fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Фецес диагностика

 • Описание
 • „Смъртта се спотайва в червата“ – е тревожно предупреждение, идващо от древността. Хипократ приканвал своите пациенти и ученици към здравословно хранене и редовно прочистване на червата.

  Нищо не се е променило и днес: балансираното хранене, както и периодичното чревно освобождаване са базата за добро физическо състояние и здраве. За съжаление реалността показва обратното: небалансирано хранене и бърза храна, непоносимости и алергии, запек и раздразними черва, развитие на ентеропатогенни микроби (бактерии като кампилобактер и хеликобактер, гъби като кандида и геотрихум, паразити като бластоцити, вируси като норо).

  Ползи от модерната фецес диагностика

  Коремни симптоми като подуване, газове, киселини, болка, запек и диария са нетипични за нормално функциониращия храносмилателен тракт. Десетки причини показват необходимостта от модерна, прецизна и надеждна диагностика. За разлика от другите диагностични подходи, фецес диагностиката е неинвазивна и без риск от странични ефекти. Многобройните микробиологични, химични и имунологични параметри отварят нови хоризонти, а внимателни природолечебни и холистични терапии позволяват успешно лечение на червата.

  Лаборатория Vitalan разполага не само с над 20 години опит във фецес диагностиката, но е специализирана в осъществяването на взаимовръзката между анализ, експертиза и епикриза. Базата на тези връзки са модерни, ексклузивно предлагани параметри, използвани за опитна експертиза и успешно доказана епикриза.

  Прочети повече

 • Индикации
 • Храносмилателната система е най-комплексната и същевременно сложна система в човешкото тяло, съчетаваща различни функции: храносмилателна, екзокриннна, имунна, детоксикираща и нерворегулираща.

  На всеки етап от тази система има сложни взаимовръзки между биохимични, микробиологични и енегийни процеси.

  Храносмилателен процес: киселинно/алкални секреции в зависимост от хранителният състав, храносмилателни ензими, перисталтика на червата, полезни бактерии.
  Микробиологична хомеостаза: В червата на всеки човек са колонизирани милиарди микроорганизми, които живеят в сложна динамика помежду си. Тази микросреда се състои от няколко основни групи: сапрофитни (полезни) бактерии (Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили) и други анаеробни (например Клостридиа), аеробни (разл. щамове Е.коли, Ентерококи, Клебсиела….), чревни гъбички (Кандида, Геотрихум) и паразити. Понякога в червата се заселват агресивни колонии, които предизвикват тежка картина: ентеропатогенни бактерии (Салмонела, Шигела) и вируси (Рота вирус, Норо и др). Тази микрофлора се грижи за неспецифичната имунната защита, смилане на храната, производство на витамини от група В. Анализирайки чревната флора е важно да се направи пълен обзор на наличните микроорганизми, а не целево търсене на патогени, защото само детайлният баланс на флората може да покаже реалната картина и вътрешни взаимодействия.

  Прочети повече

 • Параметри
 • Чревна флора

  Чревна флора включва изследване за дрожди и бактерии. Лаборатория Vitalan постоянно отглежда полезни бактерии (анаеробни като Бактероиди, Бифидобактерии, Лактобацили и аероби като Е.коли, Ентерококи), както и потенциално вредни бактерии (напр.имер, анаеробни като Клостридии при разлагащи процеси и аероби като Хемолитик E.коли при възпалителни процеси) и дрожди (например, Кандида, Геотрихум). Всички те се преброяват точно на грам екскремент. Оценява се връзката между разнообразната флора и храносмилателните маркери и относителния баланс / дисбаланс между тях. Отбелязват се състояния на Еубиоза – Дисбиоза, Ферментация – Гниене и гъбични агенти. При анализа на чревната флора се измерва и рН на фецеса. Алкалните или киселинни промени се обясняват с промените, предизвикани от храна или флора.

