fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Бъбречна криза – Сигналът за дълго отлагана тревога

Болката при една бъбречна криза се появява от едната страна на кръста

Бъбреците са основният отделителен орган и тяхната най-главна функция е образуването на урина, чрез която се извеждат извън тялото отпадните материали на организма. Тялото приема хранителни вещества посредством храна, течности, хранителни добавки. След като използва пълния им капацитет за поддържане на нормалните функции на организма, в кръвта и дебелото черво остават отпадните продукти. Посредством отпадния материал урея, веществата за изхвърляне се транспортират от кръвта към бъбреците. За да бъдат изведени успешно от организма тези токсини, бъбреците имат нужда от обилно количество течности. При недостиг на течности започват за се образуват камъни в бъбреците, чието присъствие един ден бива подчертано от бъбречна криза.

Как се стига до образуването на камъни в бъбреците?

Както вече споменахме, бъбреците се нуждаят от много вода, за да поддържат нормалните си функции. Когато тялото не получава достатъчно течности, то се дехидратира. При състояние на дехидратация, мозъкът сигнализира на бъбреците да намалят образуването на урина, за да запазят нужното количество вода за поддръжката на други функции в тялото. По този начин бъбреците са принудени да изчистват токсините с абсолютен минимум от урина.

Как можете да разберете, че този процес вече е настъпил? – Когато забележите, че урината Ви е със силно жълтеникаво, дори оранжево, оцветяване и на моменти пари. Количественият минимум урина, който трябва да бъде извеждан от организма за едно денонощие, е около половин литър (500 мл). Обикновено здравите хора достигат количества между 1 л и 1,5 л. Всяко хронично поддържане на нива под 400-500 мл води до формирането на песъчинки, камъни в бъбреците с различен вид и големина, както и други дегенеративни заболявания.

Водата е най-добрата превенция на образуването на бъбречни камъни и бъбречна криза

Какво представлява явлението, наречено бъбречна криза, и какви са неговите симптоми?

След евентуално формиране на камъни в бъбреците, се достига до процес на изчистване от тях. Тези камъни започват да се придвижват към уретера (покочопровода), преминават през него и излизат, посредством урината. За съжаление това един от най-болезнените процеси, които тялото може да изпита. Жените, които са раждали, заявяват, че болката е по-силна от родилни мъки.

Това се дължи на грапавата текстура на камъните. Като допълнение – те са с различна големина и се придвижват през пикочните пътища бавно и мъчително. В зависимост от големината и текстурата им, те могат да заседнат някъде по пътя към изхода и това допълнително да усложни състоянието. Тогава се подува и цялата тъкан на уретера. Преминаването на камъка през пикочопровода кара стените му да се свиват и разтягат, като по този начин се предизвикват контракции с много силен интензитет.  Целият този процес на болезнено преминаване на образуванията през уретера се нарича бъбречна криза. Тя може да упорства с дни и да възпрепятства напълно нормалните активности от ежедневието на заболелия.

Болката е режеща, коликообразна, силна, изтощителна. Първоначално се усеща само от едната страна на кръста, а след това се разпространява от коремната област до гениталиите. Редуват се периоди на непоносима болка и периоди на покой,  докато камъкът не напусне организма. Често е съпроводена от болезнено уриниране, кръв в урината, парене, гадене и повръщане.

Превенция и мерки за справяне с настъпила бъбречна криза.

Най-ефективният метод за превенция на камъни в бъбреците е приема на достатъчно количество вода и течности като цяло. Това изключва редовната консумация на кафе, газирани напитки и чайове, защото те се явяват диуретици. Ако държите да не се лишавате от тях, е необходимо да компенсирате с прием на вода. Запомнете: една чаша кафе, чай, сок, газирана напитка, се компенсира с 2 чаши вода.

Ако вече имате формирани камъни в бъбреците и изпитвате бъбречни кризи, на първо място е добре да подпомогнете дренажа на организма, за да се освободите по-бързо от бъбречния камък. За да успокоите болката, е добре да затоплите зоната на коремния пояс и гениталиите. Това може да стане с топла вана, компреси или затопляне с одеяла.

Веднага след приключването на бъбречната криза, е необходимо да се консултирате със специалист и да си насрочите лечение, което може да включва биорезонансна терапия, фитотерапия, изписване на подходящи хранителни добавки с натурален произход, изготвяне на адекватен хранителен режим, както и отстраняване на камъните чрез литотриптер или операционно.


Екипът на Детокс Център Ви напомня, че сами по себе си камъните в бъбреците не болят. Бъбречната криза настъпва тогава, когато те са отдавна формирани и вече са готови да бъдат изведени от организма. Грижете се добре за здравето си и приемайте достатъчно количество течности – особено вода!

Останете здрави!

 

Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар