fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Хелаторна терапия – приложения и особености

Helatorna_terapiq

Какво странно на пръв поглед име, нали? А какво означава хелаторна терапия всъщност?

От гръцки „хелация“, което се превежда като нокът в буквален смисъл, а разгледано в медицински контекст, хелацията е процес на извеждане на тежки метали и токсини от организма.

Защо нокът обаче? Защото хелиращото вещество действа като нокът, който се забива в метален атом и задейства процеса на хелация.

Хелация и хелаторна терапия – основни понятия

Хелацията е метод, с помощта на който даден аминокиселинен комплекс, наречен EDTA, влиза в контакт с определени положително заредени метали и други субстанции, той ги отстранява от организма. Такива субстанции могат да бъдат живак, мед, калций, магнезий, манган, плутоний и олово. Чрез прием на съединение, което има хелаторни свойства, може да се отстранят тези неблагоприятни за организма елементи, като целият процес се описва като хелаторна терапия.

Представете си запушен канал, който има нужда от химикал, за да го отпуши. Когато този химикал бъде приложен, той отпушва и разтваря наместилите се елементи и продължава по пътя си през ВиК системата. Алгоритъмът при хелаторна терапия е сходен, само че се извършва в тялото и е напълно естествен процес, тъй като храносмилането и усвояването на вещества включва хелация на протеинови вещества с минерали.

Един от най-често използваните и доказано ефективни хелатиращи агенти за хелаторна терапия е EDTA (етилен-диамин-тетра-ацетна киселина). Представлява аминокиселинен комплекс, признат за остраняване на токсични вещества и ефекта от тежки метали. Има данни и за положителното ѝ влияние върху някои метаболитни нарушения, както и върху нивата на холестерол.

EDTA се прилага изключително за лечение на съдови болести и като цяло при състояния, които се дължат на уплътняване на артериите. Има множество свидетелства от научноизследователски проекти, които свидетелстват за ефикасността на съединението. Освен за сърдечносъдови заболявания, хелаторна терапия може да се прилага и при лечение на диабет и аутизъм, атеросклероза и други.

Ползи от хелаторна терапия

Мнозинството учени твърдят, че ефектът от хелаторна терапия се дължи на това, че се премахват металните катализатори, причиняващи прекомерно разпространение на свободни радикали. Това всъщност намалява степента на окисление на липидите, ДНК, липопротеините и ензимните системи, което е напълно противоположно на нормалното състояние на организма.

Чрез хелация и хелаторна терапия се обръща това действие и започва оздравителен процес, като се премахват калциеви и медни аниони от кръвния поток. Могат да се отстранят и плаки, натрупали се по артериалните стени, което може значително да подобри притока на кръв към артериалните мускули.

С хелаторна терапия могат да се минимизират и активните свободни радикали в организма, които нарушават функционалността на клетките и причиняват липидна пероксидация. Приемайки EDTA значително се редуцират нивата на тези радикали, а за още по-добър ефект се препоръчва прием на антиоксидантни добавки като витамин С, А и Е. Всичко това ще помогне за укрепване на стабилността на клетъчните мембрани и тяхното стабилизиране.

Ето и още няколко постижими с хелаторна терапия резултати:

 • EDTA съединението премахва токсични метални йони като калций, живак, мед, алуминий и олово. Когато това се случи, клетките започват да се възстановяват и да отблъскват нарушителите, а това е ключова способност на организма с оглед на изключително замърсената околна среда и атмосферен въздух
 • За EDTA се смята, че намалява образуването на тромбоцити в кръвта, което подобрява нейните способности за преминаване дори в тесни артерии.
 • EDTA оптимизира съотношението между добър и лош холестерол. Установено е, че приети в комплекс с витамини и минерали, те повишават добрия и намаляват лошия холестерол в кръвта
 • Инфузия с EDTA отстранява калция от кръвта, който обикновено е привлечен от плаките и тъканите в тялото, ако е в излишък
 • На хелаторна терапия се подлагат и лица с психични проблеми за подобряване на мозъчните функции и памет след изчистване на токсините

Видове хелаторна терапия в DeTox Center

В зависимост от начините на провеждане можем да говорим за два вида хелаторна терапия:

 • Инфузионна хелаторна терапия – провежда се чрез венозна инфузия на хелаторен агент и е изключително ефективна. Има строга последователност, която се следва задължително, за да е максимално ефективна. Включва се снемане на пълна анамнеза и обстоен медицински преглед плюс серия медицински изследвания според индивидуалното състояние на пациента
 • Неинвазивна хелаторна терапия – в нея са изчистени недостатъците на инфузионната терапия, като хелаторите могат да се приемат орално или анално.

За страничните от хелаторна терапия

При правилно и внимателно провеждане на хелаторна терапия не би следвало да има рискови ситуации,. Понякога при инфузионна хелаторна терапия могат да се появят странични ефекти като:

 • Главоболие – при пациенти с ниска кръвна захар
 • Локални кожни реакции – при пациенти с дефицит на витамин В6
 • Стомашен дискомфорт или гадене – отново поради липса на витамин В6
 • Диария – среща се изключително рядко
 • Отпадналост и виене на свят – при хора с високо кръвно налягане, което се понижава вследствие на проведената хелаторна терапия или при липса на магнезий и цинк
 • Висока температура и схващания при много малък процент от пациентите, като и в двата случая помага прием на магнезий

А при неинвазивна хелаторна терапия рядко се срещат странични ефекти. Ако има такива, те са гадене, лека отпадналост и мускулни схващания. Те обикновено са поради дефицит на магнезий или недостатъчно количество вода.

Противопоказания 

Бременни или кърмещи жени, лица с бъбречни заболявания и силно изтощени пациенти не бива да се подлагат на хелаторна терапия.

При всички останали случаи е задължителен приемът на хранителни добавки с високо съдържание на витамини и минерали – калций, цинк, селен, витамин С, витамини от В група, като за това има специфични правила. С тях ще ви запознаят специалистите в DeTox Center, както и ще отговорят на всички ваши въпроси за хелаторна терапия. На всеки, започващ терапията, се правят предварителни изследвания, диетичен режим и лечебен план, срок на терапевтичното лечение и план за суплементация.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар