fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Хомеопатия – истини, заблуди и още нещо

Homeopatiq

Знаете великата загадка за яйцето и кокошката, нали? Кой знае колко много спорове е предизвиквала и продължава да предизвика навсякъде по света. Същото се случва, когато някой заговори за хомеопатия и лечение с хомеопатични средства.

Защо става така обаче?

Според Махатма Ганди, „хомеопатията лекува по-голям процент от случаи от който и да е било друг метод на лечение, и без съмнение е по-безопасна, по-икономична и най-завършената медицинска наука“.

Нека да видим доводите ЗА и ПРОТИВ подобно твърдение.

Какъв метод е хомеопатията и за какво се използва

Някои описват хомеопатията като холистичен метод за лечение на природна основа, който функционира според идеята за „нещата, причинили заболяването, могат да го излекуват“. Така е смятал и Самюел Ханеман – основоположникът на този метод от алтернативната медицина. В неговото разбиране за хомеопатия се отличават два принципа – за лекуване на подобното с подобно и за ниска дозировка на медикаментите. Според тези първоначални постулати на хомеопатиятата, лечебният ефект остава постоянен и при по-ниски концентрации на лечебното вещество, подсилено чрез динамизация[1].

Друга теория гласи, че хомеопатичните препарати предизвикват имунни смущения в организма, при които той се принуждава да се защити с производство на антитела. Те са насочени към патогена, който се съдържа в лечебния препарат, но според основите на хомеопатията това няма как да се случи.

За добро или лошо, при провеждане на лечение с хомеопатията се подхожда различно към състояния с остра симптоматика или хронично заболяване. В който и случаи да се прилага лечение, то няма за цел изграждане на нови тъкани или премахване на увреждането им, а по-скоро подобряване функцията на вече работещите.

Смята се, че хомеопатиятата възприема тялото като сложна система, която има способността да се самоизлекува, а при боледуване симптомите сочат за нарушена хармония в целия организъм. И не само – лечението на което и да е състояние изисква поглед към физическото, емоционалното и психическото здраве, а не само конвенционално лечение с хапчета.

Какви болести могат да се лекуват с хомеопатия

Практически няма никакви странични ефекти от приема на хомеопатични лекарства, които са съобразени със състоянието на лекуващия се. Най-малкото поради това, че концентрациите са много ниски.

Въпреки това има някои важни условия, които трябва да са налице, за да може да се извърши успешно лечение с хомеопатия, а именно:

 • Организмът да бъде в кондиция за предписаното лекарство. При състояния като инфаркт на миокарда, обезводняване, тежка пневмония и хипертоници се прилага конвенционално лечение, а не хомеопатия;
 • Болестта трябва да е причинила обратими изменения в тъканите, за да се стимулират естествените защитни и регенеративни сили на организма. Това вече обяснихме защо е така – с хомеопатия се подсилват вече изградени тъкани;
 • Трябва да се определи точното заболяване или състояние, за което е нужно хомеопатично лекарство. Има болести, които не подлежат на лечение с хомеопатия като множествена склероза, хепатит С и други.

За да се спазят всички условия, необходими за ефективно лечение, лекарят-хомеопат трябва да получи информация за:

 • Всички ваши оплаквания и болки
 • Подробно описание на вашите предишни боледувания
 • Хронични или вродени заболявания
 • Фамилна обремененост
 • Общо ниво на физическо и психическо здраве
 • Двигателна активност, спортни активности и други

Всичко това е необходимо, за да се спази основния постулат за лечение с хомеопатия – лечение на всички органи и системи заедно, а не по отделно. За тази цел се подбират лекарства, които в определена дозировка за полезни за вас и вашите защитни сили. Към хомеопатични средства не се привиква и няма странични нежелани ефекти от приема им.

Болестите и състоянията, които подлежат на лечение с хомеопатия, са:

 • Остри заболявания – ангина, синузит, ларингит, остър бронхит при деца, фарингит, ринит
 • Болести на храносмилателната система – остър гастрит, колит и проктит, обикновени афти и диспепсия, остър вирусен хепатит и други
 • Болести на отделителната система – остър цистит, остри бъбречнокаменни кризи
 • Болести на мъжката полова система
 • Болести на женската полова система – дисменорея, болезнена менструация, остри вирусни инфекции на дихателните пътища и други
 • Множество алергии

Всъщност списъкът е огромен – в него влизат още кожни заболявания, ревматични болести, наранявания и травми, нервни и психични болести. Самите хомеопатични лекарства се приготвят от извлеци и екстракти от растения, материали и животински продукти. Всички те преминават обработка, както и многократно разреждане и така до получаване на търсения състав.

Лечение, хранене и начин на живот според хомеопатията

Обикновено хомеопатичните лекарства са във вид на гранули, глобули,, капки или течност, но се срещат и хапчета. При консултацията с лекар-хомеопат следва да му зададете въпроси относно това как трябва да приемате лекарството си, колко често и дали има храни или напитки, които могат да му попречат.

В световен план, броят на лекарите, които практикуват лечение с хомеопатия, се увеличава. В политиките на някои страни (Германия, Франция) залягат и мерки за покриване на това лечение от държавния бюджет.

За бременни жени и кърмачки хомеопатията е често препоръчван метод, тъй като лекарствата нямат противопоказания, нито странични ефекти.

Няма как предварително да се укаже времето, необходимо за лечение и затова е необходимо както лекарско, така и самонаблюдение. Особено при остри състояния, то трябва да бъде още по-силно застъпено.

В България, според Закона за здравето, регламентиращ „неконвенционални методи“, хомеопатия могат да практикуват само медиците, които имат двугодишен курс на обучение по хомеопатична практика и притежаващи удостоверение, издадено и подписано от ВУЗ.

Медицински и научни уточнения

В по-голямата си част съвременните научни изследвания не подкрепят хомеопатията и отхвърлят нейните възможности. Дали това е така заради конфликт на интереси или заради действителна безполезност на хомеопатичните лекарства?

Едно е сигурно – не може да се твърди, че с хомеопатия се лекуват всички заболявания, защото това не е вярно. Тя няма и нищо общо с фитотерапията, въпреки че много хора ги бъркат.

Неотдавна във Washington Post се появи материал, в който се разглеждат 12 различни истории от различни точки на света. Тези истории са от хора, които са използвали хомеопатията за лечение на свое заболяване и са постигнали подобрение, но случайно разказите им не присъстват в информацията в Wikipedia по въпроса.

Ето и някои любопитни факти:

 • 95% от педиатрите във Франция изписват хомеопатични лекарства
 • Налице са много клинични доказателства за ефективността от хомеопатия при различни заболявания, които могат да се открият в престижни журнали – BMJ, Chest, Rheumatology, Pediatrics, Journal of Clinical Oncology, European Journal of Pediatrics и още много
 • Швейцария е финансирала и организирала най-мащабното проучване за ролята на хомеопатията при лечение на респираторни инфекции на горните дихателни пътища и на респираторни алергии. 24 от 29 случая са доказани като ефективни и с позитивно влияние за оздравителния процес

Още много доказателства   за ползите от прилагане на хомеопатия може да намерите в сайтове като GreenMedinfo, US National Library of Medicine National Institutes of Health и други авторитетни източници.

Много хора се съмняват в ефективността на хомеопатичните продукти въпреки че самите те не са ги изпробвали. Дали хомеопатията няма да е точно този метод, който търсите за подобряване на здравето? Единственият начин да разберете е като опитате сами. За разлика от антибиотиците, хомеопатичните лекарства няма да ви навредят или да ви отровят.

Приемайте всеки съвет с критично мислене и винаги разглеждайте обстоятелствата в контекста на общото си здраве. Така ще намерите най-доброто за вас в лицето на стандартната или алтернативната медицина.

[1] Динамизацията представлява процес, при който разтворът се разклаща в определена посока и дори се удря в предмет, за да се разреди и усили неговата сила

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар