fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Генетични изследвания – пътят към вашето здраве

Genetichni_izsledvaniq

Живеем в изключително динамични и натоварени времена, в които рядко се улавяме да мислим за вредата от стреса, хилядите ангажименти и последиците за природата. Всъщност всичко това влияе на нас, хората, и ние сме отговорни както за бъдещето на света, така и за нашето собствено. С помощта на генетични изследвания могат да се установят персоналният генетичен статус, особеностите на организма и потенциалът за създаване на здрави деца, които да продължат делата ни.

Всъщност пренаталните генетични изследвания са може би най-разпространените в България генетични изследвания, но съществуват още много различни видове.

Те са застъпени в нашия Център за Иновативна Медицина, защото искаме да отговорим на нарастващото търсене на модерни превантивни методи за здравеопазване, които се реализират на индивидуална основа. И по-точно – реализирането на генетични изследвания за всеки човек, който реши, че има нужда от тях, тъй като резултатите са строго индивидуални и персонализирани. Това е и идеята на всички генетични изследвания – да предостави конкретна информация за здравното състояние въз основа на документирани и научно доказани генетични маркери.

Защо са необходими генетични изследвания

Традиционната медицина, която усилено акцентира върху диагностиката и лечението на понякога неизвестни за пациента болести, е широко разпространена в България. Свикнали сме да отидем с оплакванията си при личен лекар, който може дори да не обърне внимание на всички ваши минали заболявания или хроничните ви заболявания. Той ви препраща при специалист, който изписва някакви лекарства за някаква инфекция, но каква ли е тя? А какво ли могат да ви причинят лекарствата, които обикновено са антибиотици?

Тук се намесват повечето генетични изследвания, които не се появяват в съзнанието на голяма част от хората, когато заговорим за превенция. Всъщност лекарите сякаш неглижират значимостта на подобни изследвания, като продължават да разчитат на традиционни методи, които дават бърз ефект, но с цената на други негативни последствия в дългосрочен план.

За да се изгради култура на предвиждане и превенция, а не само на диагностика и лечение, е нужно да се обърне по-голямо внимание на дадени генетични изследвания. Чрез тях може да се получи много прецизна и актуална информация за здравословното състояние на пациента, както и да се подпомогне диагностицирането на генетично заболяване и неговото лечение.

Самите генетични изследвания са уникални с това, че предоставят значителен обем информация, която не може да бъде извлечена с друг тип изследване.

Кога се препоръчват генетични изследвания

Освен ако не решите по своя преценка, генетични изследвания се назначават главно в следните случаи:

  • За жени, които планират бременност на възраст над 35 години
  • Лица с установен риск от наследствена болест
  • Жени с прекъснати бременности или спонтанни аборти
  • Лица с диагноза за наследствена болест, вроден дефект или със семейна история за наследственост
  • Тестване за различни видове рак, ако има фамилна история
  • При определяне на бащинство
  • Скрининг на новородено

Разбира се, това не са единствените случаи, при които се правят генетични изследвания. Ето и кои са всички видове генетични изследвания, обединени в една концепция – 4P Genomics.

Видове генетични изследвания в DeTox Center

Подредени по азбучен ред, в няколко поредни статии ще ви представим всички персонализирани генетични изследвания, които можете да направите в DeTox Center.

Генетични изследвания – А

ALOPECIAGEN – превантивен генетичен тест срещу андрогенна алопеция (косопад)

Тестът се насочва към андрогенните рецептори и други 3 полиморфизма, които участват в развитието на андрогенна алопеция. Профилът анализира и позволява да се направи разграничение между 3 рискови трупи преди появата на симптоми. В зависимост от резултатите може да се препоръча лечение, да се обобщят препоръки и съвети за начин на живот и други.

Генетични изследвания – В

BASICGEN – Основен превантивен генетичен тест

С този тест може да се направи общ преглед на някои показатели като метаболизъм на липидите, въглехидратите, лактозата и хомоцистеина. С BASICGEN могат да се открият и непоносимост към лактоза, нужда от витамини, имуннозащитни пропуски, както и да се анализират детоксикиращи маркери.

BRAINGEN – този тест позволява да се анализират генетичните полиморфизми, които участват в развитието на болестта Алцхаймер. С него се търсят и конкретните причини за тях, като целта е да се предприемат превантивни мерки, ако е възможно.

Генетични изследвания – С

CARDIOGEN – това е едно от най-търсените генетични изследвания, тъй като се отнася за сърдечно-съдовите заболявания. С CARDIOGEN се анализират генетични и негенетични параметри, за да се открият взаимодействията между генетичната предразположеност и околната среда. Този тест е насочен към група генетични маркери и може да помогне за ранна превенция на атеросклероза, както и да установи нарушения в организма като оксидативен стрес, липиден метаболизъм, тромбоза и други.

COLOGEN – превантивен тест за спорадичен колоректален карцином. Той изследва генетични полиморфизми, насочени към растежа на клетките, тяхната пролиферация, диференциация и клетъчна смърт.

CROHN’S DISEASE – Генетичен профил за оценка на предразположеността към болестта на Крон. Това е хронично възпалително заболяване, което е свързано с поява на язвени изменения в храносмилателния тракт.

Генетични изследвания – D

DENTYGEN – персонална превенция на периодонтит – това е възпаление на тъканите, които държат зъба в костната алвеола.

DETOXGEN – детоксикационен капацитет във фази I и II. Този тест е от онези генетични изследвания, които са подходящи за хора със спортни цели, по-активно ежедневие и живущи в големи градове. И не само – всеки, който иска да научи повече за детоксикирането на различни елементи в организма – токсични съединения, хербициди, никотин, алкохол и други.

DIABETOGEN – индивидуална превенция на диабет тип II. За тази болест има принос генетичната предразположеност, а тестът изследва генетичните вариации, които позволяват ранно откриване на механизмите, свързани с диабет от втори тип.

Това е първата част от няколко статии, посветени на всички генетични изследвания и тяхното значение за начина на живот и спортния потенциал. Очаквайте скоро и втора част!

Тук може да се запознаете с изброените генетични изследвания, които може да извършим в DeTox Center, а това е формата за контакт, на която може да изпращате вашите въпроси относно генетични изследвания.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар