fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Генетични изследвания – пътят към вашето здраве [част 2]

Genetichni_izsledvaniq

Появата на нови заболявания и усложнения със здравето налага търсенето на по-добри и съвременни методи за лечението им. В международната картина на медицината се открояват една група изследвания, които с удивителна точност дават персонална информация за пациента. Това са различните видове генетични изследвания, които предоставят важна информация за здравето на дадено лице.

С помощта на генетични изследвания могат задълбочено да се потърсят и открият причините за дадено заболяване, да се обясни появата на определени симптоми и поставянето на диагноза. С други генетични изследвания се проследяват рисковете от развитие на дадено заболяване или предразположеността към някои болести. Всъщност разнообразието от генетични изследвания е наистина голямо и използването им като персонализиран диагностичен метод може да бъде от голяма полза както за поставяне на диагноза, така и за премахване на несигурността и безпокойствието.

Всеки ли има нужда от генетични изследвания

По време на професионално генетично консултиране може да се определи каква е ползата от различните генетични изследвания и кои са най-подходящи конкретно за вас. Чрез консултацията ще се анализира вашето комплексно състояние, факторите, оказващи влияние върху физическото и психическото здраве и необходимостта от провеждане на генетични изследвания.

Не може да се направи заключение, че всеки от нас трябва да предприеме провеждане на генетични изследвания, но има случаи, в които това е препоръчително, като например:

  • Някой от семейството ви има генетично заболяване и искате да научите дали има риск и за вас (най-често тестовете са за рак на дебелото черво или генетично изследване при рак на гърдата, както и за диабет)
  • Вие или вашето дете имате симптоми на генетично заболяване и искате да потърсите биологичната причина за него
  • Планирате бременност на по-късен етап и желаете да проведете генетични изследвания, за да проверите състоянието си
  • Преживели сте спонтанен аборт или имате прекъсната бременност
  • За определяне на бащинство

Видове генетични изследвания – общ план

Най-общо могат да се разделят на четири групи както следва:

  • Диагностични генетични изследвания – при лица, които вече имат дадени симптоми
  • Предиктивни (прогнозни) генетични изследвания – при лица, които все още нямат симптоми, но се търсят генетични промени, които сочат към риск от развитие на заболяване
  • Тестове за носителство – за идентифициране на лица, които са носители на мутирало копие на ген, свързан с дадено заболяване
  • Фармакогеномни генетични изследвания – с тях се проверява индивидуалната чувствителност на човек към определена терапия

Видове генетични изследвания в DeTox Center

Генетични изследвания – Е

EMOGEN – Представлява превантивен генетичен тест за установяване на емоционална нестабилност. Изключително широко приложим с оглед на нарастващия стрес в работната среда, този тест анализира полиморфизми, свързани с метаболизма на серотонин и допамин, както и техния метаболизъм.

Генетични изследвания – F

FEMGEN – чрез този тест се определя какъв е рискът от нежелани реакции при хормонозаместваща терапия. Според резултатите от него могат да се изготвят препоръки за дозировка и вид лечение, което съответства на даден пациент.

Все повече се срещат дисбаланси на хормоните на щитовидната жлеза, както и автоимунни заболявания основно при жени. В голяма част от конвенционалното лечение, лекарите предписват хормоно заместителни медикаменти, които обаче носят своите рискове. Да не говорим, че приемът на хормони може да бъде и доживотен. В такива случаи генетичното тестване може да даде много добра обективна представа за това до каква степен хормонозаместващата терапия е подходяща за пациента и ако не е – какво друго лечение да се предприеме.

Подробна информация за FEMGEN ще откриете на страницата за генетични изследвания.

FITGEN – За всички, които се интересуват от спортните си способности и заложби. Този тест анализира генетични полиморгизми, които имат връзка с енергоразхода, мускулния капацитет, възстановяването след натоварване и издръжливостта. Правейки такъв тест, вие ще разберете кой спорт е най-подходящ за вас, защото може да се окаже, че не е добре да плувате, а да сте били на плуване години наред.

Генетични изследвания – G

GLAUCOMAgen – тестът анализира генетични полиморфизми, които са свързани с появата на ексфолиативна глаукома. Това е заболяване, при което продължително време се натрупва ексфолиативен материал и пигментни клетки, повишаващи вътреочното налягане. Всичко това води до ексфолиативна глаукома, чието лечение включва медикаментозна терапия, лазер и хирургична намеса.

GILBERT’S SINDROME – Синдромът на Жилбер се причинява от повишаване на натуралния пигмент билирубин в кръвта и се среща основно при хора, които са генетично предразположени. С този тест се установява дали има такава предразположеност чрез съставяне на генетичен профил.

Генетични изследвания – F

FRUCTOSE INTOLERANCE – фруктозната непоносимост е състояние, при което хапвате няколко плода и получавате газове, подуване на стомаха и други неприятни симптоми за фруктозна малабсорбция. Тя е една от най-често срещаните хранителни непоносимости наравно с глутеновата непоносимост. Чрез теста се прави генетичен профил за оценка на предразположеността към наследствена фруктозна нетолерантност.

Генетични изследвания – K

KIF6 STATIN – този тест е препоръчителен преди лечение със статини, които обикновено се предписват при хиперхолестеролемия – повишено количество холестерол в кръвта или или за лечение на коронарни болести. Някои хора имат изявена чувствителност към някои статини и поради това индивидуалната оценка за толерантност към тях е препоръчителна.

Генетични изследвания – L

LACTOGEN – при недостатъчно производство на ензима лактаза организмът не може да разгради лактозата от млечните продукти и в такъв случай можем да говорим за лактозна непоносимост. Тя бива три вида – вродена, първична и вторична. С провеждане на LACTOGEN тестуване се оценява предразположеността към такава непоносимост, което може да е от изключителна важност за здравето на пациента и изготвянето на индивидуален хранителен режим с позволени храни.

Вижте всички генетични изследвания, които се извършват в DeTox Center, а при допълнителни въпроси ще ви консултираме на посочените контакти, за да открием правилния път към вашето здраве.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар