fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

EDTA: побеждава сърдечно-съдовите заболявания, високото кръвно налягане и артериалните блокажи

Днес е наложително за всеки, с високо кръвно налягане, проблеми на простатата, сърдечно-съдови заболявания, хронична умора или рак, да отърве тялото си от тежките метали. Токсичните тежки метали като олово, живак, алуминий, кадмий и арсен, е  клинично доказано, че увреждат и/или предизвикат дисфункция в артериалната стена. Многобройни изследвания са установели, че нарушената ендотелна функция (в артериалните съдове) е свързана с всички големи  сърдечни заболявания. Сърдечното заболяване е крайният резултат от увреждането, коeто започва като изключително тънък слой ендотелни клетки, които лежат по вътрешната повърхност на сърцето и стените на кръвоносните съдове.

EDTA хелацията е разумна терапия за борба със сърдечните заболявания

EDTA хелаторната терапия е метод за премахване на тежки и токсични метали от организма. Той е утвърден и приет като стандартна медицинска  процедурa от 50 години насам и е одобрен от FDA за лечение на оловно натравяне.

EDTA и ендотела

Атеросклерозата е основна причина за инфаркт и инсулт. Eндотела е вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. Тази епителна тъкан генерира мощният артериален дилататор, азотен окис (NO). Eндотелът също така произвежда простациклин, който забавя съсирването на кръвта, а също и причинява полезната вазодилатация  на артериите. Третият важен ендотелен продукт е хепаринът, който предотвратява образуването на съсиреци без да причинява кървене. Прекаленото натрупванена тежки метали в ендотела намалява способността му да произвежда азотен окис, простациклин и хепарин.

Хелатотерапия възстановява способността на организма да създава важни вещества, като азотен окис (NO), простациклин и хепарин, чрез премахване на тези метали от ендотелната тъкан.

Един от тези проблемни метали, живакът, е известно, че причинява увреждания на ензимите, така че отстраняване му би било от полза. Отстраняването на тези метали може да доведе до подобряване доставката на кислород и хранителни вещества към тъканите на тялото. Теорията за способността на EDTA да отстранява твърдите лепкави плаки с уникален механизъм и опасните отлагания да бъдат превърнати в течност, след което транспортирани и елиминирани като естествено, нормално явление от химичните реакции в тялото все още се игнорира от някои. Откритието, че производството на азотен окис се увеличава посредством EDTA хелациа е точно това което се случва, и че ненормалните плаки се премахват чрез нормалните метаболтни функции, поради това, че тялото постига ново ниво на хомеостаза.

Това позволява едно приемливо обяснение на ползотворните ефекти от хелацията. В допълнение EDTA блокира бавното калциево течение в артериалната стена, което води до артериална вазодилатация.

През 1999 г. д-р Валентин Фустер, публикува книга, наречена на “Уязвимата атеросклеротична плака”. Д-р Фустер е бил президент на Американската асоциация за сърдечни заболявания, а също така е бил и все още е председател на катедрата по кардиология в колежа по медицина “Mount Sinai School” в Ню Йорк. Тази книга показва, че сърдечните инфаркти не се случват в зоните на максимално изграждане на плаки, където калцият е втръдил голями депа от холестерол, а в действителност се случва при пресни, “уязвими” плаки, които се заразяват с микроби, като Епщайн Бар вирус, херпес вирус, цитомегаловирус и други ниско ниво микроби, които заразяват хората. Изследователите вече са в процес на проучване и доказване, че тези микроби са по-разпространени и “инфекциозни”, когато азотният окис не е в достатъчно количество.

С премахването на токсините на тежките метали от циркулаторната система, EDTA подобрява сърдечно-съдовият приток на кръв и функции.

Днес е наложително за всеки, с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, проблеми спростатата, , хронична умора, рак или за превантивни здравни мерки да си направи тест за тежки метали. Тъй като, токсичността от тежки метали води до намаляване нивата на азотен окис, което води до нерелаксирани кръвоносни съдове и свързаното с това намалено оросяване, както и уязвимостта към инфекции от нисък клас, като Херпес вирус, може да формира и спука мехурче в стената на артерията и да доведе до незабавно състояние на хиперкоагулация, с последващо образуване на кръвен съсирек и внезапна смърт.

Ендотелните клетки играят жизнена роля за здравето и цялостта на всички тъкани в тялото.

Азотният окис е мощен вазодилататор и силен антиоксидант. Когато ендотелъте увреден, производството на азотен окис намалява . Това води до намаляване на вазодилатацията, или обратното, до увеличение на съдовото свиване. Намаленото производство на азотен окис, в резултат на токсичните метали води до намаляване на съдовия лумен, ограничаване на кръвния поток и в крайна сметка до повишаване на кръвното налягане.  Това означава, повишен риск от инсулт и инфаркт.

Подходящото количество азотен окис е от първостепенна важност, тъй като дисбаланса на контрактилната функция ще доведе до хипертония. Ако локалната съдова хомеостаза е нарушена, това ще доведе до натрупване на тромбоцити, агрегация и отделяне на фактори, които стимулират пролиферация на гладката мускулатура. Когато това се случи, може да получите фиброза, атеросклероза и образуване на тромб. Ендотелът е първата връзка между възпалението и кръвосъсирването.

В същото време, една малка част от LDL (“лош холестерол “), който е натрупан в артерията стена започва да се окислява. Окисленият  LDL е един от спусъците , които отключват верижна реакция. Той предизвиква ендотелът да отдели специален вид молекули “лепило”, наречени ELAMS (ендотелни-левкоцитни адхезионни молекули). Тези молекули, които става така, че плуват в кръвта предизвикват определен вид бели кръвни клетки (моноцити и Т лимфоцити), да се залепят към ендотела. В този момент, възпалителният отговор e все още е под контрол и нормално, или вартериите или в тъканите.

Извън тази точка, лечебният процес се отклонява от нормалното. Белите кръвни клетки, ще започнат да се движат между и под ендотела и да причиняват щети по два основни начина. Първо, те ще предизвикат  някои от мускулите клетки в стените на артериите да се увеличавати от друга страна, те съдържат частици в артериалната стена, които консумират окислените LDL частици. Това което следва от тук e, превръщането на мастните елементи във влакнести плаки.

Токсични тежки метали са винаги готови за атака на ендотела. В опит да се самоизлекува, ендотелът започва възпалителен отговор в опит да се отърве от нежеланите гости.

Този сложен процес започва в тъканта под ендотела. Благодарение на възпалителни реакции, ендотелната структура става пропусклива за липопротеините, по-специално тези с ниска плътност (LDL) и макрофаги. Тези частици ще влезат  в частта на увреждане, натрупват холестерол като холестеролестер и се превръщат в клетъчна пяна. Увеличеният LDL-холестерол и свързаният с него превозвач наричен липопротеин е признат от мнозина като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, тъй като се явява донор на холестерол, отлаган в атеросклеротичните плаки. Като лепило, клетките ще привличат други вещества, водейки  до постоянно отлагане на нежелан конгломерат, който ние наричаме мастна  ивица. Последният се състои от липиди (мазнини), сложни въглехидрати, кръв, кръвни продукти, фиброзна тъкан, окислени аскорбати  и калциеви отлагания. Тъй като мастната  ивица става все по-голяма, това води до фиброзна форма “ендотелен тумор” или плака. Процесът на формиране на плаката се нарича атеросклероза.

Атеросклерозата блокира кръвния поток и стеснява артериите с течение на времето. Това позволява едно възможно обяснение за благоприятния ефект на хелацията. В допълнение, EDTA блокира бавното калциево протичане в артериалната стена, което води до артериална вазодилатация.

Връзката с тежките метали

От десетилетия e известно, че натрупването на кадмий в бъбреците причинява високо кръвно налягане. Кадмият е неизбежно навсякъде в нашите храни. Кадмият не е единственият тежък метал в околната среда, който може  да се складира в бъбреците и да се създаде хипертония. Олово, живак, арсен и други тежки метали също са в състояние да увредят бъбреците. Всички те могат да увредят ендотелният слой на кръвоносните съдове,  ензимите решаващи за поддържане на нормално кръвно налягане, както и да увреждят каналите в клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и сърдечните клетки, така че калция, магнезия, калия и други минерали, да не протичат по пътя, по който трябва, предизвикват друг механизъм за високо кръвно налягане. “Нормално” ниво на олово в кръвта, увеличава шанса Ви за рак на 68%, увеличава шанса Ви за ранна смърт от всяка друга причина с 46% и смъртност от сърдечно-съдови заболявания с 33%. Отне десетилетия преди учените да започнатда осъзнават, че изчистването от  олово е твърде важно за децата да имат нормален мозък и интелект.

Не само, че учените откриват, че “нормалните” в кръвта нива на тежки метали, са твърде високи за здравословно дълголетие, но и че неподозирани тежки метали са причината за много сърдечно-съдови заболявания, особено на високо кръвно налягане. Особено наложително е да се направи тест за олово, ако пациентът има хипертония, тъй като може да унищожи не само бъбреците, но и мозъчната функция.

Вероятно основното заболяване, водещо до сърдечно-съдови заболявания е атеросклерозата, известно също като втвърдяване на артериите. С течение на времето, това дегенеративно заболяване може да стесни или блокира артериите в сърцето, мозъка и други части на тялото. Той може да започне рано в живота. Плаките в артериите удебеляват и загрубяват от депозитите мазнини, холестерол, фибрин (съсирващ материал), клетъчни отломки и калций. Тъй като това натрупване от  вътрешните стени става твърдо и дебело, артериите загубват способността си да се разширяват и свиват. Кръвта започва да се движи със затруднение през стеснените канали. Това прави лесно формиране на съсирек, който блокира канала (лумена) и ще лиши сърцето, мозъка и другите органи от необходимите доставки на кръв.

Когато се получи пълна блокада в мозъчен съд, резултатът може да бъде мозъчна тромбоза, форма на инсулт. На базата на това, което е известно, учените признават връзката между количеството на холестерола и наситените мазнини в кръвта, и исхемична болест на сърцето – запушване на артериите, които доставят кръв на сърдечния мускул.

Оловото, което мълчаливо се отлага в телата ни продължава да допринася  не само за високото кръвно налягане, но и диабет и бъбречни заболявания, изискващи бъбречна диализа. Но подобно на много тежки метали, не е лесно да се открие наличието му само с кръвна диагностика, поради факта, че повечето от токсините се крият другаде. Те се крият в костите. За съжаление, когато хората остаряват, те са склонни да приемат по-малко минерали, което води до загуба на костна тъкан и остеопороза. Наред с това, за съжаление тежките метали започват да се отделят от костите и попадат във важни органи, като кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и задействат високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, с различни имена като стенокардия, аритмия или застойна сърдечна недостатъчност, или ще получат рак от същите тези тежки метали.

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар