fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Хормоните – тайният враг на килограмите

hormones

Има различни причини, които Ви провалят в опитите да регулирате теглото си. Те нямат нищо общо с това, което ядете и колко тренирате. Вместо това те включват хранителен дисбаланс, хронични възпаления, метаболитни дисбаланси, пропускливо черво, промени в микробиома, токсини от околната среда и Вашите гени.

Дори правейки всичко като по учебник – спазвате стриктна диета, спортувате, детоксикирате се, Вашето тегло не се редуцира. Не забравяйте, че има една съществена, но често подценявана причина и тя се базира на хормоналните дисбаланси.

Без всякакъв спор, най-зловещият хормон, причиняващ покачване на теглото, възпаления и хронични заболявания е наднорменият инсулин. В същото време инсулинът не е единствения играч. Други хормони също могат да афектират Вашето тегло и здраве, като трите ключови са: щитовидни, кортизол и полови хормони.

ЩИТОВИДНИ ХОРМОНИ

Изследванията показват, че хипотиреоидизма или намалената щитовидна функция засяга една на пет жени и един на десет мъже. За съжаление половината от тези случаи остават недиагностицирани. Много фактори допринасят за тези нарушения като хранителни дисбаланси, стрес и токсини от околната среда. Основна причина за хипотиреоидизма е глутеновата непоносимост. Други глобални виновници, засягащи щитовидната функция са пестицидите и тежките метали. Хранителните дефицити също могат да забавят функцията. Вашата щитовидна жлеза се нуждае от специфични вещества, за да функционира оптимално включващи селен, цинк, йод и омега-3 мазнини.

Повечето лекари не диагностицират правилно щитовидната функция. Дори да го направят, те не лекуват правилно чрез оптимизиране на щитовидната функция с диета, добавки и правилните заместващи хормони. Това е проблемно, тъй като щитовидната функция играе жизнена роля в поддържането на здравословно тегло. Има няколко основни стратегии, които могат да оптимизират щитовидната функция и отслабването:

 • Направете си правилните тестове: тествайте TSH, T3 и Т4, както и щитовидните антитела, включващи Anti-TPO (MAT) и Anti TG (TAT). При някои хора може да се наложи по-задълбочено изследване чрез специфичен параметър, наречен “reverse T3”, за да се разбере дали причини, като тежки метали (например живак), пестициди, дрожди или дефицити на селен, витамин D, цинк или дори йод, могат да са причината за блокирана щитовидна хормонална функция. “Reverse T3” е спирачка, която възпрепятства щитоводните хормони от това да работят на правилните места. За съжаление, токсините и възпаленията повишават стойността на “reverse T3”. Дори другите параметри на щитовидната жлеза да са нормални, високите стойности на “reverse T3” означават, че Вашата щитовидна жлеза не функционира правилно.
 • Регулирайте храненето си: намалете соята, суровият кейл и други зеленчуци от групата на кръстоцветните (зеле, карфиол, броколи, китайско зеле, ряпа, репички, кресон, синап), които съдържат блокиращи щитовидната жлеза съставки. Знам, че това звучи объркващо предвид десетките им полезни свойства и за това може да ги консумирате ограничено, но не и сурови. Желателно е да консумирате повече дива риба, с ниско съдържание на живак и водорасли (Келп) за допълнителен йод, минералът, който е необходим за изграждане на щитовидните хормони. Тъй като хората ядат по-малко йодирана сол, това води до дефицит на йод. Излагането на повече флуорид и хлор също причиняват дефицит на йод. Тиквените семки и стридите са добър източник на цинк, а бразилският орех осигурява селен и йод.
 • Приемайте качествени добавки за укрепване на щитовидната жлеза: комплексни мултивитамини, съдържащи гореописаните нутриенти, плюс рибено масло и витамин D, така се създава една идеална хранителна база. Някои хора могат да се възползват от добавки с йод, но бъдете предпазливи от предозиране и си осигурете регулярно измерване на нивото на йода.
 • При нужда включете правилните щитовидни хормони: повечето лекари предписват само Т4 (L-тироксин), неактивна форма щитовиден хормон, който Вашето тяло трябва да превърне в активната форма Т3. Повечето хора се чувстват по-добре от биоидентични хормони – комбинация от Т3 и Т4.

КОРТИЗОЛ

Друг източник на съпротивление при отслабване е стресът. Той активира метаболитни пътеки, които причиняват покачване на теглото и инсулинова резистентност. Запомнете, стресът е отговор на стимулация, която Ви кара да се чувствате заплашени и не винаги е провокирана от истински обстоятелства, а по-сокро от възприятието, че ще бъдете атакувани (физически и психически).

По-голяма част от стреса, който изпитваме не е реален.  Притеснение, мисли, страх или проекция в бъдещето за това, което може да се случи, могат да станат истински стресови фактори. Колкото и да са краткотрайни те, ние ги носим със себе си и не знаем как да възстановим първоначалната си спокойна нагласа. Ако приживеете травма, тя може да тлее в тялото Ви дълго след като истинският стрес е елиминиран.

Стрeсът създава хормонални смущения, които причиняват покачване на теглото и инсулинова резистентност. Кортизолът е надбъбречен хормон, който помага да се движите по-бързо, да гледате напред, да чувате по-добре и “напомпва с гориво” Вашето кръвообръщение за повече енергия. Това е хормонът, който ни помага да оцелеем в случай на истинска опасност. Също така той блокира храносмилателния процес и забавя метаболизма. Всичко това е абсолютно нормално за кратки срокове от време на време и не представлява риск, но ако остане неустановен за дълго време, продължителният стрес и високите стойности на кортизол причиняват висока кръвна захар, повишават коремните мазнини, кръвното налягане, лошия холестерол и мускулната загуба. Вие не може да елиминирате стреса напълно, но може да го редуцирате, посредством медитация, йога и дълбока релаксация. Тези активности активират пътища, които насърчават намаляване на теглото и подобряване на общото здраве.

Ето някои идеи, които намирам за полезни за справяне със стреса:

 • Коригирайте мисленето си: Това е най-силният дългосрочен начин да бъдете щастливи и да намалите стреса. Ние често придобиваме навик да мислим негативно, което ни поддържа в състояние на стрес.
 • Практикувайте активна релаксация: Това може да бъде толкова лесно, като да се научите на дълбоко дишане или да правите сауна и парна баня, които повишават телесната температура, помагайки на тялото да се освободи от стреса и намали стрес хормоните… или опитайте медитация. Усвоявайки я тя може да бъде мощно оръжие в борбата със стреса.
 • Отделете време да бъдете човек: Отделете време да обичате и да контактувате с другите. Времето, отделено на семейството и приятелите, да обичаш и да бъдеш обичан е мощно лечебно средство.
 • Приемайте качествени добавки: Познати са редица нутриенти, като витамини В6 и В12, GABA, екстракт от пасифлора, които имат доказано подкрепящо надбъбречната жлеза действие и помагат на тялото да се справи със стреса.

ДИСБАЛАНС НА ПОЛОВИТЕ ХОРМОНИ

Нарушеният баланс на половите хормони като естрогени и тестостерон, може също да създадат проблеми с теглото. Наличието на твърде много естрогени причинява повишаване на теглото, независимо дали сте мъж, или жена. Знаете ли как месопроизводителите угояват добитъка, преди месото му да стигне до магазина? Те буквално го имплантират с естрогени.

И при мъжете, и при жените консумацията на твърде много захар, рафинирани въглехидрати и алкохол, стремглаво покачва естрогените. Поддържането на здрави черва култивира здрав метаболизъм на половите хормони. Твърде малко фибри и твърде много антибиотици увреждат червата, покачват естрегените, защото Вашето тяло не може правилно да детоксикира и екскретира метаболитните токсини.

Токсините от околната среда, богати на пестициди, се наричат ксеноестрогени. Те представляват глобален проблем, защото приети дори в минимални дози, действат като естрогени във Вашето тяло и дават погрешни сигнали на цялата хормонална система.

Симптомите на наднормен естроген при жените включват напрежение в гърдите, задръжка на течности, подуване на корема, тежък предменструален синдром, фибрози и усилено менструално кървене.

При мъжете, наднорменият естроген може да причини загуба на окосмяване (вкл. по гърди, крака и ръце), бирено коремче, мъжки бюст, напълняване.

Ниският тестостерон при мъжете, също може да ускори остаряването. Липсата на спорт, алкохола, стреса, токсините от околната среда или заболявания като диабет и дори хипофизни проблеми, могат също да намалят тестостерона. Ниският тестостерон причинява на мъжете и загуба на мускулна маса, натрупване на мазнини, води до сексуална дисфункция, намалено либидо, умора, мозъчна мъглявост и загуба на костна маса, водещо до остеопороза.

Интересен метаболитен факт е, че за производстовото на тестостерон и други полови хормони е необходим холестерол, а хранене на нискомазнинна диета и/или приемане на статини (лекарства, често изписвни при повишен холестерол), които блокират продукцията на холестерол в черния дроб, могат да повлият негативно на половите хормони.

Ако заподозрете дисбаланси в метаболизма на половите си хормони, желателно е да направите професионални хормонални тестове.

За да започнете да се грижите за половите си хормони, препоръчвам следното:

 • Хранете се, посредством  хормонално-балансирана диета: намалете значително или спрете изцяло консумацията на захар и рафинирани въглехидрати за сметка на качествените мазнини и фибри, които ще Ви помогнат да балансирате хормоните си.
 • Увеличето количеството фибри: лененото семе осигурава оптимално количество фибри и лигнини, които балансират хормоните. Дори само две супени лъжици дневно разтворени или добавени към салата биха били изключително полезни. Също така може да консумирате богати на фибри органични плодове и зеленчуци.
 • Елиминирайте запека: ако страдате от констипация (запек) имайте предвид, че тя действа негативно на Вашите хормони. Приемайте магнезий, витамин С и ленено семе ежедневно, за да помогнете за регулярната евакуация на Вашите черва.
 • Ограничете консумацията на алкохол и кафе: повишената консумация на алкохол и кафе излагат на риск черния дроб и бъбреците, което намалява детоксикацията и създава хормонални дисбаланси, повишени триглицериди и омазнен черен дроб.
 • Спортувайте редовно: спортът помага да се балансират хормоните, намалява естрогените и повишава тестостерона, което помага да намалите мазнините и да изградите мускулна маса.
 • Приемайте качествени добавки: ето някои нутриенти, които ще помогант за правилното действие на хормоните – цинк, магнезий, мака, L-аргинин, L-glutamine, L-glutathione, кризин (екстракт от растението пасифлора), трибулус и др.
 • Биоидентични хормони: ако установените дисбаланси, изискващи компенсиране с хормони, съветвам Ви да го направите с Биоидентични хормони. Това са хормонални молекули, напълно идентични с молекулите на човешките хормони. Получени са в лабораторни условия от натурални източници без наличието на химични примеси. Посредством използването им тялото получава липсващите хормони, без да бива афектирано от чужда намеса и риск от странични въздействия.

За повече информация може да посетите отделните информационни секции в www.detoxcenter.eu

Д-р Радослав Тошков

Detox Center

Използвани източници:

 • MD Mark Hyman
 • MD Robert Mercola
 • MD Thierry Hertoghe

 

Share with friends   

Автор:

The author did not add any Information to his profile yet

Comments 0

Вашият коментар