fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Вегетативната нервна система и ефектът и върху детоксикацията

 • Описание
 • Вегетативната нервна система контролира всички жизнени функции на тялото.

  Тя има два дяла: симпатиков и парасимпатиков.

  Симпатиковият дял се свързва с „активния“ режим на нервната система. Задейства се при всякакво физическо напрежение, усилена работа, вълнение, емоционален смут и всякакви други интензивни дейности. Когато това стане, активната реакция срещу външни условия, емоционални вълнения или сетивна стимулация изчерпва запасите от нервната система по-бързо, отколкото организмът е в състояние да ги възстанови. Резултатът е: нервно изтощение, което е хронично състояние за повечето хора по света.

  Парасимпатиковият дял контролира имунната система, автодетоксикацията и самопречистването на организма, отделителните функции и т.н. Той действа в режим на почивка и разтоварване и може да изпълнява добре функциите си само когато тялото и умът са в покой.

  Човешкото тяло е устроено така, че да функционира в здравословен баланс между двата режима: интензиваната дейност се редува с периоди на почивка и физическо разтоварване. Ако нервната система остане в активен режим на работа за дълъг период от време почистващите и екскреторни функции се потискат, имунната система се нарушава, токсичните отпадъци се натрупват в тялото, създавайки условия за токсемия, а тя, както стана вече ясно, е основата за всички болести. За да възвърне баланса в тялото, обработване на храните, изхвърляне на остатъците и т.н., нервната ни система трябва да работи във възстановителен парасимпатиков цикъл.

  Според д-р Тилдън: „Токсемията е причината за всички болести, а изтощението на тялото и ума е причината за токсемията.“