освободите от това, което няма място във вашия организъм. Ще ни намерите в:

  • София – DetoxCenter – София

кв. Павлово, ул. Купените №10

Понеделник – Петък: 8:00 – 19:00

Събота: 9:00 – 16:00

02 953 13 87

+359 884 644 352

  • Бургас – DetoxCenter – Бургас

Понеделник – Петък: 9:00 – 17:00

056 81 47 57

+359 884 644 353

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар