fbpx
02 953 13 87, 02 952 20 74
гр. София, кв. Павлово, ул. Купените №10 | гр. Бургас, ул. Любен Каравелов №61

Блог

за иновативна медицина

Алергия към глутен и пшеница

gluten

Aлергиите към глутен са сравнително чести. По-старите ститистики показваха, че едно на 167 видимо здрави деца (0,6%) и 1 на 111 възрастни (0,9%) имат глутенова алергия. За съжаление последните данни алармират за десетократно увеличение, а според някои прогнози очакванията са този ръст да достигне 50% в следващите 10 години. Звучи стряскащо, но е факт. Това прави тази алергия често срещано явление, особено за хора с хронични възпаления на червата. Алергичните симптоми могат да наподобяват симптомите на цьолиакия. И в двата случая трябва да се избягва глутен.

Ако имате алергия към глутен, не е нужно да отхвърляте напълно пшеницата от менюто си, стига да се чувствате добре. От друга страна, ако имате цьолиакия, трябва да махнете изцяло глутена от режима на хранене, дори ако се чувствате добре.

Единственият начин да се провери дали сте с глутенова алергия е чрез подходящ тест. Ако имате някои от следните симптоми, тестът за алергия към глутен е силно препоръчителен.

Симптоми на Алергия към глутен:

 • Умора;
 • Синдром на хронична умора;
 • Язви в устата;
 • Анемия;
 • Желязодефицитна анемия;
 • Остеопороза;
 • Загуба на тегло;
 • Нисък ръст при деца;
 • Диария;
 • Запек;
 • Подуване на корема;
 • Болест на Крон;
 • Дивертикулит;
 • Депресия;
 • Поведенчески проблеми (при деца и възрастни);
 • Аутизъм;
 • Кожни проблеми;
 • Кератоза „pilaris”;
 • Астма;
 • Раздразнителност.

Моля, имайте предвид няколко неща, когато разглеждате този списък:

Индивидуалните симптоми могат да варират значително. Някой с глутенова алергия най-вероятно няма да има всички тези симптоми, а може да има други симптоми, които не са изброени тук. Въпреки че някои симптоми са противоречиви, е възможно да се редуват един симптом с друг, (например редуване на диария и запек). Но ако имате само един от тези симптоми(или два, три), не означава непременно, че имате глутенова алергия. Възможни са и други причини.

Освен, ако не сте с цьолиакия, можете да се консултирате с лекар, за евентуално ограничаване на пшеницата от храната ви.  Ако премахването на глутена от менюто, ви накара да се чувствате по-добре, то това е достатъчна причина да спрете да ядете пшеница, ечемик и ръж.

За родителите е важно да наблюдават поведението на децата си, както и да ги питат как се чувстват. Лекарите често мислят, че знаят по-добре. Но най-важни са внимателните изследвания. Ако детето се чувства по-добре, когато ограничите глутена, следвайте това, което тялото му казва.

Избягването на глутена, може да е от ключово значение за повече енергия и ясно, жизнено и здравословно съществуване на много хора.

Безглутеновата диета става все по-популярна, поради две основни причини:

 1. Все повече хора откриват, че са с цьолиакия.
 2. Все повече хора откриват, че имат глутенова алергия, което ги кара да се чувстват болни и отпаднали.

Безглутеновата диета означава премахване на пшеница, ечемик, ръж и овес от менюто. Има спор дали глутена в овеса е действително вреден за алергичните. Въпреки че избягването на тези зърна прави храненето доста трудно, има изключително много храни, които можете да ядете, но трябва изключително внимателно да се информирате за съдържанието на храните и съставките в тях. Тази диета е полезна, но е и по-рестриктивна, отколкото е необходимо.

За тези, които страдат от цьолиакия, изцяло без глутен диетата е 100%, задължителна. Дори най-малък прием на глутен води до симптоми, а вероятно и до дългосрочни щети, които в някои случаи може да бъдат фатални.

При алергичните пациенти, трябва да се определи собственото ниво на толерантност. В Югоизточна Азия се хранят основно с ориз и се използва много соев сос, който се прави от пшеница. Някои хора могат да толерират това ниво на глутен, но трябва да бъдете много по-внимателни. Продуктите, внесени от Африка, обикновено са с надпис: „без глутен”. Такива етикети трябва да се приемат с резерва, тъй като не всички храни, които са така етикетирани наистина са произведени в безглутенови фабрики, и не може да бъдете сигурни, че са произведени с подходящото оборудване.

Някои безглутенови зърнени храни са замърсени по време на пакетиращата фаза при морския транспорт. Въпреки че е възможно да се получи удостоверение след изследване на  безглутенови храни, това също така е много по-скъпо. Струва си да правите всичко възможно, за да се избегне приема на глутен, при установена и диагностицирана алергия. Вместо да създавате стрес около себе си и параноя по този въпрос, най-добре е да се направи всичко възможно да се контролира режима на хранене, също и съпътсващите го тревожни фактори, които не могат да се контролират. Увеличеният стрес може бъде доста разрушителен, с отрицателно въздействие към здравословния ви начин на живот, а също и подвеждащ фактор за строг и нелоялен хранителен режим. Ключът към успеха в безглутеновата диета е да се концентрирате върху това, с което може да се храните, като в същото време сте наясно, какво трябва да се избягва. Противоалергична информация, можете да получите след консултация със специлист, включително рецепти и описания на безглутенови храни.

На какви отговорни изследвания можем да се доверим:

 • Антиглиадин фецес тест – доказването е сигурен белег за реакция към глиадин още на ниво чревна лигавица. Този тест е основание за продължаване на изследването в посока IgG кръвен тест за хранителна алергия към 22, 90, 180 или 271 храни.
 • Хистамин фецес тест – отделянето на хистамин във фецеса над обичайните стойности е белег за алергия или хранителна непоносимост. Този тест е основание за задълбочени изследвания в посока хранителна алергия или непоносимост, както и за клинично състояние с тежко протичане “хистаминоза”.
 • Ентерални IgE и IgG фецес тест – обикновено тези параметри са задължителни към горните за пълноценна диагностика.
 • ImuPro кръвни тестове за IgG хранителна алергия – на разположение са 4 теста в зависимост от броя изследвани храни (44, 90, 180 или 270 храни). ImuPro кръвните тестове имат няколко съществени предимства сред които: 4 степенна скала за определяне на нивото на толерантност, индивидуална диетична праграма, ротационна диета и елиминационна готваска книга (само за ImuPro 200 и ImuPro 300).
Share with friends   

Автор:

DetoxCenter е медицински център, профилиран в диагностиката и терапията на широк спектър заболявания чрез най-модерни холистични методи. Практиката е фокусирана върху цялостната детоксикация на организма и неговата превенция.

Comments 0

Вашият коментар