  Храносмилателни остатъци

  Лаборатория Vitalan анализира храносмилателните остатъци като мазнини, белтъчини, захар (въглехидрати), фибри и вода. Това точно определяне в грама процент (на 100 грама екскременти) показва качеството на храната и дава ценна информация за баланса на храненето, пълноценността на храносмилането и адекватността при усвояване на хранителните продукти. Разширено тестване на Vitalan в тази сфера от анализа на екскременти дава общ поглед на диетата и способността на тялото да възприема и усвоява.

  Прочети повече

 • Диагностични панели
 • Лаборатория Vitalan предлага както панели, така и единични параметри. Причината за панелите е сложността на чревната екология, хомеостазата между многобройните части, влияещи и зависещи една от друга. Това е поглед върху цялата картина, за да се извлече най-добрата и полезна информация.

  Има избор между два основни панела: основен чревен панел и панел храносмилане, като в допълнение може да се включи и панел за възпаление. Към предложените стандартни панели, може да бъдат включени единични параметри по избор.

  Основен чревен панел

  Диагностиката на екскрементите на основния чревен панел включва най-важните параметри, позволяващи един поглед върху чревната екология:

  – чревна микрофлора;
  – храносмилателни остатъци;
  – храносмилателна функция;
  – локална защита на тялото;
  – скрити кръвоизливи;
  – оценка.

  Този панел се фокусира върху най-често срещаните коремни оплаквания като газове, подуване, констипация, диария и дава информация за най-често срещаните причини за тези оплаквания, като нарушения на чревната флора (дисбиоза, липса на полезни и/или свръхрастеж на увреждащи бактерии и дрожди), небалансирано хранене (например, твърде много неподходящи мазнини и/или по-малко фибри), нарушения в храносмилането (недостатъчни жлъчни и/или панкреасни ензими) и слабост на локалната защита на тялото.

  Прочети повече

 • Храносмилателни остатъци
 • Приблизително 80 % от пациентите, посещаващи медицинските заведения и клиниките поради оплаквания в коремната област (газове, подуване, болка, запек или разстройство) страдат от недохранване (спазват небалансирана диета, консумират т.нар. цивилизационна храна); от нарушения в храносмилателната сиситема (нарушения идващи от жлъчката и/или панкреаса), и/или лоша абсорбция на червата (недобро асимилиране на хранителните вещества, понижена / променена абсорбция на храните поради възпаление на лигавицата).

  Прецизният качествен анализ на остатъчни вещества във фекалиите, като мазнини, протеини, захар, фибри, вода, измерени в грам %, осигурява информацията за ефективността на храносмилателния процес и свързаните с това симптоми.

  Други директни или индиректни методи като изследвания с микроскоп или анализ за установяване на холестерола/мастните киселини, са вече остарели.

  Недохранване

  Как се храни пациентът? Какво той/тя консумира? Най-популярна е т.нар. „цивилизационна диета” с преработена и консервирана храна с изключително високо съдържание на мазнини и захар, бедна на фибри, което води до недостатъчно отделяне на хранителни вещества.

  Прочети повече

 • Панкреатична еластаза
 • Панкреатична еластаза в екскрементите

  Много пациенти, един-два часа часа след хранене, получават характерни симптоми на коремни болки и колики, непоносимост към храни, изразяваща се с повдигане и/или повръщане, различни изменения в екскрементите като разстройство и запек, газове, киселини в стомаха, неопределена причина, водеща до загуба на тегло през последните шест месеца.

  Често тези пациенти страдат от функционални смущения на екзокринния панкреас, силно нуждаещ се от изчистване. Засегнати са не само рисковите групи пациенти като пациенти с диабет (50% от пациентите с тип 1 и 2 диабет), пациенти с камъни в жлъчката (30%), пациенти в повишен риск от остеопороза (20%), но също и пациенти със „само” неопределена болка в горната част на коремната област.

  Основната причина за панкреатит при диабета е възпаление със стеноза на Papilla Vateri (малък отвор в дванадесетопръстника, от където се изливат пакреатичните и жлъчни сокове) и жлъчния мехур. Микролити, малки конкременти от холестерол, се отлагат по стената и лумена на Papilla, причинявайки стесняване (ограничаване) и tailback (изтичане отзад) на панкреатичен сок, водещи до панкреатит и холецистит. Ендокринният панкреас е страдание, като резултат от диабет тип 2. Синдромът Х ( Metabolic Syndrome) е основен рисков фактор за микролитизаза (образуване на малки камъни), особено подкрепен / съпътстван с наднормено тегло и наличието на мазнини в поеманите хранителни продукти.

  Прочети повече

 • Helicobacter pylori
 • Helicobacter pylori антиген в екстрементите

  Поява:

  Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е една от основните причини за появата на гастрит, дуоденална язва и лимфома на GALT (лимфома на чревната лимфна тъкан), като освен това е рисков фактор за рак на стомаха.
  Епидемиологичните изследвания доказват, че в зависимост от региона, степента на инфекциите е от 30 до 80 %. В повечето региони на Великобритания над 30 %, а при възраст над 45 години – над 50%.

  Клинични симптоми:

  Хеликобактер пилори инфекцията се появява асимптоматично като клинично ирелевантно възпаление, както и като основна причина за тежки гастродуоденални проблеми като язва на стомаха и дванадесетопръстника, или карцином в стомаха, както и лимфома.

  Диагностика:

  Дигностицирането на H. pylori се базира на инвазивна / и скъпа ендоскопска хистология или уреа тест / полуинвазивен/ и скъп тест на дишането/ или чрез серология / серумни изследвания, които не показват със сигурност активно заболяване.

  Прочети повече

 • Тест за паразити
 • Тест за паразити в екскрементите

  Защо паразити в екскрементите?

  Паразитите се развъждат / отглеждат. Специалистите от лабораториите, като тези в IWDL, доказват наличието на паразити в около 20% от мострите на екстременти.

  Методът използван от IWDL за изследване на екскрементите е MIFC Златен стандарт (GoldStandard) в паразитологичната диагностика. След обогатяване на паразитните структури, същите се изследват/ изучават под микроскоп. Изследванията с микроскоп се признават / оценяват за най-сигурното диагностициране и като изключителен при определяне границите при имунологичните тестове на екстременти.

  Клинични симптоми

  Паразитите са свързани с най-популярните коремни неразположения/оплаквания като наличие на газове и подуване в коремната област, болка и разстройство. В зависимост от защитните сили на тялото/организма, някои пациенти носят в себе си паразити без да имат, каквито и да е симптоми. В развиващите се страни от Азия, Африка, Южна и Средна Америка поради лошата хигиена преобладават кръгли червеи и тении, и протозои. Докато в развитите страни от Европа и Северна Америка, благодарение на добрата хигиена, преобладаващи са протозоите, вероятно произхождащи от проблеми с водата.

  Прочети повече

 • GALT локална защита
 • Локална защита на организма

  GALT (лимфоидната тъкан, разположена в червата)

  GALT включва 80% от общата защита на организма, предпазвайки и защитавайки значителна част от него при контакт с околната среда, което е около 400 кв м Морфологичната основа се състои от: Peyer`Plaques (Пайерови плаки), разположени в тънките черва, лимфни фоликули, дисеминирани интраепителни лимфоцити и мастоцити в дебелото черво, апендикс.

  Тук се осъществява специфична защита с антитела от всички класове IgG, IgM, IgЕ и по сeкреторен IgA (защита срещу ензимно разграждане) и Defensine (антибиотични пептиди). Съществуват няколко неспецифични защитни механизми като стомашната киселина, храносмилателни ензими, перисталтиката, анаеробна среда, лизозим, макрофаги/ фагоцити, антибиотици и SCFA` s в чревната флора.

  Функция: лигавицата „обсипана“ със sIgA8 – 10 g/ на ден, предпазва от полепване на микроорганизми (освен имунологичната поносимост към физиологични микроби), Defensine предпазва от проникване на микроби, всички останали предотвратяват размножаването на погълнатите такива.

  Прочети повече

 • Ценоразпис
 • ЕДИНИЧНИ ПАРАМЕТРИ

  Микробиология:

  • Чревна флора – Базов панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, основни дисбиотични бактерии, рН) – цена: 129 лв
  • Чревна флора – Разширен панел (микробиален тест за анаеробни/аеробни бактерии, гъбички, разширено изследване за Клостридия, опортюнистични дисбиотични бактерии, автоимунни микробиални причинители, рН) – цена: 179 лв
  • Бактериални патогени (микробиален тест за салмонела, шигела, кампилобактер и йерсиния) – цена: 79 лв
  • Хеликобактер пилори: – цена: 38 лв
  • Клостридия (разширен микробиален тест за Clostridia difficile) – цена: 62 лв
  • Паразитни патогени (разширен микроскопски и антигенен тест за паразити) – цена: 139 лв
  • Вирусни патогени (микробиален тест за норо-, адено- и рота вирус) – цена: 86 лв
  • Кандида тест (микробиален тест за кандида) -цена: 38 лв
  • Идентификация на гъбички и антимикограма (извършва се като допълнение към панел чревна флора или кандида) – цена: 58 лв
  • Ароматограма на гъбички (анализира устойчивост на гъбички към 7 етерични масла. Извършва се като допълнителен тест към чревна флора или кандида) – цена: 32 лв
  • Панел кандида (микробиален тест за кандида, идентификация, антимикограма и ароматограма) – цена: 115 лв

  Храносмилане:

  • Храносмилателни остатъци (анализ на остатъчни мазнини, протеини, вода, захар и фибри) – цена: 28 лв
  • Жлъчни киселини – цена: 35 лв
  • Панкреатична еластаза – цена: 56 лв

  Възпалителни маркери:

  • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв
  • Калпротектин – цена: 56 лв
  • CRP – цена: 24 лв
  • Секреторен IgA – цена: 32 лв

  Туморни маркери:

  • Хемоглобин – цена: 20 лв
  • М2-РК – цена: 54 лв

  Хранителна непоносимост:

  • Хистамин – цена: 88 лв
  • ДАО ензим – цена: 56 лв
  • Серотонин – цена: 56 лв
  • Допамин – цена: 56 лв
  • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв

  Хранителна алергия:

  • EDN/EDX цена: 88 лв
  • Хистамин – цена: 88 лв
  • Зонулин (синдром на пропускливост на червата) – цена: 88 лв

  Невротрансмитери:

  • Хистамин – цена: 88 лв
  • Серотонин – цена: 56 лв
  • Допамин – цена: 56 лв

  Имунни маркери:

  • Секреторен IgA – цена: 28 лв
  • Дефензин – цена: 88 лв

  Глутенова непоносимост/ цьолиакия:

  • Анти-глиадин IgA – цена: 62 лв
  • Анти-трансглутаминаза IgA – цена: 56 лв

  ТЕСТОВИ ПАНЕЛИ

  Стандартен панел (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, жлъчни киселини, панкреатична еластаза, секр. IgA) – цена: 247 лв

  Панел възпаления (параметри от стандартен панел + зонулин, EDN/EDX, калпротектин, CRP, паразитни патогени): 604 лв

  Панел чревна пропускливост (базова чревна флора, храносмилателни остатъци, хистамин, зонулин, секреторен IgA): 324 лв

  Панел алергии, глутенова непоносимост и цьолиакия (базова чревна флора, хистамин, EDN/EDX, зонулин, Анти-глиадин IgA, Анти-трансглутаминаза IgA): 460 лв

  Забележка:

  Към всяка пратка се начислява допълнителна куриерска такса от 39 лв. Резултатите се получават до 15 работни дни от датата на изпращане. Контейнери за изследването може да получите от Детокс Център София или Бурагас