fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Хранителни алергии и непоносимости – диагностика и лечение

croissants-569075_960_720

Темата за хранителните алергии и непоносимости добива все по-голяма популярност в наши дни и това съвсем не е случайно. Все повече хора осъзнават, че проблеми от типа на мигрена, синузит, хронични стомашни раздразнения или запек не са нормална част от живота, а са следствие от определени реакции, които се случват в тялото. Организмът е деликатна система, която лесно може да излезе извън баланс особено като се имат предвид факторите на околната среда като качество на въздуха, водите, почвите и храната, която консумираме. Алергиите и непоносимостите стават все по-често явление, защото телата ни не могат да реагират адекватно на стимули, характерни за „модерния“ начин на живот като например – изменената структура на множество храни, химикалите в храните и напитките, интензивният начин на живот, приемът на антибиотици, неподходящи хранителни добавки и много други.

Каква е разликата между хранителна алергия и хранителна непоносимост

Основен въпрос е каква всъщност е разликата между алергия и непоносимост и какъв е процесът на диагностициране на двете. При хранителните алергии тип I налице е свръхпроизводство на имуноглобин Е антитела (IgE), които тялото изпуска като реакция към определен алерген. Хранителните непоносимости не са свързани с имунната система и не зависят от нея. Експертите смятат, че непоносимост може да бъде предизвикана от редица дразнители и да е вследствие от дисфункцията на различни органи и системи. Например, ако жлъчката е прегъната и не произвежда достатъчно секрет, това може да доведе до непоносимост към пържени храни. Непоносимостта може да е свързана и с ензимна недостатъчност, токсичност на храните (тежки метали), индустриални химикали (овкусители, консерванти, оцветители и т.н.) и естествени химикали, които не се понасят добре от индивидуалните характеристики на организма (кофеин, хистамин).

Има и един специфичен тип алергии, наричани тип III, които също стават все по-често срещани. Те, както всички останали алергии, са предизвикани от реакция на имунната система. При тях обаче, тя произвежда и други видове антитела (IgG). Тези антитела се захващат за протеините на храната и реакцията протича извън червата, в кръвния поток и често е съпроводена със симптоми, които нямат никаква логична връзка помежду си. Алергиите от тип III се развиват бавно във времето и са свързани с твърде честата консумация на определени храни и химикали. Някои специалисти смятат, че какво хапваме ежедневно може да няма нищо общо с разиваването на подобен тип алергии. Според тях микробиотата на майката по време на бременността предопределя тези проблеми още във вътреутробния период.

Не на последно място, ключова разлика между алергиите (първи и втори тип) и непоносимостите е начинът, по който реакцията се проявява и съпътстващите я симптоми. При типичните хранителни алергии (тип I) има моментална реакция, свързана с опита на тялото да елиминира алергена. Симптомите често са повръщане, диария, анафилаксия, обриви или друг тип моментни и остри отговори на тялото.

При алергиите от трети тип симптомите се проявяват от няколко часа до 3 дена, като симптомите най-често са хронични (задържане на течности, запек, диария, кожни проблеми, метеоризъм, синдром на пропускливото черво, затлъстяване, умора, развиване на зависимости, синузит и т.н.)

При непоносимостите ситуацията е доста по-различна. Симптомите могат да се препокриват с тези на алергиите, но те са инициирани от причини, несвързани с имунната система. Такива могат да бъдат главоболие, тежест в стомаха, киселини раздразнителност след хранене, подуване, нарушена концентрация, отпадналост и т.н. Те не са хронични, а се усещат до няколко минути, часове или дена от консумацията на определена храна или напитка. Всичко зависи от способността и времето на реакция на отделния организъм.

Как се диагностицират хранителни алергии и непоносимост

Диагностицирането на подобен тип проблеми е свързано с определени тестове, които лекуващият лекар назначава в зависимост от конкретните симптоми. Алергиите тип III се диагностицират с ImuPro. Това е иновативен кръвен тест, който определя завишените нива на IgG антителата и на базата на тази информация предоставя на пациента индивидуален хранителен профил.

Непоносимостите се диагностицират по-трудно, тъй като е необходимо да се открие основополагащият проблем, който (както установихме) може да е свързан с много фактори. За откриването на хранителните непоносимости може да се използва фецес диагностика, която изследва чревната флора, потенциални вредни бактерии и дрожди. Оценява се връзката между разнообразната флора и храносмилателните маркери и относителния баланс между тях. Наблюдава се наличието на гъбички и се следи за нивата на pH. Чрез фецес диагностика могат да се проследят и анализират и хранителни остатъци като мазнини, белтъчини, захари, фибри и вода – това дава ценна информация за способността на организма да обработва храните и да усвоява хранителните вещества от тях.

Друг тест, който може да бъде назначен от специалист е лабораторно изследване на тежки метали и микроелементи. Не на последно място, може да се изследват и нивата на хистамин, за да се установи дали има наличие на хистаминова непоносимост.

Лечение

Алергии тип I не подлежат на лечение. Важно е, ако сте диагностицирани с такъв здравословен проблем да не консумирате храните причинители. Това обикновено не е трудно, защото организмът няма естествено влечение към тях. Дори и да имате желание да ги хапвате, от време на време, редки са случаите, в които бихте го направили, защото сте наясно с последвалата неприятна реакция. Спирането на храните от алергия тип I не е последвано от период на абстиненция.

Тъй като алергиит тип III се развиват бавно във времето, за тяхното ефективно лечение също е необходимо време. За съжаление, има случаи, в които алергията не може да бъде премахната напълно и просто трябва да се научим да живеем с нея. За третирането на подобен тип проблеми е много важен начинът ни на хранене. Целта е да се изгради режим, който с времето да подпомогне имунната система, като прекъсне свръхстимулацията ѝ. В зависимост от конкретния проблем, менюто и начинът на хранене са строго индивидуални и винаги се изготвят от специалист.

В основата си подобен тип хранителни режими се базират на паметта на имунната система. В началото се изключват всички храни, към които имат нетолерантност. Така белите кръвни телца постепенно забравят, че са ги възприемали като заплаха за здравето на организма. След няколко месеца в менюто се въвеждат определени храни, които са били дразнители и се наблюдават реакциите. Често те са положителни и можете да се върнете към тяхната консумация. Има случаи обаче, при които определени храни остават завинаги в зоната на непозволеното. Най-трудната част за пациентите, диагностицирани с алергия тип III, е периодът на абстиненция. Обикновено се оказва, че трябва да се откажем от храни, които са ни любими и присъстват в менюто ни често. В допълнение, при изключването на алергените, тялото реагира по специфичен начин в зависимост от индивидуалния организъм и начина на живот на пациента.

Хранителните непоносимости също са свързани с изключването на определени храни от менюто ни. При лечението им обаче много по-важно е да се установи причинителят на проблема и да се третира именно той. Това може да означава, че трябва да се назначи ензимно лечение или да се изготви определена програма, свързана с подобряване дейността на някой орган. Тук всичко е силно индивидуално и зависи от резултатите, които тестовете са дали. Важно е да се има предвид цялостното здравословно състояние на пациента и общите му хранителни навици, както и цялостния му начин на живот. Ако сте диагностицирани с хранителна непоносимост, винаги се доверявайте на експертното мнение на специалист и следвайте изготвения от него план за лечение. Вашият лекуващ лекар може да вземе под внимание набор от фактори и да реагира адекватно на личните Ви нужди. Да се справим сами с подобен проблем е не само почти невъзможно, но и понякога опасно.

Ако информацията в тази статия Ви е била полезна, споделете я с Вашите близки и приятели. Ако имате съмнения, дали имате хранителна алергия, или непоносимост, доверете се на експертите от DetoxCenter – запазете своя час още днес.

 

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 1

19 януари 2017 Отговор

[…] много по-добре, когато го изключат от менюто си. Разликата между алергия и непоносимост е описана в таз…, така че няма да се впускаме в подробности по […]

Вашият коментар