fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Генетични изследвания – пътят към вашето здраве [част 3]

Close up image of human hand holding test tube. Science concept

Превенцията или лечението на която и да е болест могат да бъдат оптимални, ако познавате максимално добре гените си. Те определят в много голяма степен живота и здравето ви, затова посвещаваме вече трета статия на различните генетични изследвания.

Чрез този вид изследвания може да се установи как реагирате на даден стимул от външната среда, как се отразява на вашия начин на живот и цялостната кондиция. По отношение на спортните постижения например, поне 50% е тежестта на вашите гени за това колко успешни може да бъдете в даден спорт. Приблизително същият процент се отнася и за вариациите в телесното тегло, като с помощта на генетични изследвания могат да се установят хранителни непоносимости, кои храни обработвате и усвоявате по-добре от други, както и да се приспособят нови принципи на хранене според вашите гени.

Не на последно място, гените имат роля и за развитие на немалко различни заболявания. Съществуват болестни състояния, при които има генетична предразположеност като някои видове рак, неврологични заболявания, невромускулни заболявания и други.

Важно е да знаете, че генетична предразположеност не е еквивалентно на задължително развитие на болестта. Единствено рискът за човек с унаследяване е по-висок, но не е абсолютно сигурно, че той ще пострада от болестта.

В такъв случай, дали провеждането на генетични изследвания е подходяща превантивна мярка за по-добър и спокоен живот за вас? Нека видим.

За кого са препоръчителни генетични изследвания

При наличието на роднина с вроден дефект, наследствена или автоимунна болест, както и с друга семейна история за наследственост, това би било достатъчна причина да помислите за подходящия вид генетични изследвания.

Също така генетични изследвания се препоръчват и се  правят от хора с установен риск от наследствена болест, както и при жени, планиращи зачеване.

Решението за провеждане на генетични изследвания си заслужава тогава, когато знаете, че някой в семейството ви е носител на променен ген. Подлагайки се на генетични изследвания вие ще разберете дали сте носители на този ген и до каква степен има риск за вас. Провеждането на генетични изследвания е желателно и може да се окаже решаващо и в следните случаи:

  • Като превантивна мярка и за овладяване на свързани симптоми
  • Нуждаете се от информация за евентуално заболяване, която да вземете предвид при създаване на деца
  • Искате да разберете дали сте унаследили мутирал ген от родителите си

И така, в част 1 и част 2 разгледахме последователно различни генетични изследвания, като сега продължаваме с LIPIDGEN.

Видове генетични изследвания в DeTox Center

Генетични изследвания – L

LIPIDGEN – този генетичен тест е специализиран метод за откриване на нарушения в липидния метаболизъм, както и за индивидуална превенция на атеросклероза.  Тестът предоставя информация за точните причини, които водят до нарушаване на липидната обмяна, както и анализира набор от генетични полиморфизми, свързани с развитието на атеросклероза.

Генетични изследвания – M

MACULAGEN – представлява генетично изследване, което отчита дали е налице възрастово обусловена макулна дегенерация (AMD). Конкретната форма, която подлежи на анализ с MACULAGEN, е така наречената суха (атрофична) форма – причинява се от стареене и изтъняване на тъканите на макулата.

Генетични изследвания – N

NEUROGEN – предназначен да изследва полиморфизмите, които имат пряка връзка с оксидативния стрес и детоксикацията. Нарушенията в тези активности имат връзка с развитието на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и други.

NICOTINEgen – тестът изследва някои генетични вариации, отнасящи се до никотиновото пристрастяване. Такъв тест може да се окаже ключов при никотин-заместваща терапия или за подходящо лечение на зависимостта от никотин.

Генетични изследвания – O

OSTEOGEN – този генетичен тест изследва няколко генетични вариации, свързани с развитието на остеопороза. Препоръчителен за жени в менопауза, както и за лица с унаследяване или приемащи хормонални препарати.

OXIGEN – изключително приложим в наши дни, когато въздухът става все по-замърсен, също както и водата и хранителните продукти. Тестът служи за анализ на индивидуалното взаимодействие между околната среда и генетичната предразположеност. Иначе казано – как реагирате на патогенни организми, справяте ли се със свободните радикали, възможно ли е да имате хранителни дефицити и други. Препоръчва се при спортуващи, както и при хора с хронични или възпалителни заболявания и хора, изложени на радиация или инфекциозни агенти.

Генетични изследвания – P

PROSTATEGEN – един отличен генетичен тест за превенция на спорадичния рак на простатата при мъжете. Изключително необходим при лица с фамилна обремененост.

PHARMAGEN ПАСПОРТ – вж. още PHARMAGEN – представлява общ фармакогенетичен профил на едно лице. С помощта на този тест се отчитат най-подходящите начини за лечение и най-ефективните лекарства, като това може да е незаменимо в спешни случаи или при пътуване зад граница.

Генетични изследвания – W

WEIGHTGEN – вж. още WELL-BEING – тестът WEIGHTGEN хвърля нова светлина върху физиологичните особености, разхода на енергия, приема на калории, метаболитните процеси и други фактори, влияещи върху телесното тегло. Резултатите задължително са индивидуални, както при всички генетични изследвания и включват персонални препоръки за хранене, които да ви помогнат в мисията по отслабване.

За пълен списък на генетичните изследвания последвайте този линк. Менюто в лявата част на екрана ще ви помогне да се ориентирате в азбучно подредените тестове.

Може да разчитате на нас за допълнителни въпроси, на които ще отговорим с удоволствие. Ние знаем колко важни са генетичните изследвания и че пътят към тях понякога е по-труден и дълготраен. В зависимост от това кои генетични изследвания желаете да проведете, може да са необходими по-голям брой посещения, за да бъдете консултирани максимално добре. След изборa на генетичен консултант решението за провеждане на генетичните изследвания е най-трудната задача. Ние сме насреща, за да ви помогнем!

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар