fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Фитотерапия и лечение чрез билки

Lechenie_chrez_bilki

В България около 250 растителни вида намират приложение в лечението на различни заболявания, а около ¼ от всички фармацевтични лекарства, които се изписват сега, са съставени от билки и билкови екстракти. Фитотерапията е част от природонаучната медицина, която има сериозни традиции и направления за лечение чрез билки.

Какъв вид медицина е фитотерапията

Комбинацията от билки, които въздействат върху ензимните системи и задвижват оздравителния процес, са в основата на фитотерапията.

Този клон на медицината се опира на съвременни научни изследвания за биохимичния състав на растенията, както и за техните лечебни свойства. Самият термин „фито“ от гръцки език означава „произлязъл от билки“, което е определящо за разбирането на този метод на лечение.

За фитотерапията е характерна добра поносимост и липса на странични ефекти, като същевременно билките са ефективни и леснодостъпни за повечето хора. Фитотерапия се използва широко в Азия, Индия и все повече в Европа, тъй като лечебните растения заемат много важно място в справянето с различни заболявания и състояния.

Според информация на Световната здравна организация (СЗО), около 80% от населението на Земята използва билково лечение и фитотерапията за първична медицинска помощ. И дано този процент да става все по-голям, защото е необходимо повече хора да приемат значимостта на лечебните растения и силата на фитотерапията, която може да се използва и за създаване на по-добри хранителни добавки и лекарства. Дори в момента една голяма част от най-широко разпространените лекарства са на растителна основа.

Обикновено фитотерапията има две основни характеристики, които очертават успеваемостта на лечението с нея:

  • Перорален прием или външно приложение на избраните фитотерапевтични средства
  • Необходимост от дългосрочно приложение или прием и бавно действие, но липса на странични ефекти и трайни резултати

С фитотерапия могат да се лекуват психични заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната, храносмилателната, нервната система. Билките могат да се използват и при инфекциозни състояния и хронични заболявания, като трябва да се подхожда внимателно с начина на приготвяне и дозировката във всеки случай.

Видове препарати за фитотерапия

Най-предпочитани са етеричните масла, сушените билки и много видове чай, а все повече хора предпочитат и лечебни балсами, кремове и мазила.

Силата на фитотерапията произлиза от природата и ефективното извличане на вещества от лечебни растения. Има различни методи, чрез които се подготвят различни консистенции на лекарствени форми, като най-разпространените са:

Чай

Един от най-популярните и приятни начини за приготвяне на лечебна напитка от растения със запарка. Има два вида чай – настойка и лечебна отвара. Настойката е обикновено запарване на растението с гореща вода, а за да приготвите отвара е необходимо растението да поври във гореща вода.

По-нежните цветове и листа е по-добре само да се запарват, за да не се унищожат полезните им съставки. Други части като корени, кора или семена, трябва да се варят и е необходимо водата им да изкипи.

Тинктура

Това е друг метод, който се използва за фитотерапия, като екстракт от лечебното растение се поставя във вода, смесена с оцет, алкохол и глицерин. Тези разтворители успяват да извлекат химически вещества от растенията, като може да се използва тинктура и за компреси или вани на краката. Тогава трябва да се смеси с вода.

Хапчета и капсули

Не е тайна, че сме свикнали да се лекуваме бързо, достъпно и обичайно с хапчета. В аптеките има по 3-4 различни производителя минимум за даден вид лекарство и фармацевтите могат да бъдат много изобретателни в предлагането им. Има една подробност обаче – някои хора не искат традиционните хапчета от аптеката, например антибиотици и НСПВС. Алтернативен вариант понякога е фитотерапия и капсули със съставки от растителен произход.

В Herbamedica има изобилие от натурални продукти, съставени от билки или растителни екстракти, подходящи за фитотерапия. Хранителните добавки на Хербамедика са разделени на функционални области или според заболяването, за което са полезни.

Сиропи

Много полезни и предпочитани при заболявания на гърлото и дихателните пътища, сиропите са още едно проявление на фитотерапията. Може да се приготвят с мед, захар, тинктура, билкови сокове и други.

Лекарствени масла

Освен за фитотерапия, лечебни масла могат да се използват за подправяне на храни и салати, както и за масаж на тялото. Лечебните масла се получават от растителни масла – зехтин, бадемово или сусамово масло и други.

Балсами

Подходящи за външно приложение при нарушения на кожната тъкан, при рани и ожулвания, против обриви, напукани устни и т.н.

Течни мехлеми

Последната форма на фитотерапия, която е предназначена за локално приложение и обикновено има загряващ ефект. Преди да се използват е добре да се проверява чувствителността на кожата, за да не се получи алергична реакция.

Защо да изпробвате фитотерапия в DeTox Center

Във всеки терапевтичен план е заложена фитотерапия като градивен елемент за оздравяване. Над 200 вида билки са добре познати и използвани от нашите терапевти, които ги използват при фитотерапия под различна форма – сиропи, мехлеми, капсули, таблетки, ампули за перорална употреба и други.

За лечение и фитотерапия на някои основни нарушения и възпаления в организма се прилагат повече от 60 продукта на Хербамедика, като сред производителите на растителни и натурални продукти ще откриете:

Плантапол – Испания – производител на натурални продукти и екзотични сокове

Пламека – Испания – производител на разнообразни билкови продукти, екзотични сокове Алое Вера и Нони

Маригот – Ирландия – производител на натурален комплекс от червени водорасли, използвани в серия продукти под наименованието Coxamin

НутраЛаб – Канада – производител на масло от вечерна иглика, което е ключова съставка на Прим Ойл

Sanum Gmbh – производител на хомеопатични препарати и препарати за фитотерапия

Nutrisan – производител на витаминни и фитотерапевтични комплекси – NutriC, NutriEssentials и други.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар